Světový den meningitidy: Jak poznat nemoc, při které jde o život? | Moje zdraví

Světový den meningitidy: Jak poznat nemoc, při které jde o život?

Světový den meningitidy: Jak poznat nemoc, při které jde o život?
Autor: istock.com
24. dubna 2021 • 06:00

Existují nemoci, při kterých může jít o život doslova během několika minut. Jednou z nich je i zánět mozkových blan neboli meningitida a právě dnes si připomínáme Světový den tohoto zákeřného onemocnění.

Celosvětově postihují invazivní meningokoková onemocnění ročně kolem půl milionu lidí. V České republice se tato nemoc každoročně týká přibližně pěti desítek osob. V loňském roce onemocnění postihlo 49 lidí, z nichž 3 zemřeli. Nejohroženějšími skupinami jsou malé děti do 4 let. 

Veliké riziko nákazy ale představují nosiči, kteří mají bakterii v sobě, mohou ji šířit, ale onemocnění u nich nepropukne. V tomto ohledu představují největší zdroj infekce pro ostatní věkové skupiny mladí dospělí. „Až 24 % z nich jsou nosiči bakterie bez projevu příznaků, a proto důrazně apeluji na to, aby rodiče své děti a rizikové skupiny, mezi něž se právě mladí dospělí řadí, očkovali,“ říká MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP. Vhodné očkovací schéma a načasování vakcinace je dobré konzultovat s ošetřujícím lékařem.

VIDEO: Podívejte se na příběh jedné mladé slečny, které nemoc málem vzala život.

Meningokokové infekce patří mezi nejrychleji probíhající onemocnění infekčního původu. Způsobuje je bakterie Neisseria meningitidis, která se přenáší kapénkami tak jako rýma nebo chřipka. Nejčastějším projevem této nákazy je zánět mozkových blan (meningitida), otrava krve (sepse) nebo kombinace obou. Důsledky bývají tragické – až 30 % končí závažnými trvalými následky, jako jsou ztráta sluchu, amputace končetin, zjizvení kůže, deprese, epilepsie atd., cca 10 % případů pak končí úmrtím.

Příznaky meningitidy

„V prvních 4 hodinách se toto onemocnění zpravidla projevuje bolestí hlavy, horečkou nebo nevolnostmi,“ říká MUDr. Alena Šebková. „Přibližně po 8 hodinách se mohou dostavit potíže s dýcháním, v případě zánětu mozkových blan pak následně tuhnutí šíje či citlivost na světlo. Přibližně po 16 hodinách může nastat zmatenost a bezvědomí,“ popisuje postup nemoci lékařka. V případě meningokokové sepse ale mohou být příznaky dlouho nenápadné, tzv. chřipkové. Onemocnění ale zpravidla postupuje tak rychle, že i přes včasný zásah lékaře mohou být následky závažné.

Onemocnění mohou, ale nemusí, provázet petechie (mnohočetné tečkovité krvácení do kůže) či skvrny na kůži, které nezblednou ani tehdy, když na ně přitlačíme. Test můžete provést pomocí něčeho průsvitného – například sklenice. Přesto nelze na tento test spoléhat a je dobré vyhledat lékaře vždy, když máme podezření.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.