Nejbizarnější typy alergií. Existuje proti nim obrana? | Moje zdraví

Nejbizarnější typy alergií. Existuje proti nim obrana?

Video se připravuje ...
2. září 2017 • 06:00

Alergie je pro mnoho lidí běžnou součástí života. Víte ale, že můžete být náchylní na latex či na určitý typ whisky a dostat se i do anafylaktického šoku? A to zdaleka není všechno.

Alergie je geneticky daná neschopnost imunitního systému „nevšímat si“ nejčastěji pylů, roztočů či potravin a nereagovat na ně, jakoby by byly nepřátelé. „Co může imunitní systém považovat za nepřítele a rozjet alergickou reakci, toho je nepřeberné množství. Na našem pracovišti se setkáváme občas i se zvláštními případy, jako je například tlaková kopřivka. Ta patří mezi fyzikální kopřivky. Jsou pro ni typické svědivé, citlivé nebo dokonce bolestivé papuly a otoky, ke kterým dochází v místech vystavených tlaku. Reakce mnohdy pacientům velmi znepříjemňují život,“ popisuje Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie v Ústí nad Labem s tím, že projevy se typicky vyvíjejí za 3 až 12 hodin po působení tlaku a přetrvávají až 24 hodin.

 

Někdy se na postižených místech mohou objevit také puchýře a někdy mají pacienti dokonce i celkové příznaky, jako jsou teplota a malátnost, v některých případech byla popsána i obstrukce uretry s poruchou odtoku moči. „Náš pacient byl řidič z povolání a postupně se mu vyvinula tlaková kopřivka v oblasti hýždí, která ho přivedla až do invalidního důchodu,“ popisuje Haasová.

A pokračuje: „Dalším bizarním případem byla alergie na latex. V tomto případě při mimomanželském sexu, při použití kondomu partnerka upadla do anafylaktického šoku, což je život ohrožující stav. Muž naštěstí zavolal RZP, čímž jí zachránil život, ale ne již manželství." Alergie je opravdu různorodá a může nám připravit i velmi bizarní životní situace.

Další pacient paní Hassové při konzumaci určitého typu whisky a arašídů upadá do anafylaktického šoku, což je na party opravdu nežádoucí. „A protože whisky miluje, zkouší různé kombinace s ořechy a „vystopoval“ tu jednu kombinaci, která mu vadí, ale to opravdu nedoporučuji,“ sděluje lékařka s tím, že má i pacientku, která si astmatické záchvaty vyvolala stresem – nemohla skládat ústní zkoušky na vysoké škole, neboť se ihned začala dusit. Zde už je ale na řadě psycholog.

Jak se bránit alergii?

Hlavní prevencí je podle Haasové o své alergii vědět a vyvarovat se situací, které by alergickou reakci mohly vyvolat. „Jestliže jsem se po konzumaci mořských plodů začala dusit, otekly mi jazyk a rty, objevila se kopřivka, musím se těmto mořským „potvorám“ vyhnout. A hlavně – příště, ani po letech, nezkoušet, zda alergie na tyto potraviny přešla. Nepřešla, tělo může naopak zareagovat zvýšenou reakcí – život ohrožujícím anafylaktickým šokem,“ upozorňuje doktorka.

Prevence před alergiemi

Zaručená prevence před alergiemi podle lékařky neexistuje. „Alergikem se mohu stát i během života, v jakémkoli věku. Vyvolávacím momentem může být například i infekční onemocnění. Předpokládá se, že imunitní systém při boji s virem, bakterií se vymkne kontrole a začne útočit právě na pyly či potraviny,“ vysvětluje Haasová.

Alergie se může projevit v různé intenzitě a různým způsobem – od alergické rýmy přes alergické astma, kožními příznaky alergické kopřivky až k nejhorší formě alergie – anafylaktickým šokem.

„Jsou ale i lidé, kteří predispozici alergickou mají, a klinické příznaky mají minimální. Prostě – alergické onemocnění je nesmírně individuální a každý alergik je originál. A tak je potřeba k těmto nemocným přistupovat. Velmi důležitá je u nich podrobná anamnéza – například – kdy mají alergické potíže, jak vypadají, v jakém prostředí se v tu chvíli pohybovali, zda tam byla přítomna zvířata, zda potíže byly venku, či v bytě, co dělali, co jedli. Proto našim pacientům vždy říkáme, aby si vše zapisovali, neb dle klinických příznaků je i léčíme,“ uzavírá Haasová.

Víte, jak si pomoci při pylové alergii? Podívejte se na naše video.

 

Video se připravuje ...
8 rad, jak si pomoci při pylové alergiiVIDEO 

 

 

 

 

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.