Feng-shui: Květiny, rostliny v bytě | Moje zdraví

Feng-shui: Květiny, rostliny v bytě

Feng-shui: Květiny, rostliny v bytě
Rozestavění květin je vhodné si promyslet. • Autor: istockphoto.com
10. října 2016 • 11:41

Máte doma květiny? Pak víte, že už pouhý pohled na jejich úhledné či rozježené lístky nebo barevně rašící květy naplňuje radostí… Někteří škarohlídové říkají nač mít vlastně doma „zeleň“, starat se o ni, oprašovat ji…? Ale prostor bez rostlin postrádá živost, neproudí zde energie (čchi), jak by měla, a to se ve finále odrazí v ponuré škále naší nálady i fyzickém zdraví. Květiny, rostliny jsou život, pomáhají udržet „samouzdravovací“ schopnosti těla, vnáší do našich domovů poselství přírody, ve které jsme tak málo… 

Pro dobro své i útulného domova je však třeba říci, že energii přinášejí pouze květiny zdravé a podporované naší péčí. Kytice suchých květů naaranžovaných umně do váz jsou sice oku lahodící, ale z hlediska feng-shui představují energii stagnující, mrtvou, která nám spíše může „ublížit“, než aby do našich životů přinesla cosi dobrého, nového a svěžího. Zaprášené listy rostlinek choulících se někde v temném rohu jsou na tom obdobně. Pořiďte si kvalitního rádce v podobě dobré knihy či navštivte patřičný kurz, abyste svým rostlinným přátelům mohli vytvořit co nejlepší podmínky pro růst. Jak květiny vybírat? Nejlepší je obrátit se na architekta feng-shui, který individuálně poradí s výběrem vhodných rostlin a květin do vašeho bytu či domu. Každý z nás totiž potřebuje jako společníka jiné květiny – záleží na typu převažujícího elementu a také na energiích daného prostoru, co je třeba pozdvihnout a co potlačit. Nicméně všeobecné rady, jak máme postupovat a kde je správné místo pro tu kterou květinku, si zde můžeme poodhalit. Odložte tedy spěch a staňte se tvůrci svého zdravého domova… Tip: Ideálním místem pro květiny je východní, jihovýchodní a jižní sektor domu či bytu. 

Obecně vzato by jakákoli květina měla „sídlit“ v keramické či dřevěné nádobě s odtokovou dírkou a záchytnou miskou na přebytečnou vodu. Vyhněme se umělohmotnému výtvoru, byť by byl sebehezčí! Květinám neprospívá, dusí je, utlačuje jejich přirozené energie.

Ostré dlouhé listy různých palem či podobných rostlin vysílají energii bodavou a ostrou jako nůž, přispívají k hádkám a svárům v rodině. Raději volte druhy palem s listy tvořícími vějíře. Kaktusy svými trny též nejsou ideální, v případě nutnosti je můžete umístit před dům jako ochranu před svými nepříjemnými sousedy nebo do míst, kudy se pouze prochází. Vzhledem k obecně ochranné schopnosti květin jimi hojně osaďte okenní parapety, pokud je naproti domu či bytu nevyhovující výhled, zeď, haraburdí… Tyto květiny pak chrání proti vlivu špatné energie zvenčí a navíc zkrášlují výhled z okna. 

Vhodným místem pro květiny je zejména levý vzdálený roh interiéru, tedy roh hojnosti. Podpořte energii bohatství v životě květinami s malými, hojnými lístky a květy.

Vchod: Použijte jednu výraznou květinu, solitér, nevytvářejte „džungli“, kterou se musíte prodírat... 
Kuchyně: Květiny kvetoucí červeně, růžově, oranžově či žlutě, ne velké množství a vsaďte na menší rostlinky.

Jídelna: Podobný přístup jako v kuchyni, je dobré mít ve středu jídelního stolu vždy čerstvé (řezané) květiny. Obývací pokoj: Čím více květin, tím živější energii zde vytvoříte, používejte pestré a hravé kombinace. 

Ložnice: Zde by mělo být rostlin co nejméně. Pokud, tak dvě, každá jiná. Nedoporučuje se orchidej či tchýnin jazyk, energii rychle odvádí pryč, můžete se budit zcela bez elánu a chuti do nového dne. Kdo by o to stál...? 

Dětský pokoj: Je dobré zde mít několik kvetoucích rostlinek, o které se děti budou starat (pozor na alergie), ať mohou pozorovat výsledky své péče. Květiny aktivují energii, takže pokud máte hyperaktivního jedince, nepřehánějte to s množstvím. Květiny by neměly stát v blízkosti postele, ruší spánek (platí též pro ložnici). 

Pa-kua: Rostliny jsou indikátorem okolních energií. Pokud se jim daří, dobře rostou, kvetou a září, vše je jak má být i s námi. Pokud chřadnou, je třeba se zamyslet, co není v pořádku… Pa-kua (doslovně tělo draka) rozděluje každou místnost na devět částí: vědění, kariéra, přátelé, rodina, zdraví (střed), děti, bohatství, sláva a partnerské vztahy. Chřadnoucí květina v dané zóně poukazuje na problémy v této oblasti. Podle toho, který element ve svém prostředí potřebujete podpořit, si zakupte příslušnou květinku. Účinek podpoříte, pokud této rostlince najdete místo v patřičné zóně:

* Zóna vědění (moudrost): element země a ohně. 
* Zóna kariéry (začátek): rostliny elementu vody či kovu.

