Na problémy s dechem si nezvykejte, dají se řešit | Moje zdraví

Na problémy s dechem si nezvykejte, dají se řešit

Na problémy s dechem si nezvykejte, dají se řešit
Jednoduché měření tzv. plicního věku je vhodnou prevencí plicních problémů. • Autor: Alliance Healthcare
3. dubna 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pokašlávání a zadýchávání při chůzi do schodů známe z vlastní zkušenosti takřka všichni. Málokdo z nás si však uvědomuje, že se může jednat o příznaky vážné choroby, která nenávratně poškodí naše zdraví.

Plicní onemocnění jsou 2. nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Jak je to možné? Lidé často podceňují příznaky nebo si jich nevšimnou. Nástup nemocí probíhá tradičně plíživým tempem a snížené kapacity plic si nemocní všímají až zpětně. Přitom včasné odhalení hraje prim. Jen při brzkém zásahu a cílené léčbě lze fatálním následkům zabránit. Proto bychom měli svému dýchacímu ústrojí věnovat patřičnou pozornost a podstupovat pravidelnou kontrolu plic.

Autor: Alliance Healthcare

Zdravý člověk má při dýchání velké rezervy. Nemocný začne pociťovat dechové obtíže až v momentě, když funkční kapacita jeho plic klesne zhruba na jednu třetinu. Člověk, jehož plíce jsou nemocné, postupně omezuje své činnosti, obtížné jsou pro něj denní úkony jako chůze do schodů i oblékání, při nezahájení včasné léčby se stává zcela závislým na svém okolí.

Autor: Alliance Healthcare

Jak jsou na tom vaše plíce? Nechte si je zkontrolovat

Ve vybraných Alphega lékárnách máte možnost nechat si změřit tzv. plicní věk. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže v raném stadiu, což v případě nutnosti zajistí zahájení potřebné léčby včas.

Autor: Alliance Healthcare

Měření je velmi jednoduché, trvá pouhých 10 minut. Je vhodné pro kohokoli staršího 18 let, kdo se zajímá o své zdraví. Zbystřit by ale měli všichni starší 40 let, lidé, kteří přicházejí do styku s jemným prachem, průmyslovými nebo automobilovými zplodinami, kuřáci i ti, kdo bydlí u rušných silnic a v aglomeracích, protože právě oni jsou řazeni do rizikové skupiny. 

Autor: Alliance Healthcare

Odhalte včas možné riziko plicních nemocí. Během dubna máte možnost v Alphega lékárnách v rámci Týdne měření plicního věku 8. – 12. 4. 2019 po celé České republice zjistit, zda fungování vašich plic není ohroženo. Zarezervujte si svůj termín měření!

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.