Tuberkulóza zabíjí v Česku méně lidí: Novým rizikem je biologická léčba | Moje zdraví

Tuberkulóza zabíjí v Česku méně lidí: Novým rizikem je biologická léčba

Tuberkulóza zabíjí v Česku méně lidí: Novým rizikem je biologická léčba
Autor: istock.com
7. srpna 2019 • 06:00

Tuberkulóza je velmi závažné infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. Nemocných je sice stále méně, ale riziko nákazy bychom podle lékařů neměli podceňovat. Loni na tuto nemoc zemřelo 18 lidí, což je o sedm méně než v roce 2017. 

Pro tuberkulózu, kterou v současné době v Česku trpí asi 380 lidí, je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

„Česká republika patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Nesmíme však usnout na vavřínech. Za relativně nízkými počty nemocných je tvrdá práce českých pneumologů při včasném záchytu, rychlém nasazení léčby a řadě protiepidemických opatření,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Nemoc postihuje častěji muže, rizikový je především věk nad 70 let, kde je počet případů vyšší. Dobrou zprávou ale je, že nakazit se nemocí není snadné. Přenáší se kapénkovou infekcí. K nákaze ale obvykle dochází až po několika hodinách pobytu s nemocným v uzavřeném prostoru. Většina populace je proti tuberkulóze očkována, vakcína ochrání jen před těmi nejvíce nebezpečnými formami onemocnění.

Očkování bylo zrušeno

Plošné očkování proti této nemoci je v Česku zrušeno od listopadu 2010, povinné je pouze u vysoce rizikových dětí  jejichž rodiče nebo sourozenci, případně člen domácnosti, v níž dítě žije, měli či mají aktivní tuberkulózu. Dále je očkování povinné pro děti ze zemí s vysokým výskytem této nemoci. Počet nemocných dětí se drží již druhým rokem na šesti případech.

Největší nebezpečí nákazy tuberkulózou s sebou přináší podle lékařů nedostatečné zdravotní kontroly takzvaných agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do Česka za prací. Najímají je agentury, které je přidělují na základě poptávky do firem v Česku. „Měly by garantovat jejich dobrý zdravotní stav. Praxe je taková, že tito lidé často neprojdou zdravotními prohlídkami, které by tuberkulózu a další nakažlivé nemoci odhalily. Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich vstupní prohlídky před nástupem do zaměstnání. Jejich stav garantuje agentura, a pokud ona tuto prohlídku neprovede a pustí nemocného do práce, dostává se tak nemocný do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci,“ vysvětluje MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Největší problém je na Plzeňsku, kde je kolem 10 procent agenturních pracovníků. „Většinou jde o lidi ze zemí na východ od nás, kde je výskyt tuberkulózy mnohem vyšší,“ doplňuje MUDr. Šonka. Aktuální čísla z Registru tuberkulózy ukazují, že v Plzeňském kraji činí podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Českou republiku 52 procent, což dalece převyšuje celorepublikový průměr. Ten činí 33 procent a tuto nemoc lékaři nejčastěji objeví u Ukrajinců, Slováků, Rumunů či Vietnamců. „Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s tuberkulózou především Rumuni, Ukrajinci, Slováci a Bulhaři, kteří zde pracují například v montovnách,“ doplňuje MUDr. Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. Průměrný věk nemocných je 50 let, přičemž nemocní cizinci jsou v průměru asi o 15 let mladší ve srovnání s nemocnými Čechy.

Nová riziková skupina: transplantovaní

Přestože počty nemocných meziročně klesly, lékaři varují před přílišným optimismem. Vznikají totiž nové skupiny ohrožené tuberkulózou. Pneumologové například upozorňují na rizika spojená s transplantací orgánů či biologickou léčbou. Právě nasazení takové léčby, jež pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, revmatickou artritidou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou, může probudit dosud spící latentní tuberkulózní infekci. „Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu „dřímou“ v jejich těle. Ve chvíli, kdy dostanou biologické léky na jiné onemocnění, mohou tyto léky narušit ochrannou bariéru v jejich těle a bacil se vzbudí. Nedokáží pak čelit vzniku tuberkulózy, jež pro ně může být smrtelná. Riziko nákazy touto nemocí je v těchto případech pětadvacetkrát vyšší než u zdravé populace,“ vysvětluje profesorka Vašáková.

Plicní lékaři tak doporučují provést u všech, které čeká léčba biologickými léky, tuberkulinový kožní test, a pokud se objeví reakce, pak ještě složitější krevní test – takzvaný IGRA test. Pacienti, kteří podstoupili transplantaci orgánů, především plic, čelí dokonce až o 70 procent vyššímu riziku nákazy tuberkulózou.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.