Rostliny čistí vzduch i uklidňují. Které patří do ložnice a které do dětského pokoje? | Moje zdraví

Rostliny čistí vzduch i uklidňují. Které patří do ložnice a které do dětského pokoje?

Rostliny čistí vzduch i uklidňují. Které patří do ložnice a které do dětského pokoje?
Autor: iStock.com
28. března 2019 • 06:00

Každý byt má být trochu „zelený“. Rostliny umějí zbavit prostor jedů a chemikálií, působí pozitivně na psychiku. Které je vhodné si do jednotlivých pokojů v bytě pořídit?

Interiér bez zeleně působí stroze a bez života. Rostliny umějí prostorům, kde žijeme, vdechnout krásu. Kromě estetické funkce však pomáhají i v dalších rozměrech: Obohacují vzduch o molekuly kyslíku, zvyšují jeho vlhkost a vylučují vonné silice, pomáhají při různých zdravotních potížích.

Prachožrouti v obývacím pokoji

Dracéna je pravou rostlinou pro městský obývák. Umí dokonale vyčistit vzduch od všech zplodin včetně těch z dopravních prostředků. Do většího obýváku se hodí „prachožrouti“ – kapradí nebo fíkus. Ovšem pozor, kapradí je jedovaté. Fíkovník pryžodárný (gumovník) filtruje vzduch od formaldehydu z počítače, tiskárny či televize. Tabákového kouře vás zbaví šplhavnice. Krásou květů upoutají orchideje, toulitky, medinily, lípěnka či datlovník.

V ložnici má vše uklidňovat

V ložnici by měly mít své místo levandule či kozlík lékařský, které mají uklidňující účinek, zelenec vyčistí vzduch, eukalyptus působí antibakteriálně. Lopatkovec (všežravec lidských výparů) dokáže odpařovat ze svých listů vodu, a tím zabraňuje vysoušení nosní sliznice.

V zimních měsících je ložnicovou favoritkou aloe vera, která během noci přeměňuje vydýchaný vzduch na kyslík.

Květiny nahrazují užitkové bylinky

„Kuchyň se sama nabízí pro pěstování bylinek. Vhodná je pažitka, bazalka, ve vhodném květináči pak koriandr a petržel. Celoroční první pomocí pro ty, kteří trpí nedostatkem zeleně, je pěstování řeřichy na kousku vatičky,“ říká Jana Vlková, botanička a autorka herbáře a knihy o jedlých květech. Bylinky také můžete zasadit společně do samozavlažovacího květináče, musejí mít stejné nároky na půdu i závlahu.

Zdraví prospívá šalvěj, tymián či máta. Otravnému hmyzu postavte bariéru z voňavých rostlin – máty, citronové trávy, rozmarýnu, meduňky, libečku či bazalky.

Dětský pokoj

Rostliny vhodné do dětského pokoje by měly „umět“ čistit vzduch a nesmějí být jedovaté. Vhodnými rostlinami jsou mučenka, šáchor či kávovník. Pro uklidnění je vhodná levandule, některé choroboplodné zárodky dokáže vychytat zelenec.

Difenbachie, croton a filodendron do dětského pokoje nepatří!

Koupelna

I v koupelně lze pěstovat zdraví prospěšné rostliny – pokud je v ní denní světlo. Budou zde dobře prosperovat kapradiny (sleziník, ledviník, kapradí). Své místo v koupelně najde i voděnka či bromélie.

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková, odborná spolupráce Mgr. Jana Vlková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.