Žlutá zimnice: Příznaky, projevy, léčba, očkování | Moje zdraví

Žlutá zimnice

Žlutá zimnice je virové horečnaté onemocnění, které je smrtelné. Je přenášeno komáry v oblastech Afriky a Jižní Ameriky.

Příznaky žluté zimnice

Prvními příznaky žluté zimnice jsou bolesti hlavy, svalů, kloubů a zad, nevolnost, únava, zimnice a horečka. Dotyčný může mít zvětšená játra, rudou kůži (obzvlášť pod očima) a zarudlé spojivky. Po několika dnech těchto nepříjemných problémů se někteří sami uzdraví, u některých se ale může nemoc zhoršit a objeví se žloutenka a krvácivá horečka, po těle se nemocnému začnou objevovat modřiny nebo se krev objeví ve stolici. Pokud nemocný zvrací, tak mívají zvratky černou barvu. Dotyčný může i zemřít v důsledku selhání jater nebo jiných orgánů.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léčba

Léčba řeší pouze zmírnění příznaků, samotná nemoc vyléčit nelze, proto je důležité očkování. Nejdůležitější je dodržovat klid a dietu. Pacient někdy dostává infuze glukózy, krevní transfuze a vitamín K. Pokud dotyčnému začnou selhávat ledviny, využívá se hemodialýza.

Léky

Na zmírnění příznaků podáváme paralen, aspirin apod.

Vyšetření

Příznaky jsou většinou snadno rozpoznatelné, ale provádí se ještě vyšetření krve a sonografie jater.

Očkování

Očkování je povinné, pokud cestujete do některých exotických destinací. Na mnoha místech byla tato nemoc skoro vymýcena, ale trvalou hrozbu infekce udržují pralesy plné komárů. Vakcína účinkuje od jejího podání až do konce života.

Možné komplikace

Nejzávažnější komplikací je krvácivost, což vede k velké ztrátě krve a šokovému stavu.

Očkování

ano
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Nejvhodnější prevencí je očkování, které je povinné, pokud cestujete do některých exotických destinací. Přesto je vhodné v tropických oblastech používat repelenty proti komárům a sítě na spaní.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud máte po návratu z cest z exotických zemí horečku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.