Rozrazil lékařský | Moje zdraví

Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský podporuje chuť k jídlu, působí močopudně a čistí krev.

Popis

Rozrazil lékařský (Veronica officinalis) je vytrvalou, nižší až středně velkou bylinou. Má kořen s četnými postranními kořeny. Na jaře z něj vyrůstá větvená, lehce chlupatá a listnatá lodyha. Ta se dělí na dvě části. Spodní oblast je zakořeňující, vrchní sféra stoupá nahoru a končí květenstvím. Stonek v době květenství dorůstá do výšky 50 cm. Listy jsou vstřícné, lehce chlupaté. Čepel má tvar elipsovitý až kopinatý, může růst do špičky. Květenství tvoří úžlabní hrozny, které se v době plodu prodlužují, najdeme zde až 35 květů. Ty jsou oboupohlavné a drobné, mají stopkatý tvar. Kalich je čtyřdílný a koruna zvonková. Její barvy jsou bledě modré, fialové i bílé. Plodem je tobolka, která se po uzrání rozevře dvěma chlopněmi, z nichž vypadnou dvě semena.

Účinné látky

V rostlině se nachází řada účinných látek jako třísloviny, hořký glykosid aukubin, hořčiny, organické kyseliny, vitamín C, pryskyřice, vosky, saponiny nebo silice.

Použití

Bylina se přidává do čajových směsí, dělají se z ní odvary a šťávy, přidává se do salátů a polévek. Rovněž se může využít jako obklady i kloktadlo.

Účinky na zdraví

Rozrazil podporuje chuť k jídlu. Také působí močopudně, léčí záněty močového měchýře a močových cest, má i protiprůjmový účinek. Skvěle čistí krev, pomáhá při léčbě dny. Významně snižuje hladinu cholesterolu, působí i preventivně proti skleróze. Klidní kašel, astma a chrapot. Je blahodárný při léčbě kožních chorob a zánětů dásní.

Výskyt

Rostlina se nachází téměř v celé Evropě, u nás ji najdete v nížinách, vzácně i ve vysočinách a na vápnitých půdách.

Sběr

Sbírá se kvetoucí nať v době mezi červnem a srpnem. Suší se hned po sběru. Nejlépe ji uskladníme na vzdušném a stinném místě. Rozrazil během sušení neobracejte, mohly by opadat květy.

Domácí recepty

Čajová směs je účinná proti arterioskleróze. Vezměte nať rozrazilu, ve stejném množství použijte i květy hlohu a také jmelí. ¾ z tohoto množství naměřte pro listy routy, rovněž nať řebříčku, nať kokošky pastuší tobolky. Zmenšete množství ještě pro květ prhy, kůru krušiny a nať meduňky. Nadrcenou směs smíchejte, odeberte dvě polévkové lžíce a ty namočte do 250 ml vlažné vody. Nechte macerovat osm hodin. Přeceďte, na bylinky nalijte opět 250 ml vody, přiveďte k varu a nechte vychladnout. Smíchejte s macerátem a užívejte třikrát denně.

Odvar pomáhá poraněné kůži i při kožních nemocech. Dvě polévkové lžíce sušeného rozrazilu zalijte 250 ml vroucí vody a louhujte 15 minut. Odvar sceďte a přiložte na postižená místa.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.