Sléz lesní | Moje zdraví

Sléz lesní

Sléz lesní (Malva sylvestris), lidově také, slíz, slíz planý, syrečky, koláčky, chlebíček atd. je půvabná, růžovofialově zbarvená květina, kterou najdeme skoro na každé české louce či na břehu potoka. Pro léčivé účinky se pěstuje poddruh slézu lesního zvaný sléz maurský.

Popis

Sléz je dvouletá až vytrvalá bylina s dužnatým kořenem a obvykle srstnatou vzpřímenou lodyhou. Dorůstá do výšky 1,5 m. Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, srdčité a dlanitě laločnaté. Kališní lístky vejčité, korunní lístky podlouhle obvejčité, hluboce vykrojené, fialově růžové, nachové až černofialové, vzácně bílé s tmavými žilkami. Kvete od června do října.

Účinné látky

List obsahuje z účinných látek slizy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny. Květ obsahuje slizy, anthokyany (malvin, malvidin). Dále tato bylina obsahuje i vitamín C a karoteny.

Účinky na zdraví

V lidovém léčitelství se látky ze slézu vnitřně používají při léčbě onemocnění dýchacího (především při bolestivém, suchém a dráždivém kašli) i trávicího traktu – slizy  chrání sliznice. Působí protizánětlivě a rozpouští hleny. Působí i mírně projímavě. Zevně se používá k léčbě drobných poranění. Anthokyany se využívají k barvení vína, nápojů, vlny. Protože její působení je mírné, je vhodná pro léčení dětí a starých lidí.

Jak léčit jednotlivé druhy kašle čtěte zde.

Výskyt

Sléz pochází z východního Středomoří, v současnosti roste téměř v celé Evropě a byl zavlečen prakticky i na všechny ostatní kontinenty. Objevíme ho na mezích, rumištích, v křovinách a podél cest. Daří se mu na půdách bohatých na dusík. 

Sběr

Listy i květy se sbírají v době květu v červenci až říjnu za suchého počasí. Květy se uštipují těsně pod kalichem, listy se trhají jen dozrálé. Obojí sušíme ve stínu co nejrychleji. Lépe je sušit pokud možno uměle za pozvolného zvyšování teploty od 25° do 45°. Květ obsahuje také barvivo (podobné ibišku).

Domácí recepty

Slézový čaj se užívá k léčbě angínyzánětu průdušek a tiší kašel. Čajem lze redukovat bolest v krkuchrapot. Pomáhá též při léčbě zánětlivých onemocnění, Osvědčil se i při průjmech, při některých cévních chorobách a při onemocnění močových cest.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.