Šetrná léčba bolesti pohybového aparátu – zeptali jsme se za vás renomovaných lékařů! | Moje zdraví

Šetrná léčba bolesti pohybového aparátu – zeptali jsme se za vás renomovaných lékařů!

Šetrná léčba bolesti pohybového aparátu – zeptali jsme se za vás renomovaných lékařů!
Autor: inPharm
2. května 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

Bolesti pohybovéhpo aparátu trápí velkou část naší populace. Jak se s nimi vyrovnat a jak je léčit? Zjistili jsme za vás!

Jaká je příčina bolestí pohybového aparátu?

Jednou z nejdůležitějších příčin bolesti pohybového aparátu je ochablost vnitřních a vnějších stabilizačních kloubních systémů. Příčinou mohou být úrazy, pooperační stavy, špatné držení těla, fyziologické degenerativní změny, revmatologické choroby a také snižující se novotvorba kolagenu přicházející s věkem 50+. Ochablé podpůrné systémy vyvolávají například kloubní hypermobilitu, při níž dojde k předčasnému opotřebení a následně k bolestivým projevům.

Existuje inovativní léčba? A jak vypadá současná praxe? 

Pacienti s bolestivým onemocněním pohybového aparátu obvykle užívají analgetika a nesteroidní antirevmatika, která jsou zatěžující z důvodů nežádoucích účinků či lékových interakcí. Pro tyto pacienty může představovat vynikající možnost volby injekční podání kolagenu. Podáním tohoto biomateriálu do specifických míst se nejen umístí kolagen tam, kde je ho nedostatek, ale především se stimuluje jeho novotvorba a tak se zlepší i profil kolagenového vlákna, přičemž dojde ke zpevnění kloubních systémů.

Jakým způsobem kolagen odstraňuje příčinu bolesti?

Kolagen podaný injekčně tedy nejenže zlepšuje kloubní mobilitu, ale přispívá i k uvolnění a fyziologické funkci svalstva v dané oblasti. Odstraňuje tak příčinu bolesti a přispívá k jejímu vymizení. Kolagen je základní stavební jednotkou pojivových tkání kloubních systémů, a proto jeho mikrosuplementace zlepšuje profil kolagenového vlákna. Kolagen tedy reprezentuje účinek strukturální, tj. chrání a posiluje kloubní pouzdro, vazy, šlachy, a proto zpevňuje ochablé a hypermobilní kloubní systémy.

V čem spočívá největší benefit kolagenové terapie?

Zásadním benefitem daného terapeutického přístupu je léčba bolesti bez rizika lékových interakcí (kolagen nezasahuje do účinnosti ostatních léčiv, např. warfarinu), bez významných nežádoucích účinků (kolagen je tělu vlastní látka dodávaná v injekční mikrosuplementační dávce), bez alergických reakcí (nebyly zaznamenány žádné alergické reakce). Pro konkrétní oblasti protibolestivého použití jsou určeny konkrétní kolagenové injekce (např. MD-Knee na bolest kolene, MD-Hip na bolest kyčle, MD-Shoulder na bolest ramene, MD-Lumbar na bolesti zad, MD-Muscle na svalovou bolest, MD-Neural na neuralgickou složku bolesti ad.).

Kolagenové injekce lze podávat samostatně nebo i s jinými léky?

Kolagenové injekce se podávají samostatně nebo se s výhodou kombinují s dalšími léčivy, kde se očekává synergie v mechanismu působení. Příkladem je kombinovaná léčba nesteroidními antirevmatiky s injekčním kolagenem s následným snížením spotřeby těchto analgetik, čímž se snižuje zatížení organismu nežádoucími účinky. Tuto skutečnost potvrdila také nedávno skončená klinická studie na Revmatologickém ústavu v Praze, realizovaná na souboru 100 pacientů s indikací „low back pain (bolest v kříži nazývaná někdy houser)“.

Existují pozitivní zkušenosti českých lékařů s MD injekcemi?

Vynikající zkušenosti prezentovala na několika konferencích a také v odborných publikacích MUDr. Hana Jarošová, Ph.D., primářka zařízení inPHARM Clinic v Jesenici u Prahy. Ve své praxi aplikovala kolagenové MD injekce více než 2000 pacientů pro diagnózy bolestivého syndromu krční a horní hrudní oblasti, syndromu bolestivého ramene, gonartrózy (zánět kolenního kloubu), artrózy drobných kloubů rukou a koxartrózy (zánět kyčelního kloubu), a to s velmi dobrým účinkem již po 4. až 5. injekční aplikaci. Dále paní primářka publikovala řadu kazuistik pacientů s fibromyalgií, které léčila obstřiky MD-Neural a MD-Muscle do spoušťových bolestivých bodů (trigger pointů) s pozitivním výsledkem.

Každého zajímá, když jde k lékaři, zda je aplikace MD injekcí bolestivá.

Transport kolagenu spolu s dalšími obsaženými látkami na místo určení je u MD injekcí založen na patentem chráněném „collagen injectable delivery system“. Při užití tohoto systému se v tkáni, do které je přípravek aplikován, vytváří dočasná porézní kolagenová matrix, z níž se kolagen a další pomocné látky postupně uvolňují. Tento systém umožňuje nahradit aplikaci přímo do vnitřku kloubu (intrartikulární) za periartikulární, respektive subkutánní, jež je pro pacienta méně invazivní a většinou šetrná a nebolestivá.

Je vhodné aplikace MD injekcí ještě doplnit?

Jak bylo řečeno, lokální aplikace kolagenu prostřednictvím MD injekcí stimuluje jeho novotvorbu, a to především v místě aplikace.  V tomto ohledu je ideální zajistit také systémovou tvorbu kolagenu, jenž je důležitý pro hojení a pevnost tkání (cévy, chrupavky, kosti, kůže, vlasy ad.), přičemž zásadní látkou podporující biosyntézu kolagenu v celém organismu je vitamin C. Jeho vstřebávání je u běžných perorálních přípravků omezeno kapacitou střevních transportérů, a proto doporučujeme v lékárnách dostupnou lipozomální formu vitaminu C (Lipo-C-Askor), která umožňuje dokonalejší vstřebávání, postupné uvolňování  a cílenou distribuci vitaminu C do krve a buněk.

Autor: inPharm

Kde je terapie MD injekcemi dostupná?

Tuto terapii provádí například inPHARM CLINIC v Jesenici u Prahy (recepce@inpharmclinic.cz, tel.: 241 416 990, 724 521 161). Místně příslušného lékaře, který se touto terapií zabývá, lze nalézt také na internetové adrese www.inpharm.cz.   

 Na otázky odpovídali:

Prof. MUDr. Leonello Milani, Ph.D., Universita La Sapienza, Rome, University of Siena, Italy,

prim. MUDr. Hana Jarošová, Ph.D., Safe Treatment Medical Center - Inpharm Clinic, Praha, ČR  

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.