Zubní implantáty nebo protéza? Zeptali jsme se odborníka | Moje zdraví

Zubní implantáty? Co vás čeká a kolik to bude stát?

Zubní implantáty? Co vás čeká a kolik to bude stát?
Zubní implantáty jsou k nerozeznání od pravých zubů • Autor: iStock.com
5. března 2024 • 06:00

Když už vlastní zuby z jakéhokoli důvodu nejsou tím, čím bývaly, a vy se s tím nechcete smířit, implantáty vám dávají druhou šanci. Implantátem lze nahradit jeden zub, více zubů, nebo dokonce celou bezzubou čelist. Jak probíhá operace?

Zubní implantát je malý fragment opatřený závity, podobá se šroubku. „Je vyrobený z titanu nebo jeho slitin a zavádí se do kosti v místě ztraceného zubu jako jeho plnohodnotná náhrada,“ říká stomatoložka MUDr. Sabina Moravcová ze stomatologické kliniky All-Dente v Praze.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáček.VIDEO 

Je implantát lepší než protéza?

Každý chce vědět, jaká je výhoda implantátů ve srovnání s klasickým řešením – můstky nebo snímatelnými náhradami. „Výhod je nesrovnatelně víc. Díky přenosu žvýkacích sil skrz korunku připevněnou na zubní implantát je chráněna kost, která jinak při ztrátě zubu přirozeně mizí. Tento jev se promítá do tvaru tváře, který se může časem měnit.

Implantáty pevně a spolehlivě fungují při kotvení snímatelných náhrad, jsou jedinečným řešením při náhradě jednoho ztraceného zubu a na rozdíl od můstků kvůli nim nemusíte sousedící zuby brousit na korunky,“ vysvětluje lékařka. Podle jejích slov je ústní hygiena s implantáty mnohem jednodušší než u můstků. A plusem je samozřejmě velmi dobrá estetika.

Co vás čeká, pokud se rozhodnete pro zubní implantát?

1. fáze: Spravené zuby

„Před zavedením implantátu je nutné důkladné komplexní vyšetření a posouzení, zda jde o vhodné řešení,“ upozorňuje lékařka. Samotnému zákroku předchází několik nezbytných kroků. V první řadě je dobré mít spravenou ústní dutinu (k zákroku byste neměli jít s neošetřeným zubním kazem nebo s otevřeným poraněním v dutině ústní a bez odstraněného zubního kamene).

2. fáze: Záleží na plánu a zdravotním stavu

Ať už budete zákrok podstupovat v celkové anestezii či v analgosedaci, je nutné, abyste (stejně jako před jakýmkoli jiným operačním zákrokem) absolvovali předoperační vyšetření. Počítejte s tím, že před zákrokem budete podepisovat informovaný souhlas. Máte-li cukrovku či jiné chronické onemocnění, pravděpodobně vám lékař před výkonem předepíše preventivně antibiotika.

3. fáze: Probíhá zákrok

Samotný zákrok probíhá následovně: Asistentka vás uloží na lůžko. Jakmile začne působit anestezie, dává se lékař do práce. V místě, kde bude umístěn implantát, lékař odklopí příslušně velkou část slizničního laloku a obnaží kost. Kalibrovanými vrtáky poté udělá v kosti „štolu“, do které zavede implantát. Jakmile je tato část hotová, lékař zákrok ukončí (zašije ránu nevstřebatelnými stehy).

Zubními implantáty lze ošetřit celou bezzubou čelist a během jednoho zákroku je možné zavést až osm implantátů,“ vysvětluje stomatoložka.

Co dělat po zákroku?

V den operace vám lékaři doporučí zůstat v klidu a vyvarovat se zvýšené námahy. Je vhodné zevně chladit tvář v den zákroku, popřípadě i následující den. V místě rány je v prvních třech dnech doporučeno nečistit zuby vůbec a poté pracovat se zubním kartáčkem velmi opatrně. Ústní hygienu doplňte o výplachy ústní vodou s dezinfekčním účinkem (chlorhexidinem). Bolest lze tlumit běžnými analgetiky. Konzumovat jídlo je možné, ovšem doporučuje se vyčkat do doby, než ustoupí účinek anestezie – s tuhou stravou je lepší počkat až na další den.

A po zákroku? „Velmi důležitá je vyhovující ústní hygiena a spolupráce pacienta během fáze hojení, kdy je nutné dodržet veškerá doporučení,“ uzavírá MUDr. Moravcová.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.