Alergie na lepek: Jaké má projevy a odhalí ji domácí test? | Moje zdraví

Alergie na lepek: Jaké největší mýty kolují o celiakii?

Celiakie, tedy citlivost na lepek, je diagnostikována u stále většího počtu lidí. V České republice je více jak 60 000 celiaků, což je dvojnásobně více než před 20 lety. Odborníci ovšem dodávají, že skutečný počet bude mnohem vyšší, protože spousta lidí o své nemoci neví. Do jaké skupiny patříte vy? Ať už vás čeká první vyšetření, nebo již držíte bezlepkovou dietu, projděte si 5 nejčastějších chyb, kterých byste se jako celiak měli vyvarovat.

Před testem je třeba držet bezlepkovou dietu

Pracuje naše podvědomí. Tak jako diabetici před kontrolou na hladinu cukru v krvi omezí sladké, mají i potenciální celiaci tendence se vyhýbat lepku před testy. To je velká chyba. Když před vyšetřením držíte několik týdnů bezlepkovou dietu, mohou být testy negativní. A to je špatně, protože výsledky testování mají ukázat, kolik protilátek jako součást nepatřičné imunitní odpovědi na bílkoviny ve stravě tělo vytváří. Když tedy test neodhalí celiakii, zmíněné protilátky mohou dál poškozovat řadu orgánů (tenké střevo, ledviny, játra, štítnou žlázu a další).

Přísná dieta se musí nasadit hned po testech

Nebuďte tak rychlí, ne každý pozitivní výsledek sérologického vyšetření krve znamená celiakii. Dokonce naopak platí, že při výrazném podezření na celiakii se má provést biopsie, protože některé formy celiakie se dají stanovit pouze kombinací sérologie a histologie (viz www.labtestsonline.cz). Opět platí, že vyšetřovaný musí před testy konzumovat potravu s lepkem, aby byly výsledky co nejpřesnější.

Celiakie je nemoc mladých lidí

Kdepak. Dokonce celiakie je stále častěji diagnostikována i u starších osob. Podle současných výsledků vyšetření až pětina nemocných objeví celiakii po 60. roce. Kdo má navíc genetický předpoklad pro celiakii, může se mu nemoc rozvinout kdykoli, i když mu třeba desítky let nedělalo problém jíst potraviny s obsahem lepku. Může za to nejen vyšší věk, ale i nastupující zdravotní komplikace. Ty se mohou dále rozvíjet, protože neléčená celiakie může vést k anémii, depresím, častým zažívacím potížím, bolestem břicha, průjmům, osteoporóze i poškození nervů.

Alergie na lepek je totéž jako intolerance

Tato dvě postižení si lidé často pletou. Pokud trpíte nesnášenlivostí na lepek, reakcemi jsou záněty a poškození tenkého střeva. Alergie se projevuje spíše typickými přecitlivělými reakcemi, jako jsou otoky rtů nebo jazyka či zrudnutí, průjmy nebo pocení. Především se ale nepoškozuje střevní sliznice, jako je tomu u celiakie. Alergie na lepek ovšem nebývá tak častá. Pomáhají antihistaminika a je třeba nasadit mírnější bezlepkovou dietu.

Video se připravuje ...
Škodlivost lepku? Nesmysl. Důležité jsou potraviny, v kterých ho konzumujemeVIDEO 

Občasné porušení bezlepkové diety neuškodí

Pokud trpíte celiakií, neměli byste svá střeva dráždit lepkem. Postupně se totiž ničí sliznice tenkého střeva, což může vést k poruše vstřebávání živin a dalším onemocněním, mezi které patří i zhoubné nádory (zejména tenkého střeva). Je proto důležité se bezlepkovou dietou řídit trvale, abyste si nepřivodili další nemoci, které by vám komplikovaly život.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.