Malinový jazyk: Může se objevit u dětí i dospělých. Co znamená? | Moje zdraví

Malinový jazyk

Červenofialové zbarvení jazyka, který dostává barvu zralé maliny, není zcela běžným příznakem – objevuje se pouze u několika chorob. Proč je dobré ho poznat a vyrazit k lékaři?

Příčiny malinového jazyka

Malinový jazyk (někdy se mu říká jahodový jazyk) vzniká odlupováním bílého povlaku a vystoupnutím červených papil. Bílé odumřelé buňky, které byly plné bílých krvinek likvidujících infekci, se zachytily na povrchu jazyka a posléze se odlouply.

Jaké onemocnění se s malinovým jazykem pojí?

Malinové zabarvení jazyka je jedním z příznaků, díky kterým se dá identifikovat jedna z vysoce infekčních nemocí – spála

Další příčinou malinově zbarveného jazyka může být tzv. Kawasakiho syndrom (vaskulitida), v Evropě vzácné, zánětlivé onemocnění krevních cév. Jde o neinfekční zánět, jehož podstatou je abnormální imunitní odpověď organismu (poškození krevních cév agresivní reakcí imunitního systému vůči vlastním tkáním nemocného).

Choroba postihuje nejčastěji děti do pěti let. Při Kawasakiho chorobě dochází k odlupování kůže v různých místech těla a později k poškození dalších orgánových systémů včetně srdce.

Jak vyléčit malinový jazyk?

Při výskytu malinového jazyka volejte lékaře okamžitě. Nejedná se o samostatné onemocnění a je důležité, aby lékař určil přesnou příčinu.

Autor: miv, redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.