Špičkové přístroje pomohou odhalit příčiny dlouhodobých potíží se zuby | Moje zdraví

Špičkové přístroje pomohou odhalit příčiny dlouhodobých potíží se zuby

Špičkové přístroje pomohou odhalit příčiny dlouhodobých potíží se zuby
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock.com
10. ledna 2017 • 12:41

Nebylo náhodou, že jsme na Dentální kliniku Jan Stuchlík v pražském Karlíně vyslali pacientku Věru. Ačkoli věnuje svým zubům podle obecných českých měřítek nadstandardní péči a každý půlrok pravidelně navštěvuje stomatologa i dentální hygienistku, přesto má dlouhodobé potíže.

Věra si nechala opakovaně opravit výplň v jednom ze zlobivých zubů. Původní amalgámovou plombu nahradila bílá výplň, ale ta se vydrolila. Po několika změnách výplňového materiálu se opět vrátila ke „stříbrné“, začaly ji však sužovat bolesti v dásni. V prostorách Dentální kliniky Jan Stuchlík v pražském Karlíně společně s lékařem chtěla za pomoci špičkových moderních technologií a přístrojů nalézt příčinu svých dlouhodobých potíží. „Amalgámová výplň je kovová, proto dobře vede teplo nebo chlad. Jakmile sníte teplé jídlo, teplo se přenáší do ostatních částí zubu, až ke kořenům, a docela dobře pak může vyvolat zánět v okolní tkáni,“ popisuje lékař jednu z možností, proč paní Věru zub a jeho okolí stále bolí. Dodává, že budeme moudřejší, až pacientku vyšetří.

Vstupní vyšetření

Jako první tedy přichází na řadu „klasická“ stomatologická prohlídka. Klientka leží v pohodlném křesle a lékař jí prohlíží ústa pomocí speciální (intraorální) kamery, která přenáší detailní obraz na obrazovku a současně i na další monitor. Obraz je možné libovolně přenést i do jiných ordinací, což je v případě potřeby konzultace s jiným lékařem velká výhoda. Prohlídka ukazuje, v jakém stavu jsou plomby, zda v dásni neprobíhá zánět, jestli je někde příliš velká mezera mezi zuby - to vše lékaři dává možnost udělat si dokonalý obrázek o tom, co je dobře, co je špatně a jaké jsou možnosti nápravy. Ale to zdaleka není všechno. „Každý nový klient si během vstupní prohlídky vyplní dotazník, ze kterého se dozvím další podrobnosti, například jestli v dětství užíval antibiotika, z údaje o věku si také udělám obrázek, zda je opotřebovanost zubů odpovídající,“ říká MUDr. Jan Stuchlík.

Vstupní vyšetření, stejně jako jakékoli další, je naprosto bezbolestné a zcela tak vyvrací mýtus, že zubaře bychom se měli bát… I Věra je po prvních deseti minutách nervozity daleko klidnější a uvolněná, připravená ke druhé fázi diagnostického procesu. Od doktora Stuchlíka dostává olověnou zástěrku a odchází do oddělené místnosti, ve které je umístěn digitální panoramatický 3D rentgen/skener. Lékař ji postaví čelem k „poličce“ se zarážkou v oblasti brady a čela a úchytkami na ruce. Paní Věra se drží úchytek, bradu má položenou na podložce a MUDr. Stuchlík nastavuje paprsky skeneru tak, jak to k vyšetření potřebuje - soustředí se především na oblast inkriminovaného, několikrát opravovaného zubu. „Zaměřovací“ červené paprsky jsou docela dobře rozeznatelné na Věřině obličeji. Druhá fáze „snímkování“ probíhá za zavřenými dveřmi a trvá asi půl minuty.

