Plný nos | Moje zdraví

Plný nos

Plný nos bývá způsoben většinou otokem sliznic, který může doprovázet takzvaná „nudle“ – buď hustá, hlenovitá, nebo vodová.

Příčiny

Záněty horních cest dýchacích

Běžnou příčinou plného nosu je rýma při nachlazení neboli viróze. Rýma je nejběžnějším akutním onemocněním člověka. Zduření nosní sliznice způsobuje omezenou průchodnost nosu, přidává se svědění a dráždění v nose, které pacienta nutí ke kýchání, v noci se může dostavit dráždivý kašel a vlivem ucpaných dýchacích cest i chrápání. Rýmu může doprovázet teplota a nechutenství. Při nachlazení se rýma nejdříve projevuje vodnatým výtokem z nosu, který se špatně vysmrkává. Ani se to nedoporučuje kvůli rychlému podráždění a odření nosu, což průběh celé nemoci jen znepříjemní. V pokročilé fázi nemoci se přemění na hlenovitý nebo hlenohnisavý výtok. V tomto případě je vhodné rýmu co nejvíce smrkat a zabránit jejímu rozšíření v dutinách.

Pocit plného nosu se může objevit i při dalších onemocněních horních cest dýchacích, například při zánětu dutin nebo zánětu nosohltanu.

Chronická nebo alergická rýma

Další z příčin ucpaného nosu může být rýma chronická. O té hovoříme ve chvíli, kdy se opakovaně vrací nebo není součástí běžné nemoci a trvá déle jak tři měsíce. Příčinou můžou být alergie, hormonální změny, zvýšená dráždivost sliznice nebo infekce.

Alergická rýma na rozdíl od té infekční není způsobena viry, ale zánětlivou reakcí nosní sliznice, kterou způsobí kontakt s alergenem. Nejčastěji se jedná o pyly, roztoče, prach nebo potraviny. I tu může doprovázet pocit plného nosu.

Polypy

Plný nos může být příznakem onemocnění zvaného polypy. Nosní polypy jsou výrůstky na sliznici v nosní dutině. Mohou vznikat samovolně bez zjevného důvodu nebo mohou být komplikací spojenou s chronickou rýmou, astmatem nebo alergií.

Zvětšená nosní mandle

Plný nebo ucpaný nos může způsobovat také zvětšená nosní mandle. Většinou se vyskytuje u dětí v důsledku častého onemocnění horních dýchacích cest. Plný nos nutí dítě dýchat ústy, která mívá ve dne často pootevřená. V noci se pak zvětšená nosní mandle projevuje chrápáním a zhoršeným spánkem. Dítě může „huhňat“. V důsledku zvětšené nosní mandle dochází k častějšímu hromadění různých sekretů a tím i k zánětům středního ucha.

Jiné překážky

Pocit plného nosu může být také důsledkem deformované nosní přepážky. K zakřivení může dojít během růstu nebo v důsledku úrazu. Ve vzácnějších případech může být plný nos spojen s nádorovým onemocněním.

Mám jít k lékaři?

Pokud vás pocit plného nosu trápí dlouhodobě, určitě zajděte k lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.