Strašák jménem menopauza aneb vyzrajte na nepříjemné projevy jednou provždy! | Moje zdraví

Strašák jménem menopauza aneb vyzrajte na nepříjemné projevy jednou provždy!

Strašák jménem menopauza aneb vyzrajte na nepříjemné projevy jednou provždy!
Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC
14. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Příchodu menopauzy se obává každá žena ve středním věku. Nepříjemné pocení, návaly horka, změny nálady a přibírání na váze jsou nejčastější příznaky, se kterými se musí potýkat. Kvůli tomu jsou ochotné vyzkoušet kdejakou babskou radu. Často se kýžený výsledek nedostaví a příznaky přetrvávají. My vám poradíme, jak nad menopauzou navždy zvítězit!

Jak poznáte příchod menopauzy?

Menopauza neboli klimakterium je období v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků a následně ke snížení tvorby hormonu estrogenu a progesteronu. Prvním blížícím se znakem přechodu je nepravidelný menstruační cyklus. Klesající hladina estrogenu ovlivňuje libido a snižuje chuť na sex. Má také vliv na regulaci teploty těla, a proto se ženy potýkají s návaly horka a pocením. Časté jsou i změny nálady, pocity úzkosti, bolesti hlavy, nespavost či zhoršení paměti.

Pozor na nárůst hmotnosti

A aby toho nebylo na ženy málo, většina se děsí i přibývání na váze. Během menopauzy totiž dochází k tzv. redistribuci tukové tkáně, která se začne hromadit v rizikových partiích, jako jsou boky, stehna, břicho nebo paže. Žena v období menopauzy může přibrat i kilo a půl ročně. Nárůst hmotnosti se však negativně podepisuje nejen na jejím vzhledu, ale i na zdraví, jelikož viscerální tuk v oblasti břicha je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj srdečních a cévních onemocnění, diabetu nebo vysokého krevního tlaku. Proto je důležité, aby o sebe ženy ani v období klimakteria nepřestaly pečovat a věnovaly se pravidelně (alespoň 30 minut denně) nějaké fyzické činnosti.

Úleva díky změně jídelníčku

Během menopauzy je nutné dbát i na kvalitní a vyvážený jídelníček s dostatkem bílkovin, vlákniny a důležitých omega-3 mastných kyselin. Vhodné je zařadit také potraviny s obsahem fytoestrogenu. Jedná se o látky rostlinného původu, které jsou velmi podobné hormonu estrogenu, o který ženy během menopauzy přicházejí. Fytoestrogeny se nacházejí nejvíce v sóji, dále také v kanadských brusinkách, lněném semínku, luštěninách, mrkvi, česneku a bramborách. Co naopak odborníci nedoporučují je konzumace pálivých a kořeněných jídel, pití alkoholu či kávy a kouření. Vše totiž může prohlubovat výkyvy nálad, vyplavovat vápník z kostí a zvyšovat únavu organismu.

Jak vyzrát na návaly horka?

Jednoduchým řešením v boji s návaly horka a pocením je volba vhodného oděvu. Před těsným oblečením ze syntetických materiálů se rozhodně vyplatí dát přednost vzdušným kouskům nejlépe ze 100% bavlny nebo lnu. Vhodnější je více vrstev oblečení, které může žena v případě návalu horka odložit. Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. Každý den by žena měla vypít alespoň dva litry čisté vody. Vhodné jsou i neslazené čaje, které mohou pomoci nastolit rovnováhu v těle a celkově zmírnit příznaky přechodu. Osvěžit a zchladit pomůže čaj ze šalvěje, máty nebo zelený čaj.

Zákeřná osteoporóza

O dokončené menopauze hovoříme, když se menstruace nedostaví šest měsíců. Po přechodu se u žen mohou objevit ještě další komplikace. Jedním z nich je osteoporóza. Jedná se o onemocnění kostí způsobující postupný úbytek vápníku z kostní tkáně, což vede ke snížení kvality kostí. Ženy po menopauze jsou tak mnohem náchylnější na zlomeniny.

Vsaďte na bylinky

Příznaky klimakteria pomohou zmírnit i některé bylinky. Jetel luční obsahuje fytoestrogeny a napomáhá tak odstranit návaly horka, pocení a nevolnost. Dále také zlepšuje náladu a upravuje nepravidelnou menstruaci. Se symptomy přechodu si dokáže poradit i chmel otáčivý, který navíc zlepšuje usínání a má silné antioxidační účinky.

Zaručená úleva z lékárny

Většinu symptomů spojených s menopauzou lze eliminovat díky doplňkům stravy. Vyzkoušejte Elli MenoOsteo FORTE nabízející komplex důležitých látek pro ženy v menopauze i po ní.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Díky extraktu z jetele lučního pomáhá udržovat klidný a pohodlný přechod. Extrakt ze šištic chmele otáčivého zase napomáhá ženám vyrovnat se s návaly horka, pocením, neklidem či podrážděností. Doplněk stravy obsahuje také vitaminy D3 a K2 a vápník, který je potřebný pro zdraví kostí. ELLI je k dostání v lékárnách a na e-shopu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.