* Zóna přátel (rádci): rostliny elementu kovu či země. 
* Zóna rodiny (minulost): rostliny elementu dřeva, vzrostlé, rychle rostoucí do výšky. 
* Zóna středu (zdraví): měla by zůstat volná. 
* Zóna dětí (budoucnost): element kovu a země. 
* Zóna bohatství (peníze): element dřeva či vody – rostliny rozmanité, košaté, mnoho listů či květů. 
* Zóna slávy (uznání, cíle): element ohně a dřeva. 
* Zóna partnerství (manželství): zejména kvetoucí rostliny elementu země či ohně. 

KOV 
Muškát okrasný (Pelargonium): Harmonizující účinky na osoby i zvířata, odebírá rušivou negativní energii. 
Fíkus benjamina (Ficus benjamina): Čistí prostor. 
Aloe tygrovaná (Aloe variegata): Má očistné účinky, odrušuje elektrosmog. 

ZEMĚ 
Guzmánie (Guzmania): Motivuje introvertní osoby. 
Dracéna (Dracaena fragrans): Harmonizuje. 
Havortie (Haworthia): Posiluje rostliny ve svém okolí a umí je podpořit v uzdravení. 
Alokázie (Alocasia): Posiluje energii prostoru, je to „utěšitel“ ostatních rostlin, má nádherné, nezvykle tvarované listy – vyžadují dostatek místa, aby vynikly. 

OHEŇ 
Agáve (Agave americana): Posiluje a aktivuje energie svého okolí, vyzařuje negativně nabité ionty, které odbourávají elektrosmog, potřebuje objemný květináč. 
Palma datlová (Phoenix roebelenii): Působí očistně, posiluje imunitní systém, je to rostlina lásky, pohled na ni působí jako afrodisiakum (hodí se proto do ložnice). Okrasný ananas (Ananas comosus): Rostlina lásky, léčivé účinky na vztah a usmíření, harmonizuje, zbavuje prostor rušivých energetických vlivů, pozor – nehodí se do ložnice. 

DŘEVO 
Kapraď (Blechnum gibbum): Inspiruje, povzbuzuje. 
Vavřín (Laurus nobilis): Posiluje, vyvažuje energii prostoru, vyrovnává pocitové extrémy, symbolizuje moudrost a vítězství. Potřebuje dřevěnou nádobu. 
Kroton (Codiaeum variegatum): Rostlina lásky, odbourává nedůvěru, podporuje nové začátky, hodí se do ložnice. Trnová koruna (Euphorbia milii): Působí očistně, pomáhá zhojit emoční zranění. 

VODA 
Levandule (Lavandula angustifolia): Posiluje, harmonizuje a inspiruje své okolí, působí jako ochránce pro ostatní rostliny, vůně má relaxační účinky. 
Zelenec (Chlorophytum comosum): Působí očistně na energii svého okolí, vyrovnává nerovnováhu, nejlépe se uplatní na rohu skříně či zavěšený od stropu. 
Tořivka (Streptocarpus): Působí inspirativně, podporuje pozitivní myšlení. 

SPECIALISTÉ 
Ibišek (Hibiscus rosa-sinensis): symbol štěstí, slávy, přepychu a bohatství (pokud nám kvete!), má posilující vliv na své okolí, působí inspirativně, existují různé barvy květů, mají proto i různé „účinky“ (žlutá podpoří rozhodování, růžová působí očistně…). 
Bambus: Hodí se do každé domácnosti, podle čínské „pověry“ přináší štěstí. Může být v kořenáči či vodě, pozor, aby neuschnul… Umístěný na východ podpoří dobré rodinné vztahy. 
Vlasatice (Scirpus cernuus): Nese v sobě všech pět elementů, harmonizuje, působí léčivě, očišťuje od destruktivních myšlenek. 
Tlustice (Crassula coccinea): Její malé, okrouhlé lístky symbolizují mince, podporuje tedy rozmnožení financí, tzv. peněžní rostlina, zejména při umístění na jihovýchod (oblast bohatství). Pokud vám vykvete, můžete prý čekat nenadálé dědictví či výhru…

Starodávné čínské umění feng-shui (staré přes 5 tisíc let) nás hravým způsobem učí jak vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a tím pádem i v nás samotných. Pomocí správně rozvrženého prostoru bytu či domu, za použití barev, různých doplňků, květin apod. můžeme podpořit svou kariéru, partnerský vztah, umělecké vlohy či zdraví, prostě to, co je pro nás důležité… Vzpřímené, vysoké rostliny se špičatými listy nesou energii jang, hodí se do rohů, kde rozhýbávají stagnující energii. Naopak jin jsou rostlinky převislé či s kulatými listy, které uklidňují atmosféru, vhodné jsou zejména na zakrytí ostrých hran nábytku či trámů (např. voděnka, břečťan). 

Odborná spolupráce: Ing. Jiří Černák BYÚ Feng-shui Centrum Praha www.byu.cz

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.