Co ukáže skener

Během ní ramena skeneru několikrát obkrouží hlavu klientky. Za chviličku je hotovo. Snímaný obraz se ihned přenáší - jak do „předpokoje“ místnosti se skenerem, tak do ordinace. Věra opět ulehá na křeslo a společně sledujeme obrázky. Jsme překvapeni - skener „umí“ zobrazit kromě měkkých tkání i celou čelist, vidíme umístění zubu, zubní kanálky, kořeny a také velmi krásně zachovalou kost, ve které je zub umístěn. Struktura kosti není nijak porušena, i její denzita je velmi vysoká.

Kdyby měla klientka ve svých padesáti letech zuby v dezolátním stavu, skener by dal jasnou odpověď na to, zda je eventuální operační zákrok vzhledem ke stavu kosti a nosných struktur vůbec možný. Lékař nám ukazuje, jak cenné může vyšetření 3D skenerem být, a to na příkladu klientky, která přišla k lékaři s poměrně zanedbaným váčkem. Když jsme si prohlíželi obrázek její čelisti, zjistili jsme, že v místě váčku už zánět stačil kost úplně „vyhlodat“, o čemž svědčí poměrně velký otvor.

Fotokompozitní výplň

Lékař vysvětluje Věře, že by doporučil vyměnit amalgámovou výplň za celokeramickou onlay, která se vytvoří v laboratoři na míru. Původ Věřiných potíží je po celkové diagnostice jasný - kromě tepelné vodivosti výplně je větší dráždivost měkkých tkání způsobená i velikostí plomby, která mírně změnila tvar zubu. Vedlejší zub, jenž je vyplněn kompozitní výplní, lékař doporučil převrtat. Jelikož výplň není dobře zhotovena, má v sobě spáry, kterými mohou pronikat bakterie dále do zubu, a je zde tedy riziko vzniku zubního kazu. Stejně tak z estetického hlediska je stávající výplň nedostačující - přesahuje zub a má odlišnou barvu. Fotokompozitní výplň přináší několik výhod: jednak je možné docílit téměř nerozeznatelného odstínu se samotným zubem, jednak jsou dnešní materiály daleko stálejší v čase.

S bílými výplněmi se na zdejší klinice pracuje v suchém prostředí - to znamená, že se okolí operačního pole zbaví vlhkosti pomocí speciální gumové blány zvané kofferdam. I to je předpokladem absolutně čistého výsledku - okolo výplně není znatelný žádný okraj, výplň dokonale „sedí“.

Slovo klientky: „Od dětství se bojím návštěv u zubaře. Myslím, že hodně záleží na přístupu, ale i na prostředí. Při příchodu do ordinace jsem byla jako v křeči. Vlídně chování pana doktora Stuchlíka a personálu mě však dokonale uklidnilo. Výměnu výplně problémového zubu jsem dlouho plánovala a konečně mám termín.“

MUDr. Jan Stuchlík: „Klientka s velmi dobrou úrovní dentální hygieny, bez známek parodontitidy. Doporučena výměna netěsnící rozsáhlé amalgámové výplně na dolní první stoličce za celokeramickou onlay, čímž se jednak zub zpevní, jednak se zlepší jeho vzhled a minimalizuje se riziko zubního kazu. Stejně tak byla doporučena oprava nevyhovující bílé kompozitní plomby na dolní poslední stoličce. Z hlediska možného zlepšení úsměvu jsem navrhl domácí bělení zubů, které neinvazivně, bez rizika poškození zubů, dokáže výrazně zlepšit estetiku úsměvu.“

O KLINICE: Dentální klinika Jan Stuchlík byla založena v létě roku 2012 zubním lékařem MUDr. Janem Stuchlíkem. Je vybavena moderním zařízením a lékaři ke své práci používají nejnovější technologie v oblasti zubní stomatologie. Kromě komplexního řešení stomatologických obtíží, prevence a dentální hygieny se klinika specializuje na dentální implantologii a tkáňovou regeneraci. Více na: www.drstuchlik.cz, www.facebook.com/drstuchlik, www.ceskyusmev.cz

Cena : Komplexní vyšetření dospělého bez 3D tomografu: 800 Kč Vyšetření pomocí 3D tomografu: 2300 Kč

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.