Velká prsa, nežádoucí pozornost i zdravotní problémy. Kdy zaplatí zmenšení pojišťovna? | Moje zdraví

Velká prsa, nežádoucí pozornost i zdravotní problémy. Kdy zaplatí zmenšení pojišťovna?

Velká prsa, nežádoucí pozornost i zdravotní problémy. Kdy zaplatí zmenšení pojišťovna?
Velká ňadra způsobují potíže se zády • Autor: istock.cz
8. prosince 2023 • 04:55

Roli při vzniku bolestí hraje u velkých prsou i nevhodné prádlo, které je dostatečně nepodpírá. Pokud podprsenka škrtí, dochází navíc k omezení průtoku krve, což v horších případech vede ke vzniku cyst. 

Zatímco v pornofilmech často platí, že čím větší prsa, tím lépe, v reálném životě to zase taková výhra není. Je s nimi totiž spojeno překvapivě mnoho zdravotních problémů. 

Bolesti zad, omezení při sportu, ale také například různé vyrážky a opruzeniny. To jsou jen některé z problémů, které s sebou nesou velká ňadra, přičemž k nim lze přiřadit i nežádoucí pozornost, kterou často vzbuzují. Stejně jako fakt, že se za ně část žen stydí, a mají tak problémy s navazováním vztahů. Velká ňadra také mohou tlačit na žebra a ženám se kvůli tomu může hůře dýchat. Pro abnormálně velká prsa mají odborníci dokonce speciální označení: makromastie. 

Jak vybrat podprsenku? Radí Helena Konarovská:

Video se připravuje ...
Podprsenková guru Helena Konarovská: Jak si vybrat plavky pro každou postavuVIDEO 

Velká ňadra mají kvůli váze větší tendenci s věkem klesat níže, zároveň se může jejich objem ještě zvětšit kolem menopauzy – děje se tak zejména proto, že atrofující mléčné žlázy nahradí tuk, kterého je v podstatě nemožné se zbavit. Běžné hubnoucí metody na něj totiž neplatí. 

Bolavá záda, ramena a krk

Větší prsa mají tendenci stahovat ramena dolů, ženy se kvůli nim rovněž často hrbí, výsledkem jsou špatné držení těla a přetrvávající bolesti šíje, ramen a zad. Studie publikovaná v The Open Orthopedics Journal  tuto souvislost spolehlivě doložila.

Velká prsa a nevhodné prádlo mohou způsobit i potíže, které bychom jim možná na první dobrou nepřisuzovali. Řeč je například o místech na prsou se ztrátou citlivosti. Jde o důsledek přílišného stlačení malých nervových vláken v prsní tkáni nebo hrudní stěně. Brnění a znecitlivění dlaní a prstů bývá způsobeno výše jmenovaným nevhodným držením těla. Velká prsa a problémy se správným držením těla mohou být také spouštěčem bolestí hlavy

Větší prsa bohužel vytvářejí také perfektní prostředí pro tvorbu vyrážek pod nimi. Tření, vlhkost a teplo mohou rozjet potní vyrážku známou jako intertrigo neboli opruzeniny. Ty se mohou dále komplikovat například kvasinkovou infekcí. 

Úlevu od všech problémů bohužel nemusí přinést žádné cvičení včetně rehabilitace a fyzioterapie, ale jedině operativní zmenšení ňader.

Prsa na pojišťovnu? Jen výjimečně

Ačkoli se traduje, že zdravotní pojišťovny mohou zaplatit nová prsa i v případě, že kvůli těm stávajícím žena psychicky trpí, pravda to není. Zdravotní pojišťovny totiž mohou hradit pouze operace prsou ze zdravotních důvodů. Tam naštěstí bolavá záda patří. 

"Provedení plastické operace z psychických důvodů, tedy kvůli psychickým potížím, které mohou nastat z důvodu nespokojenosti s velikostí či tvarem prsů, není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění," uvedla ve svém vyjádření Všeobecná zdravotní pojišťovna. 

Které zdravotní důvody naopak mohou vést k operaci, kterou zdravotní pojišťovny zaplatí? "Například případy, kdy pro pacientku představuje velikost jejích prsou prokazatelné zdravotní riziko. Jde například o recidivující, úporné bolesti zad, které jsou fyzioterapií a cvičením nezvladatelné z důvodu přetížení krční a hrudní páteře vlivem nadměrné hmotnosti prsou," uvádí VZP. Zákrok můžou navrhnout neurolog, ortoped či mamolog a musí ho schválit revizní lékař z pojišťovny. 

"Úleva po zmenšení je patrná. Takové zákroky mě také těší. Ale je to asi tak, že deset procent žen chce ňadra zmenšit, devadesát procent chce ňadra modelovat a zvětšit. Za mnou jakožto ženou plastickým chirurgem chodí spíš ženy se zdravotními problémy, které chtějí a hledají ženský přístup, nestydí se před ženou se svléknout, zatímco před mužem by cítily ostych, takže ten poměr mám trochu jinak daný," říká lékařka Petra Moravcová z DIVINE CLINIC. 

Samozřejmostí je také úhrada operace po úplném nebo částečném odstranění ňader kvůli nádoru nebo při preventivním odstranění kvůli geneticky danému vysokému riziku onkologického onemocnění.

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.