Co skutečně ovlivňuje tvar a velikost vašeho poprsí? | Moje zdraví

Co skutečně ovlivňuje tvar a velikost vašeho poprsí?

Co skutečně ovlivňuje tvar a velikost vašeho poprsí?
... • Autor: istock.com
11. července 2023 • 06:00

Poprsí každé ženy je jiné. Dokonce ani prsa jako taková nejsou symetrická, pokud je nevytvořily dokonalé ruce plastického chirurga. Co ale skutečně stojí za tvarem a velikostí našich prsou?

Věk je jen číslo

To je sice svatá pravda, přesto gravitaci jako takovou bohužel neovlivníme. S přibývajícím věkem mizí z naší kůže kolagen a kůže jako taková se stává slabší a povislejší. To se projeví i na našem poprsí. V prsou máme Cooperovy vazy. Ty jsou prsům oporou, která se však časem vytahuje stejně tak, jako když dokola používáte gumičku do vlasů. I ta jednoho dne zpuchří a už neslouží, jak jsme byly zvyklé. Stejně tak tyto vláknité struktury, které jsou součástí poprsí, přestávají časem plnit svou funkci. Abychom Cooperovy vazy udržely co nejdéle funkční, doporučuje se nosit dobře padnoucí podprsenky.

Hlídejte si váhu

Pokud patříte mezi ty, jež neustále hubnou a nabírají, pak vězte, že vaše prsa tyto změny určitě pocítí. S hubnutím přicházíme o tukovou tkáň. Jakmile zhubneme rychle, tj. ne příliš kvalitně, projeví se to mimo jiné také na našem poprsí. Prsa jsou totiž z velké části tvořena právě tukem. Zde záleží na poměru hustoty prsní tkáně a tukové tkáně. V praxi to znamená, že ten, kdo má více tukové tkáně, může zaznamenat větší úbytek způsobený redukcí váhy.

Důležitost genů

Ne nadarmo se říká, že geny stojí za vším. Ani prsa pak nejsou výjimkou. Genetika ovlivňuje nejen tvar, ale také velikost poprsí. Geny pak určují hustotu prsní tkáně, tukovou tkáň, ale také pevnost kůže jako takové. Geny však nedědíme pouze po matce, také geny ze strany otce hrají ve tvaru a velikosti našeho poprsí poměrně významnou roli.

Cvičení

Pokud jste doteď žila v přesvědčení, že svá prsa zkrátka "vyposilujete", pak vám možná vezmeme vítr z plachet. Prsa jako taková pouze „sedí“ na prsním svalu, s tím jediným se dá hýbat. To v praxi znamená, že i když budete denně prsní svaly posilovat, tvar ani velikost prsou tím neovlivníte.

Těhotenství a kojení

Jak asi tušíte, změnou hormonů během těhotenství se může razantně změnit velikost poprsí. Většinou se prsa zvětšují. Jakmile však žena přestane kojit, prsa ztrácí plnost a pevnost.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.