Co je to: Trombóza mezentrické arterie. Příznaky, projevy, léčba | Moje zdraví

Trombóza mezentrické arterie

V těle vznikne krevní sraženina. Ta se dostane do tepny, která zásobuje krví tenké, slepé a tlusté střevo, slinivku a žaludek. Onemocnění se projevuje jako náhlá příhoda břišní, protože přívodná tepna nemůže vyživovat určitý úsek střeva, které trpí nedostatkem kyslíku a může odumřít. 

Příznaky trombózy mezentrické arterie

Nejčastější projevy jsou: 

  • bolesti břicha
  • průjem
  • zácpa
  • krev ve stolici
  • zvracení

Hlavním projevem jsou velké bolesti břicha, které se objeví po jídle, a to do 10 až 60 minut. Člověk může mít dále průjem nebo zácpu, krev ve stolici, nevolnost a zvracení.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

BřichoTepna

Léčba

Prvotním řešením je přemostění neprůchodné části tepny nebo chirurgické odstranění sraženiny. Při operaci, ke které se přistupuje v akutních případech, se vždy lékaři snaží o to, aby bylo střevo zachováno, pokud je již pozdě, mrtvá část střeva se odstraňuje. Po odstranění sraženiny je nejdůležitější minimalizovat riziko jejího dalšího vzniku.

Bylinky – Jako podpůrnou léčbu využijte listy smetánky lékařské a dejte je do vody, 5 minut je povařte a 10 minut louhujte, pijte 2 šálky denně.

Vyšetření

V případě, že se jedná o akutně probíhající onemocnění, je nutná včasná diagnostika a léčba. Lékař provádí vyšetření na základě příznaků, je nutné provést různé testy ze vzorku stolice, krve a pokračovat vyšetřením na endoskopii, rentgenu, ultrazvuku či CT.

V těhotenství – Těhotenství bývá rizikovým faktorem trombózy mezenterické arterie, pokud tento problém nastane, řeší ho několik odborníků. Většinou se přistupuje k odstranění sraženiny.

Komplikace

Pokud je trombóza neléčená, může se objevit zánět pobřišnice nebo se mohou protrhnout střeva. Vzniklá infekce a otrava krve představují život ohrožující stav.

 

Prevence 

Důležitou prevencí je dodržovat zdravý životní styl, hlavně nekouřit a sportovat. Trombóza se ale může objevit i při užívání antikoncepce, po chirurgických zákrocích nebo se může jednat o vrozenou poruchu, ne vždy se jí dá tedy předejít.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud vás trápí časté bolesti břicha po jídle, průjem, zácpa nebo pokud zaznamenáte krev ve stolici.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.