Přišlo mi, že mě lidé jako anorektičku měli raději, svěřila se mladá dívka | Moje zdraví

Přišlo mi, že mě lidé jako anorektičku měli raději, svěřila se mladá dívka

Přišlo mi, že mě lidé jako anorektičku měli raději, svěřila se mladá dívka
Autor: Redakce Dieta
24. ledna 2019 • 06:00

Anorektičky nejedí, bulimičky zvracejí, zjednodušují mnozí. Ale to, co se odehrává v pozadí, je mnohem složitější a znepokojivější. Kateřina nás nechala nahlédnout do pocitů, se kterými se během své nemoci potýkala.

Co odstartovalo vaše problémy?

Moje problémy začaly, když jsem během půlroku zhubla 40 kg. Už jako dítě jsem trpěla nadváhou a děti na základní škole mě šikanovaly. Při přechodu na gymnázium jsem po léčebné kúře v Olivově dětské léčebně úspěšně hubla. Přišlo mi to jako úžasný pocit, že jsem hubená. Milovala jsem svoje trčící kosti a chtěla jsem více a více. Přišlo mi, že lidé mě měli raději jako nemocnou vystresovanou anorektičku.

Jak vypadal váš život s anorexií?

Popravdě, když nad tím zpětně přemýšlím, tak to bylo jedno z nejhorších období. Nesnášela jsem se! Byla jsem strašně fixovaná na váhu. Vážila jsem nejen sama sebe, ale i veškeré jídlo, co jsem snědla. V té době jsem si vedla kalorické tabulky. Můj nejvyšší příjem byla snad hrstka rajčat a jeden toastový chléb za den. Ještě bych vám teď z hlavy řekla, kolik přesně to má kalorií. Zdravotně jsem na tom byla asi taky bledě. Byla mi neustále zima, začaly mi rapidně padat vlasy, lámaly se mi nehty a byla jsem pořád nemocná. V té době jsem si protrpěla i černý kašel. Byla jsem pořád unavená a nic mě nebavilo.

Díky čemu se vám podařilo se z anorexie dostat?

Potkala jsem svého prvního přítele. Zamilovala jsem se a najednou jsem se cítila krásná. Někdo mi začal dodávat sebevědomí, že jsem vážně pro někoho jedinečná. Samozřejmě jsem přibrala, ale snažila jsem si to moc nebrat, i když to někdy bylo těžké.  Po našem rozchodu se mi začala anorexie vracet, ale přešlo to do bulimie

Jak se to stalo?

Po rozchodu jsem přestala chodit do školy a věnovat se všemu, co mě baví. Mé dny naplňovalo jen brečení a litování se. Najednou jsem začala svůj smutek zajídat, trpěla jsem záchvatovitým přejídáním, které se dostalo do stadia bulimie. Nešlo mi moc zvracet, tak jsem hojně používala projímadla. Byl to každodenní boj sama se sebou, zda se najím a vezmu si projímadlo či vyvolám nějaké zvracení nebo ne. Jídlo mě ovládalo. Od rána jsem nemyslela na nic jiného než na to, co budu jíst a jak si večer vezmu třeba celé balení projímadla, abych za to vážně trpěla a z toho těla to odešlo. To mě dovedlo až na gastroenterologii do Motola. Poškodila jsem si tím břicho a měla jsem syndrom dráždivého tračníku.

Co vás přimělo se léčit?

První impulz byli určitě rodiče, kteří mi za to hodně nadávali. Poté mě v Motole donutili docházet k psychologovi. Chtěla jsem začít žít normální život. Chtěla jsem chodit do školy, s kamarády ven, jednoduše jsem chtěla znovu začít žít, protože s PPP se nedá žít hodnotný život. Určitě si zpětně myslím, že to za to nestojí, ale PPP jsou bohužel zrádné a sebemenší poznámka od okolí vás zase může dostat zpět na dno.

Co byste poradila všem, kteří si nějakou PPP právě procházejí?

Ať se snaží vyhledat nějakou pomoc a nenechávají si to pro sebe. Klíčem k úspěchu je snažit se mít rád sám sebe. To, že je někdo štíhlý, neznamená, že je zdravý. Takže určitě se snažit mít se co nejvíc rádi – takoví, jací jsme – a neřešit tolik, co si o nás myslí okolí. V životě jsme vždy jen sami za sebe. Nejsem sice hubená, ale aspoň jsem zdravá a celkem šťastná a úspěšná ve svém životě.

Kateřinu můžete sledovat i na Instagramu.

Podařilo se vám zvítězit nad poruchami příjmu potravy? Nebo znáte někoho s podobným příběhem?

Pak se přihlaste nebo nominujte někoho ve svém okolí na www.restartsdietou.cz od 2. 1. do 30. 1. 2019.

Baví vás zdravě vařit a svoje výtvory fotíte na Instagram? Udělali jste si trenérský kurz a máte svoje lekce? Podařilo se vám zhubnout? I pro vás jsou v naší soutěži kategorie.

Vyhrát můžete zájezd za 50 000 Kč. Více informací zde:

Přemýšlíte o změně životního stylu? Pak vám může pomoci náš motivační diář. Zápisník Můj (re)start vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

Můj (re)start • Autor: red

Autor: redakce Dieta
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.