Krátkodobá ztráta vědomí | Moje zdraví

Krátkodobá ztráta vědomí

Krátkodobá ztráta vědomí vypadá tak, jako by se organismus na pár okamžiků úplně vypnul až na základní funkce. Člověk dýchá a tluče mu srdce, ale nevidí, neslyší ani nevnímá. Lidově se tomu také říká „omdlení“ nebo mdloby.

Příčiny krátkodobé ztráty vědomí

Příčin může být mnoho. Jednou z nejběžnějších je přemíra stresu, kdy tělo neunese tolik podnětů. Může být spojena také s poklesem krevního tlaku nebo s šokem z nějaké události.

V pubertě může být způsobena rychlým růstem, kdy mozek nestíhá být zásobený krví. Objevuje se častěji u dívek v době menstruace. Také bývá spojena s hysterickými záchvaty nebo například s vydýchaným vzduchem a davovou psychózou na koncertech. 

Častější výpadky vědomí mohou být příznakem vážné nemoci. Může jít o srdeční arytmii – fibrilaci síní nebo fibrilaci komor, ale také o špatný přívod krve do mozku v důsledku ucpání cévy nebo jejím útlakem prostřednictvím nádoru. Je také jedním z příznaků epilepsie a migrény.

Jak vyléčit krátkodobou ztrátu vědomí?

Pokud se jedná o ojedinělý stav, není nutné navštívit lékaře, o opakovaných mdlobách by vědět měl.
První pomoc, pokud někoho ve vašem okolí potká krátkodobá ztráta vědomí ,je zvednout mu nohy nad hlavu do protišokové polohy, proplesknout mu tváře, případně omýt studenou vodou. Nejprve však zkontrolovat základní životní funkce. Pokud to nepomůže, okamžitě volat rychlou záchrannou službu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.