Proč nesnídat cereálie a jak vypadá zdravá snídaně, která pomůže s hubnutím? | Moje zdraví

Snídáte misku cereálií? Řekneme vám, proč byste to neměli dělat

Snídáte misku cereálií? Řekneme vám, proč byste to neměli dělat
Autor: istock.com
29. června 2019 • 06:00

Spousta lidí začíná den tím, že si kromě kávy dá k snídani cereálie zalité mlékem. Málokdo si už ale láme hlavu nad tím, jestli jsou zdravé. Pokud k nim patříte i vy, máme pro vás špatnou zprávu. Cereálie nejsou jako start dne ideální. Prozradíme vám, proč to tak je a za co byste je měli vyměnit.

Problémem snídaňových cereálií je především vysoký obsah cukru. Odborníci doporučují, aby v nich bylo alespoň pět gramů vlákniny na porci, ta by zároveň neměla mít více jak 10 gramů cukru, to jsou přitom zhruba dvě kostky cukru, což není málo. Kávu byste si možná takovým množstvím cukru ani neosladili, v cereáliích je ale zkrátka nevidíte.

Obecně platí, že příliš sladké snídaně prostě nejsou dobrou volbou. Jak například na stánkách stob.cz upozorňují odborníci: “Pokud si dáte na prázdný žaludek potraviny s vysokým glykemickým indexem, například bílý chléb s přislazovaným džemem či nutelou, může dojít k rychlému nárazovému vyloučení inzulinu následované hypoglykemií a velkým pocitem hladu, který rozhoupe glykemickou houpačku s důsledkem celodenního ujídání sladkostí a s možnými pocity nevyrovnanosti a podrážděnosti.“

Glykemický index to je totiž alfa omega celého stravování. Zjednodušeně řečeno říká, na jak dlouho vás daná potravina zasytí a cukr je v tomto směru naprostý outsider. Pokud totiž posnídáte potraviny s cukrem, či potraviny s vysokým glykemickým indexem, dojde k velkému vyplavení glukózy do krve, a po krátké chvíli nasycení budete mít brzy hlad. Jak to změnit? 

Více o glykemickém indexu potravin čtěte ZDE.

Bílkoviny několikrát denně

Zásadní potraviny, které na dlouho zasytí, jsou ty s bílkovinami. Zjednodušeně řečeno: je to maso, mléčné výrobky a také luštěniny. První dva mají problém v tom, že s bílkovinou jde ruku v ruce tuk, což není ideální. Pokud tedy vybíráte bílkoviny, kupujte ty s nižším obsahem tuku. Když uzenářský výrobek, tak šunku a ne paštiku, když jogurt, tak ne tučný. Pak je velká pravděpodobnost, že se opravdu kvalitně najíte, a díky vyrovnané glykemii nebudete mít hlad.

Cereálie k snídani není třeba úplně zatracovat, mnohé firmy se snaží jejich složení zlepšit. Na druhou stranu je stále hodně těch, které různými marketingovými nástroji lákají na jejich přednosti. Důležité tedy je umět správně číst obaly. Vezměte si například vitamíny. Obvykle jich je na obale vyjmenovaná celá řada. Opravdu je ale potřebujete? Nedodáte je svému tělu přirozeněji třeba tím, že sníte byť i jen půlku jablka? Přemýšlejte a nenechte se nachytat.

Mléčné vyrobky k snídani

Jestliže se nedokážete vyhnout cereáliím, doplňte je mléčnými výrobky. Lepší než mléko je jogurt, vedle ale nešlápnete ani s nízkotučným tvarohem. Když si dáte ten polotučný, bude to pro vaše tělo užitečnější než hrst lupínků navíc.

Více o mléčných výrobcích čtěte ZDE.

Ideální snídaně podle výživových poradců obsahuje vlákninu. Ta je spíše než v sušenkách obsažena v celozrnném pečivu. Tím se ale pochopitelně myslí pečivo z celozrnné mouky, ne obarvený chléb nebo bagety posypané pár zrníčky sezamu. Pokud vám celozrnné pečivo nechutná, můžete si dát k snídami  kváskový žitný chléb. I ten je rozhodně lepší než bílý rohlík, cereálie plné cukru nebo sladký croissant.

Ke kousku pečivu pak přidejte zeleninu a dostatek bílkovin - například lučinu nebo šunku. Pokud byste si dávali sýr, dejte si s klidem dva plátky třicetiprocentního eidamu. Dobrou volbou jsou také vejce, nesmíte je ovšem připravovat na slanině. I s máslem je lepší šetřit.

Sladká snídaně

A ideální sladká varianta? Můžete si dát jogurt s ovesnými vločkami a jablkem, nebo zkuste tuhle variantu: Do většího kelímku přimíchejte nakrájené jablko, 30 gramů ovesných vloček a trochu medu. Pokud máte rádi tvaroh, přidejte k němu jahody, 20 gramů celozrnných lupínků a trochu mléka. Také ovesná kaše bude lepší, když si ji připravíte sami, Smíchejte 1,5 deci mléka s 30 gramy vloček, jablko, rozinky, med a a máte ideální glykemický vyváženou snídani, která má více jak 1000 kilojoulů.

Dostatek bílkovin je vedle glykemického indexu zásadní pro hubnutí, a to zejména po čtyřicítce. V tomto věku vám už tělo nic neodpustí, a navíc se snižuje klidový metabolismus. Mnoho žen, i když jedí málo, má chudý jídelníček, a to zejména na bílkoviny. Často se bojí masa jako příjmu zbytečných kalorií, ale to je omyl. Tělo potřebuje bílkoviny, a pokud se člověk zároveň dost hýbe, daleko spíše zhubne. Nové výzkumy navíc ukazují, že jsou to právě bílkoviny, které dokážou zpomalit pokles výkonnosti metabolismu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.