Pět tipů, jak vyzrát na puchýře z letních bot | Moje zdraví

Pět tipů, jak vyzrát na puchýře z letních bot

  • Pět tipů, jak vyzrát na puchýře z letních bot
    Autor: istock.com
    20. června 2019 • 06:00

    Znáte to. Celý rok se těšíte na to, až si obujete vzdušné sandálky na podpatku a vyrazíte do sluncem zalitých ulic. Už po několika krocích ale začnete trpět a doslova cítit, jak se vám na nohu dělají bolestivé puchýře. Naštěstí existují způsoby, jak jim předcházet. Vyzkoušejte naše spolehlivé triky.

    Věděli jste, že během svého života obejdete až čtyřikrát celou planetu? To představuje obrovskou zátěž pro nohy. A to zejména v létě, když nastává čas na sandálky na platformách nebo vysokém podpatku. Mimochodem, ženy jsou mnohem náchylnější na tvorbu puchýřů než muži! Možná si myslíte, že se s tím nedá nic dělat. To ale není tak docela pravda. Stačí, když budete dodržovat několik základních preventivních opatření a puchýře u vás nebudou mít šanci.

  • Nechte nohy dýchat

    Léto je obzvlášť náročným obdobím pro vaše nohy, protože jsou velmi často zpocené. Proto byste je měli nechat co nejvíc dýchat, což znamená chodit bosí nebo v otevřené obuvi. Pokud si musíte vzít uzavřené boty, dbejte alespoň na to, aby měly správnou velikost a nikde vás netlačily. Zatímco v zimě vaše nohy snesou syntetické materiály, v létě určitě vsaďte na kůži nebo plátno.

  • Denně se o nohy starejte

    Rozhodně byste neměli přijít po práci domů, odkopnout boty do rohu a víc se o ně nestarat. Na zpocených nohách, kde navíc mohly ulpět nečistoty, se totiž puchýře tvoří mnohem snadněji. Nohy si proto vždycky opláchněte, důkladně osušte a lehce poprašte dětským pudrem (můžete ho použít i na stélku bot). Ten zajistí, že zůstanou čisté a suché delší dobu.

  • Novým botám dopřejte čas

    Když si koupíte nové sandálky, zkuste se v nich chvíli procházet doma, ovšem v ponožkách. Boty tím trochu povolí a vaše nohy se v nich budou cítit pohodlněji. Teprve až když ucítíte, že se dokonale přizpůsobily vašim chodidlům, vyrazte v nich ven, ovšem ne na moc dlouhou procházku. Čas strávený v nových botách postupně prodlužujte, až budete mít pocit, jako by byly s vámi srostlé.

  • Dbejte na prevenci

    Pokud z předchozích zkušeností víte, že se vám dělají puchýře na konkrétních místech, přelepte je náplastí dříve, než vyrazíte z domu. Stejně tak můžete použít i speciální gelové vložky, které koupíte téměř v každé drogerii. Jestliže jdete na akci, kde by náplasti na vašich nohách vypadaly nevzhledně, zkuste tuhle vychytávku: Místo náchylné ke tvorbě puchýřů namažte čirým deodorantem. Nohy můžete také lehce namazat dětským olejem nebo přestříkat sprejem proti pocení.

  • Vyzkoušejte trik sportovců

    Maratonci a chodci na dlouhé vzdálenosti zpevňují kůži na nohou 10% kyselinou tříslovou nebo je namáčejí v silném čaji (kvůli obsahů taninů). Nanášejte kyselinu tříslovou na nohy dvakrát denně po dobu dvou až tří týdnů a vaše pokožka na nohách bude odolnější proti vzniku puchýřů.


    Propíchnout, nebo ne?

    Pokud se vám puchýř i přes veškerou snahu přece jen vytvoří, otázkou je, jak ho ošetřit. Odpověď zní: Neměli byste ho propichovat. Tekutina uvnitř puchýře totiž udržuje odhalenou škáru ve sterilním prostředí, působí jako prevence infekce a urychluje hojení. Pokud je to aspoň trochu možné, nechte puchýř odkrytý, aby mohl "dýchat". Jestliže by se o něj třely pásky bot, přelepte ho náplastí a počkejte, až se sám zahojí. Puchýře se rychleji hojí při využití principu vlhkého hojení – k tomu účelu si můžete pořídit například přípravek HemaGel.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.