Zdraví a ve formě v každém věku: Co dělejte ve dvaceti a co v padesáti? | Moje zdraví

Zdraví a ve formě v každém věku: Co dělejte ve dvaceti a co v padesáti?

  • Zdraví a ve formě v každém věku: Co dělejte ve dvaceti a co v padesáti?
    Autor: iStock.com
    26. srpna 2020 • 06:00

    Péče o zdraví je důležitá v každém věku, to je jisté. Ale ve dvaceti potřebuje vaše tělo něco jiného než v šedesáti. Na co se soustředit v každé životní etapě, abyste byli zdraví a fit?

    Když je vám dvacet

    Pohyb a cvičení

    Ve dvaceti máte spoustu času na spánek a cvičení. Váš metabolismus je rychlý, pokud chcete pár kilo shodit, výsledky se dostavují velmi rychle. „Většina žen nejrychleji spaluje v období kolem dvacítky,“ potvrzuje Michele Olson, odbornice na sport na Huntingdon College v Alabamě pro magazín Oxygenmag.com. „Většinou se nemusejí příliš starat o svoji váhu a nepociťují nedostatek energie.“

    Ačkoliv kila navíc nemusí být to, co vás ve dvaceti trápí, odbornice doporučuje myslet na budování svalů. Metabolismus se totiž se zvyšujícím se věkem zpomaluje a jednou z věcí, která bude později vaším spojencem, je dostatek svalové hmoty.

    Strava

    Díky rychlému metabolismu se na vašem těle tak rychle a dramaticky neprojevují dietní prohřešky – alkohol a nezdravá jídla na party v pozdních nočních hodinách, nepravidelná strava – s tím vším si tělo v tomto období dobře poradí. V tomto období si ale budujete návyky, kterých se později budete těžko zbavovat. I když je v období studií běžné některá jídla vynechávat a jindy si dopřávat, zkuste myslet na to, že vaše strava by měla být co nejvíce pravidelná. Většina dospívajících a mladých lidí také příliš neřeší skladbu jídelníčku – odbornice doporučuje zaměřit se hlavně na zdravé bílkoviny, kterých nemusíte mít dostatek. Jíte dostatek masa? A nemyslíte tím pouze půlnoční smažené jídlo ve fastfoodu?

    Pokožka

    S vráskami si ve dvaceti asi také neděláte starosti. Největším prohřeškem v tomto věku bude pravděpodobně to, že v létě zapomínáte na ochranu před UV zářením a že chodíte spát neodlíčená. Pokud si tyto zlozvyky ohlídáte, vaše kůže vám později poděkuje.

  • Když je vám třicet

    Cvičení

    Ve třiceti se metabolismus začíná zpomalovat. Jeho rychlost je ale závislá na objemu vaší svalové hmoty. Čím více jí budete mít, tím rychleji budete spalovat. Po třicítce ovšem začíná svalové hmoty ubývat, udává se, že o tři až pět procent za deset let, pokud nejste aktivní. Právě proto je nejvhodnější doba s cvičením začít, pokud jste tak ještě neudělali, říká Caroline Apovian, autorka knihy „The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight“. „Čím více svalové hmoty budete mít, tím více energie bude vaše tělo spalovat, i když se zrovna nehýbete,“ vysvětluje. Třicítka může být doba velkých změn v životě – ať již v práci nebo v rodině. I když jste zaměstnáni, nezapomínejte na pohyb. Vyberte si takový, který vás baví. Ideální je kombinovat vysoce intenzivní trénink s posilováním.

    Strava

    Velkým problémem je nepravidelnost jídel a to, že si na ně nenajdete pořádně čas. Možná se nenajíte proto, že běháte kolem dětí, možná do sebe něco naházíte před monitorem... Tohle není dobré, protože tělo se ani pořádně nezasytí, ani si pořádně neodpočine. O budování svalů nemluvě. Jezte tak, jak vám to vyhovuje, ale pravidelně. Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C.

    Zaměřte se na omega-3 mastné kyseliny – jsou zdravé pro vaše srdce a cévy, působí v těle protizánětlivě navíc prospívají vašemu mozku. Najdete je především v tučných rybách. Bílkoviny byste měli jíst ideálně s každým jídlem – studie publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zjistila, že lidé, kteří mezi třicítkou a čtyřicítkou jedli bílkoviny s každými jídlem, měli více svalové hmoty než ostatní. 

