Největší chyby, kterých se dopouštíme při čištění zubů malých dětí | Moje zdraví

Největší chyby, kterých se dopouštíme při čištění zubů malých dětí

Největší chyby, kterých se dopouštíme při čištění zubů malých dětí
Čistíte svým dětem zuby správně? • Autor: iStock
10. srpna 2017 • 06:00

Může se to zdát jako pořádná věda. Vyčistit dítěti chrup, aby to bylo skutečně důkladně a později s tím nemělo problémy. I přesto, že většina rodičů na to jde poctivě, dělají častou chybu. Jaká to je? Děláte ji také? 

Optimální je podle lékaře z kliniky U Smile dočišťovat dětem zuby až do deseti let věku. To ale dělá málokdo. Většinou totiž rodiče péči o zuby nechávají na dětech samotných už při nástupu do školy. „Zuby by se měly dětem dočišťovat pravidelně alespoň jednou denně,“ říká David Urie, vedoucí zubní lékař U Smile. Ten také poukazuje na další chybu, se kterou se často setkává ve své praxi, a to, že rodiče nepoužívají při péči o chrup svých dětí mezizubní kartáčky nebo zubní nitě.

„U dočasných zubů, kdy se dětem prořežou dočasné stoličky, je optimální dočišťovat prostor mezi první a druhou dočasnou stoličkou pomůckami na mezizubní hygienu, ať už to jsou zubní vlákno nebo ještě lépe mezizubní kartáčky,“ dodává Davide Urie.

Používat fluoridy, nebo ne?

Zubní lékař také doporučuje používání fluoridových preparátů. „Fluoridy mají ve své podstatě spíše opravný účinek než preventivní. Nejdůležitější je totiž mechanické očišťování zubů,“ doplňuje odborník. 

Přírodní, nebo „klasické“ kartáčky

V poslední době se velmi rozmáhá oblíbenost tzv. přírodních kartáčků. Jejich hodnocení je podle lékaře složité, protože nezná jejich složení. Upozorňuje jen na to, že výrobce by měl myslet na to, aby se bakterie povlaku v tomto kartáčku dále nemnožily.

Když jsme zjišťovali, jak to je u přírodních kartáčků, tak jsme se dozvěděli, že tyto přírodní kartáčky mají v sobě antibakteriální účinky. Zajímavé je, že při čištění zubů přírodním zubním kartáčkem nepotřebujete vodu ani zubní pastu. Díky obsaženým silicím mají tyto zubní kartáčky neutralizovat pH a vyvolávat v ústech chemickou reakci.

Video se připravuje ...
Jak správně čistit dětem zubyVIDEO 

Článek vyšel na webu www.maminka.cz, kde najdete i spousty dalších zajímavých témat.

Autor: Markéta Novák Matějková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.