Trhání osmiček: Kdy musí ven a proč jsou s nimi problémy | Moje zdraví

Trhat, či netrhat osmičky? 6 důvodů, proč jsou s nimi problémy

  • Trhat, či netrhat osmičky? 6 důvodů, proč jsou s nimi problémy
    Autor: istock.com
    30. srpna 2019 • 06:00

    Se zuby moudrosti jsou prostě problémy, bolí při prořezávání, špatně se čistí a mnohdy je potřeba je vytrhnout. Neplatí to ale vždy. Proč jsou zrovna tyhle zuby tak problematické a jak potíže s nimi minimalizovat?

    Zatímco většina stálého chrupu nám doroste už v dětství, zuby moudrosti až kolem 20. roku života, někdy dokonce později a někomu se dokonce neprořežou nikdy. Před nástupem moderní stomatologie byly mnohdy osmičky pro lidi velkou záchranou, protože se začaly klubat v době, kdy často kvůli špatné hygieně byl druhý chrup již poškozen.  V dnešní době jsou ale častým zdrojem potíží. Jaké to jsou nejčastěji?

  • 1 Nevejdou se do pusy

    Třetí zuby, jak se někdy osmičkám také říká, přišly našim předkům vhod v době, kdy ostatní chrup již byl poškozen. Kromě toho se ale našim předkům také do úst lépe vešly do zubního oblouku. Měli totiž mohutnější stavbu čelisti. S vývojem lidstva ale došlo ke změně velikosti lebky a nyní nám zuby spíše překáží, a jsou tak spíš zdrojem trápení než užitku. „Způsobují bolest při klubání, často se kvůli špatné poloze kazí. Jejich vytrhávání je navíc kvůli atypickému tvaru i zahnutým kořenům noční můra mnoha lidí,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská v Praze.

  • 2 Více se kazí

    Kvůli své „osmičkové“ poloze jsou zuby moudrosti velmi těžko dosažitelné při čištění kartáčkem a často na nich zůstanou zbytky jídla, a zuby se tak rychleji kazí. Často se také neprořezají úplně a dáseň okolo zubu pak brání pečlivému vyčištění. Mohou tak způsobovat i častější záněty a zápach z úst.

    Při čištění proto mějte nejlépe kartáček s menší hlavou, se kterou se dostanete i na špatně dostupná místa v ústech. Nechte si poradit na zubní hygieně, jak na to, ale nebuďte při čištění příliš urputní, ať si nepoškodíte sklovinu.

  • 3 Častěji je trápí záněty

    Další časté problémy jsou záněty v okolí částečně prořezaných zubů moudrosti. Mohou být lokální, ale mohou se také šířit do vzdálenějších částí hlavy a krku a v tu chvíli už může jít o život.

    Druhou nejčastější komplikací je velmi bolestivý zánět nervu. Pokud vás bolí – a to jakýkoli zub, nikdy byste neměli odkládat návštěvu lékaře. Bolest sama od sebe nepřejde a případný zánět je třeba léčit co nejrychleji. Hodně pak záleží na tom, zda váš lékař má správné vybavení. Nedělá vám rentgen chrupu? Raději ho vyměňte, jen těžko dokáže přesně vidět, co se vám skutečně děje.

  • 4 Vyžadují větší péči

    Zuby moudrosti jsou často i symbolem velké bolesti. Jak si doma rychle od bolesti ulevit? Často velmi bolí již zmiňovaný zánět v okolí korunky zubu. Dutinu je dobré vyplachovat ústní vodou s obsahem chlorhexidinu a místo dobře čistit.

    Pokud se však stav do dvou dnů nelepší, je nutné zajít k lékaři, aby posoudil vhodnou léčbu. Pokud je bolest od zubního kazu či zánětu nervu, pomůže jen vytržení.

  • 5 Když netrápí, není třeba je preventivně trhat

    Častou otázkou je, zda si zuby moudrosti nechat, nebo je preventivně vytrhnout. Je to velmi individuální a měl by rozhodnout lékař. „Já osobně jsem dost konzervativní a extrakci doporučuji, jen když je to opravdu potřeba. Pokud je pacient schopen si dobře čistit chrup a zuby mu nepřekáží, nevidím důvod je trhat,“ říká Ondřej Šrámek.

  • 6 Trhání nemá bolet

    Pokud již nastal čas na odstranění osmiček, tak extrakce standardně probíhají v lokálním umrtvení. „Často se vytrhávají horní i dolní osmička naráz. Samotný výkon pak hodně závisí na poloze zubu v ústech a je na lékaři, jakou používá strategii. Každopádně by výkon neměl být nikdy bolestivý. Alespoň ne po dobu extrakce. Výkon může trvat 15 minut, ale někdy klidně i hodinu,“ uzavírá MDDr. Ondřej Šrámek.

    Rozhodně nezapomeňte na to, že po extrakci neboli vytržení zubu je třeba ránu chladit a nikdy z ní nevysávejte krev. Kloktejte, například šalvějí, a nebraňte se použít na jeden až dva dny léky na bolest. Pokud máte takové problémy, že ani nemůžete spát, je třeba se poradit s lékařem.

     

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.