    Pokožka

    Na vašem obličeji můžete pozorovat první vrásky a ochablou kůži. Pleť se začíná ztenčovat a přichází o kolagen. Důležité je dodávat pokožce dostatek hydratace a vitamínů, a to nejen v kosmetice, ale také ve stravě. Hodně pijte, jezte vitamíny, především antioxidanty, které jsou hlavními spojenci v boji proti stárnutí. Stále platí: Nezapomínejte pleť čistit a starejte se o ni hlavně pravidelně.

    VIDEO: Udržujte se fit, zacvičte si tuto krátkou sestavu:

    Video se připravuje ...
    VIDEO 

     

  • Když je vám čtyřicet

    Cvičení

    Hormonální změny také mají za následek to, že se tuk začíná ukládat i v břišních partiích. Úbytek svalové hmoty pokračuje a metabolismus se ještě zpomaluje. Snadno kila nabíráme (tuk, samozřejmě), hůře shazujeme. Cvičení je ale potřeba trochu změnit – je dobré se více zaměřit na posilování a budování svalové hmoty.

    Strava

    Po čtyřicítce bude zřejmě potřeba snížit váš kalorický příjem, a to hlavně u těch, kteří prosedí většinu dne před počítačem. To by ale bylo lepší zkonzultovat s odborníkem, abyste neubrali moc. Hladovění totiž metabolismus zpomaluje, a navíc jednostranné a rychlé diety vedou ke ztrátě svalů, a to teď rozhodně nechcete! Snižování hladiny estrogenu má také vliv na řídnutí kostí. Zaměřte se tedy ve stravě na potraviny bohaté na vápník a vitamín D, abyste snížili riziko osteoporózy a následných zranění. Udržujte vysoký příjem bílkovin, abyste zabránili úbytku svalů a nadměrnému přírůstku hmotnosti.

    Pokožka

    Pleť je sušší, hrubší, možná na sobě zpozorujete, že rány se již tak rychle nehojí. Pokožka ztrácí pevnost a pružnost a vrásky se prohlubují. Mohou se objevit i prasklé žilky.

    Pokožka je také náchylnější k podráždění. Popřemýšlejte o tom, jestli není čas vyzkoušet kosmetiku pro citlivější pleť. Používejte výživné pleťové masky, vyhněte se naopak častému peelingu. Pokud nechodíte na kosmetiku, zajděte si alespoň jednou a nechte si doporučit správnou péči.

  • Když je vám padesát a více

    Cvičení

    Průměrná žena prodělá podle výzkumu Mayo Clinic menopauzu v 51 letech. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickým projevem tak bývá úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti. V této fázi je opět klíčový trénink na posílení svalů. „Protože ale hrozí vyšší riziko zranění kostí, je důležité tomu trénink přizpůsobit,“ říká Caroline Apovian.

    Důležité je se hýbat, i když člověk nemá náladu nebo má pocit, že je unavený. Nemusíte hned lámat rekordy ve fitku, stačí každodenní procházka na čerstvém vzduchu. Poslední výzkumy ukazují, že každý pohyb prospívá zdraví – pokud nemáte čas třeba hodinu, ale čtvrt, i tak do toho jděte. Má to cenu.

    Strava

    Po padesátce je důležité sledovat podíl cukru ve stravě. V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu – náš primární zdroj energie – tak efektivně. Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob. Vyměňte tedy jednoduché cukry za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly a celozrnná rýže.

    Pokožka

    Po padesátce se pokožka začíná intenzívně vysušovat, vrásky se prohlubují. Objevují se pigmentové skvrny, kůže má matný vzhled. Lehké hydratační krémy vám už naprosto stačit nebudou. Vyměňte je za hutné a výživné a nebojte se rovnou vyzkoušet také pleťové oleje. Nanášejte je ale vždy na vlhkou pleť, aby byly schopny v pokožce uzavřít vodu a zároveň ji vyživovaly a hydratovaly. Stále je důležité chránit pleť před sluníčkem pomocí UV filtrů a proti pigmentovým skvrnám si můžeme pomoci nejrůznějšími séry a krémy, které mají na pleť bělicí účinek. Prim v tomto případě hraje pravidelnost!

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.