Puerperální infekce, horečka omladnic: Příznaky, léčba | Moje zdraví

Puerperální infekce

Tato infekce se může objevit pouze v období po porodu, v šestinedělí nebo po potratu. Před zavedením  pravidel asepse během porodu bylo toto onemocnění velice časté – nazývalo se horečka omladnic. Nyní je možné, že se ženě infekce do těla dostane při císařském řezu nebo vzestupně  porodními cestami. Také se může objevit po potratu. 

Infekce postihuje pohlavní a močové ústrojí a prsa.

Příznaky

Infekce se projevuje horečkami a bolestmi, vždy záleží na imunitním stavu ženy, rozsahu poranění po porodu a také jakým způsobem k infekci došlo.

Postihuje

ženy

Projevuje se

močové a pohlavní cesty, prsa

Zánět se může projevovat místně nebo celkově. Infekce, která se dostane do císařského řezu, se projevuje zarudnutím, bolestí nebo hnisavým sekretem. Může dojít i k rozpadu rány, což je třeba řešit zašitím a odstraněním odumřelé tkáně. Častější je zánět dělohy. Projevuje se horečkami, bolestmi v podbřišku a poporodním krvácením. Infekce se z dělohy může přenést i na svalovinu dělohy, což je závažný stav způsobující horečku, zimnici, nevolnost, krvácení a dutiny naplněné hnisem, což může způsobit zánět břišní stěny. Infekce močových cest se projevuje nucením k močení, zvýšenou teplotou, a pokud infekce postoupí do ledvin, objeví se i vysoké horečky a bolesti zad.

Léčba

Nutná je antibiotická léčba. Důležitý je i klid na lůžku. Pokud je infekce i ve vejcovodech, vaječnících, prsou nebo v pobřišnici, podávají se antibiotika systémově. U velice závažných infekcí dělohy je nutné odstranit dělohu.

Léky

Používají se antibiotika, na horečku pak léky na snížení horečky – antipyretika a na bolesti analgetika. 

Vyšetření

Provádí se vyšetření břicha pohmatem a ultrazvukem. Provádí se i stěry případné tekutiny a hnisu. Nutný je náběr krevního obrazu a ukazatelů zánětu.

Možné komplikace

Mezi komplikace patří zánět prsu, který může vést k adiponekróze, žena tedy nesmí kojit. Pokud je infekce nedostatečně léčena, může se přenést do celého těla, což je život ohrožující stav. Dochází tak k poškození orgánů a případně ke srůstům vaječníků či vejcovodů. Srůsty vedou až k neplodnosti. Jako komplikace se mohou objevit problémy v dalším těhotenství.

Trvalé následky

Infikované rány se déle hojí a většinou po zahojení zůstávají jizvy. Vyléčená infekce, která se rozšířila na vaječníky a kolem dělohy, může způsobit neplodnost, bolest při pohlavním styku a bolest v kříži a podbřišku. Pokud je infekce závažná, je někdy nutné dělohu zcela odstranit.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Do rizikové skupiny matek patří ty, které jsou obézní, mají anémii, cukrovku, chronické nemoci či časté infekce pochvy. Prevence se provádí u porodu nebo potratu. U rizikového porodu jsou preventivně podávány antibiotika kvůli předčasnému odtoku plodové vody. Důležitá je také kontrola zbytků placenty a hojení po porodu. Dříve infekce vznikala kvůli tomu, že porodníci neměli dobře dezinfikované ruce a neměli sterilní nástroje, ženy po porodu často umíraly.

Kdy jít k lékaři

Se svým porodníkem si promluvte o možných rizicích.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.