Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Otrava jídlem: Problém, který nás v létě může potrápit. Co ji způsobí a jak je možné se chránit?

14. července 2023 • 14:00

Většina potravin podléhá za horka rychleji zkáze, a hrozí tak častěji otrava jídlem. V horkých letních dnech je obzvlášť důležité dávat si pozor na to, co jíme, jak jídlo uchováváme, aby se v něm nepomnožily bakterie. Jak se nepříjemným průjmům a bolesti břicha vyhnout?

Teplo přeje bakteriím

V teplých letních dnech obecně stoupá riziko, že nám může být z jídla špatně. Pohybujeme se více venku, venku také grilujeme, velkým nebezpečím jsou i hromadné akce, kde je nabízeno rychlé občerstvení. V nevhodně skladovaných potravinách se množí bakterie, které můžou způsobit otravu.

Video se připravuje ...
Ranní nevolnost během těhotenství. Jak na ni vyzrát?VIDEO 

Bakterie jsou přítomné všude – v půdě, ve vzduchu, vodě i v našich tělech. Tyto mikroorganismy rostou rychleji během letních měsíců kvůli horkému a vlhkému podnebí. Je proto třeba pečlivě omývat všechny čerstvé produkty, abychom se vyhnuli požití škodlivých bakterií.

A i když se snažíme potraviny skladovat v chladicích boxech a ledničkách, může se stát, že se jídlo horkem zkazilo už při přepravě do obchodu nebo z obchodu. Proto bychom si měli na některé rychle se kazící potraviny dávat preventivně pozor a z letního jídelníčku je vynechat.

Následky mohou být zlé

„Konzumace zkažených, či dokonce jedovatých potravin představuje značná rizika pro zdraví. Bolesti žaludku či průjmy jsou přitom pouze to nejmenší, co by vás mohlo postihnout. Mezi nejčastější onemocnění z konzumace zkažených či infikovaných potravin v létě patří infekce – zejména:

Zdravotní komplikace nás však mohou postihnout i z konzumace potravin zasažených plísní. Stačí jen malé ložisko a vlákna jsou pak v celém objemu potraviny. U potravin, které nebyly ošetřeny vysokou teplotou či jiným konzervačním postupem, hrozí rychlé pomnožení mikroorganismů a nebezpečí nákazy,“ říká MUDr. Vladimír Lelek, praktický lékař pro dospělé a lékař pracovnělékařských služeb EUC PLS.

Příznaky otravy z potravin

Hlavními příznaky jsou

  • nevolnost,
  • zvracení,
  • průjem (často pouze průjem),
  • někdy i zvýšená teplota,
  • zimnice nebo slabost,
  • křeče v břiše. 

Lékař radí: „Při otravě jídlem je důležité doplnit tekutiny a předejít tak dehydrataci jako následku zvracení a průjmů. Pokud bylo zvracení velké, je vhodné podávat tekutiny zprvu po lžičkách. Ideální jsou minerální vody nebo rehydratační roztok, který lze pořídit v lékárně.

Rehydratační roztok lze vyrobit i doma. Do 1 litru převařené vody vsypte:

  • 8 lžiček cukru,
  • 1 lžičku kuchyňské soli a
  • šťávu ze dvou pomerančů.

Jakmile žaludek udrží tekutiny, je možné pomalu začít po malých porcích jíst, zprvu vařenou zeleninu nebo rýžovou kaši. Pokud vaše tělo zareagovalo průjmem, doplňte tekutiny a můžete užít živočišné uhlí, Smectu nebo Ercefuryl. Když se projeví dlouhotrvající průjmy či průjmy s příměsí krve, je nutná co nejrychlejší návštěva lékaře. Rovněž tak, pokud je celkový stav doprovázen zvýšenou teplotou.“

Bezpečná pravidla

„Samozřejmě platí sice možná omšelé, ale stále funkční pravidlo – před jídlem si dobře umýt ruce a čerstvé ovoce, zeleninu a sbírané plody omýt před konzumací tekoucí vodou. To platí i u ovoce a zeleniny před jejich oloupáním.

Při cestách do ciziny, hlavně do teplých krajů, se doporučuje pít nápoje jen z uzavřené láhve, či ještě lépe v plechovce a vyhýbat se nápojům, do kterých se dává led. Jistější je používat balenou vodu i na mytí rukou či ovoce a zeleniny. Také je vhodné zvážit očkování proti žloutence,“ říká MUDr. Vladimír Lelek.

„Nejvyšší riziko infikovaných potravin v létě hrozí u vajec a výrobků z nich (majonézy, zmrzliny, cukrářských výrobků, chlebíčků, salátů), drůbežího a mletého masa, šunky, nakrájeného nebo neomytého ovoce a zeleniny, nepasterizovaných ovocných a zeleninových šťáv,“ dodává odborník.

Berete si jídlo ven?

Potravinám nejvíce škodí teplotní přechody. Chcete-li si být jistí, že celodenní výlet přežije i šunková bageta a ovocný salát, nezapomeňte na správné chlazení. Pokud v létě rádi vyrážíte do přírody, pořiďte si přenosný chladicí box. Balte do něj jídlo rovnou z chladničky a na delší cestu ho obložte namraženými chladicími vložkami. Na pláži box umístěte ve stínu pod slunečníkem a přikryjte ho ručníkem. Podobně, i když kratší dobu, fungují i skladné termotašky. Abyste měli dostatek studeného pití, pořiďte si termosku nebo termohrnek. Důležité není jen to, kam svačinu uložíte, ale také, jak ji předtím zabalíte. Bageta uzavřená v krabičce nebo rovnou termomisce vám bude chutnat víc než ta zabalená do ubrousku a oschlá. Skvělé jsou také domácí vakuovačky.

Nejezde nic neznámého

„Pokud vás v létě láká konzumace rozmanitých plodů, je třeba dodržovat zásadu, že jíme pouze potraviny získané vlastním sběrem, které bezpečně známe. Jinak bychom mohli utrpět otravu rostlinami. V našich podmínkách většinou dojde jen k podráždění trávicího traktu s bolestmi břicha, průjmy nebo zvracením. První pomocí je vyvolání zvracení, podání živočišného uhlí a urychlený transport do nemocnice. V takovém případě nesmíte zapomenout vzít s sebou vzorek rostliny, kterou jste snědli,“ říká MUDr. Vladimír Lelek.

Jak správně skladovat potraviny?

Bakteriím se daří v prostředí o teplotě již od 5 až do 60 °C a jejich počet se zdvojnásobí za pouhých 20 minut. Jak uchovat potraviny déle čerstvé? Radí Oliver Fecko za shoppery Everli, www.everli.cz. Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první. Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost. Houby ukládejte do papírového sáčku. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti. Bylinky se stonky ponořte částečně do vody a lehce zabalené uchovávejte na lince. Parmazán zabalte do pečicího papíru. Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip. Do ledničky nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout. Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci ledničky. Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

náš odborník MUDr. Vladimír Lelek

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.