Očkování dětí proti covidu v Česku: Vše, co o něm potřebujete vědět | Moje zdraví

Očkování dětí proti covidu v Česku: Vše, co o něm potřebujete vědět

Očkování dětí proti covidu v Česku: Vše, co o něm potřebujete vědět
Autor: istock.com
2. června 2021 • 06:00

Lékaři po celém světě se shodují na tom, že nákaza covidem-19 hrozí nejvíce starším a nemocným lidem – přesto je ale podle některých důležité očkovat proti koronaviru i děti. Například Spojené státy s tím naplno začaly minulý týden ve čtvrtek. V Česku se o to snažíme také, problém ovšem je, že Světová zdravotnická organizace naopak vyzývá k tomu, aby se s očkováním dětí ještě počkalo.

„CDC (americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) nyní doporučuje, aby se vakcína u dětí používala, přičemž poskytovatelé je mohou začít očkovat okamžitě,“ oznámila minulý týden ředitelka agentury Rochelle Walensky. Ta také připomněla, že ačkoli nákaza koronavirem pro děti představuje poměrně malou hrozbu, i ony mohou virus přenášet a ohrozit tak zranitelnější osoby. Vakcínu proti covidu-19 tak v USA dostane kolem 17 milionů dětí. Podobně k očkování přistoupily i jiné země, například Kanada, a víc se o tom začalo mluvit i u nás. 

Video se připravuje ...
Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+VIDEO 

První nezletilí, ve věku od šestnácti do osmnácti, se mohou na očkování registrovat od neděle 30. května. U ještě mladších ročníků je tu ale stále otazník.

V Česku snad v létě

V Česku se mluvilo o tom, že očkování dětí se rozjede letos na podzim, někteří pediatři ale vyzývají k tomu, aby se tak stalo co nejdříve. Je tedy možné, že už v červnu, nejpozději v červenci, by se vakcín mohly dočkat i děti nad 12 let.

Lékaři říkají, že úmrtí dětí na koronavirus jsou ve srovnání s dospělými vzácná, zároveň ale toto číslo není zanedbatelné: „U nás na covid zemřelo pět dětí a za poslední rok na invazivní meningokokové onemocnění umřelo jedno dítě,“ řekl člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

Covid může u dětí napadnout orgány

Dětem po covidu navíc hrozí MIS-C syndrom, tedy vícesystémové dětské zánětové onemocnění, kterých už byly v Česku stovky. Syndrom může mít dlouhodobé následky, jde o postižení mnoha orgánových systémů včetně srdce. A je tu ještě jeden problém: Děti se navíc významně podílejí na přenosu v kolektivech.

Ve prospěch jejich očkování mluví i výsledky testování na dětech nad 12 let, které zveřejnil výrobce vakcíny Pfizer. Testování se zúčastnilo 2 200 dětí a prokázalo se, že očkovací látka je pro ně velmi bezpečná.

Dovolená u moře: Testovat na covid se musí i děti. Za jakých podmínek?

Pediatři tak mají za to, že očkování dětí umožní bezproblémové otevření škol v září letošního roku a zabrání šíření nemoci mezi ohroženou populaci. 

WHO je proti 

Jediný, kdo stojí v cestě očkování dětí proti koronaviru, je Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta před několika dny vyzvala bohaté země, aby ho oddálily. Místo toho by podle WHO měly dávky vakcín proti koronaviru darovat do programu COVAX.

„Chápu, proč některé země chtějí očkovat své děti a dospívající, ale teď na ně naléhám, aby to přehodnotily a aby místo toho darovaly vakcíny do COVAX,“ pronesl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálním setkání v Ženevě.

COVAX je iniciativa, která vznikla loni a její název je zkratkou pro „globální přístup k vakcínám proti covidu-19“. Jde o mezinárodní iniciativu, jejímž cílem je zajistit větší dostupnost vakcín ve všech koutech světa, a to zejména v rámci chudých zemí. Dosud byla iniciativa schopna dodat okolo 60 milionů dávek. Do programu již svými vakcínami přispěla Francie a zapojení přislíbilo i Švédsko. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.