Devětsil lékařský | Moje zdraví

Devětsil lékařský

Devětsil lékařský dokáže blahodárně ulevit při křečích.

Devětsil lékařský (Petasites hybridus) je vytrvalá rostlina, dosahující až 50 cm. Má silný oddenek, z něhož počátkem března rostou tlusté a červené lodyhy. Květy rostou v hroznovitých úborech. Po odkvětu se stonky ještě prodlužují a dosahují až do jednoho metru. Listy vyrůstají až po odkvětu, jsou dlouze řapíkaté s trojhranně srdčitou, lehce zubatou čepelí, která má sama i půl metru.

Účinné látky

Oddenek rostliny obsahuje silici, hořčiny, sliz, inulin, fenol, sloučeniny síry, kyselinu angelikovou či minerální soli. V květech je ještě kyselina tanová a dextrin.

Použití

Devětsil je účinný zejména v podobě čajů či různých obkladů, rovněž se zpracovává i prášek vytvořený z listů. Spolu s medem vytváří pastu, s níž se sladí různé nápoje nebo se z ní dělají zálivky do salátu.

Účinky na zdraví

Rostlina blahodárně působí na křeče, uvolňuje dýchací cesty, léčí postižení močového ústrojí nebo žlučníku. Tiší kašel, mírní astma, tlumí, reguluje látkovou výměnu, působí protirevmaticky a ulevuje při zácpě. Obklady se využívají při výronech kloubu

Výskyt

Devětsil lékařský najdeme po téměř celé Evropě, dále pak v západní a severní Asii. U nás roste ve vyšších polohách, na vlhkých až silně podmáčených loukách či v říčních nivách.

Sběr

Kvete od března do května. Zpracovává se zejména oddenek, který se suší asi při 40 °C. Oddenek se musí oddělit od zbytku rostliny před jejím rozkvětem. 

Domácí recepty

Nálev na obklady pomáhá rychle ulevit revmatickým kloubům. Stačí nadrtit oddenek devětsilu, který rozmíchejte v 1 dl bílého vína. Tinkturu poté nalijte na gázu a obalte jí postižené místo.

Čaj pomáhá rychleji uvolnit dýchací cesty. Přelijte stonek rostliny horkou vodou a nechte louhovat 20 minut. Vyjměte stonek, můžete osladit a pijte několikrát denně.

 

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.