Ucpávání cév je nebezpečnější pro muže než pro ženy. Na co si dát pozor? | Moje zdraví

Ucpávání cév je nebezpečnější pro muže než pro ženy. Na co si dát pozor?

Ucpávání cév je nebezpečnější pro muže než pro ženy. Na co si dát pozor?
Tělesná aktivita je i vhodnou prevencí proti Alzheimerově nemoci • Autor: Shutterstock.com
19. února 2017 • 06:00

Ukládání tukových částeček ve stěnách cév je v organismu regulováno. Ženy často ještě po padesátce chrání ženské hormony estrogen a progesteron. Muži ovšem tak dobře chráněni nejsou, a proto bývají postiženi infarktem nebo mozkovou mrtvicí o několik let dříve a také častěji než ženy. Milí muži, řešení existuje. Museli byste se ale zbavit některých svých oblíbených zlozvyků.Jak svým mužným cévám odlehčíte od cholesterolu? 

Několik bodů, které zde uvedeme jako příklad, by vás mohlo pomoci navést na lepší cestu. O své auto se také staráte příkladně: proč to nezkusit i se svým tělem?

Nikotin je passé

S každou vykouřenou cigaretou do svého těla dostanete kromě jiných jedů i nikotin. Tato látka ničí výstelku cév, ve kterých se pak snáze uchytí trombus. A ten se může utrhnout. Pokud tedy kouření výrazně omezíte nebo s ním raději úplně skoncujete, vaše cévy si opravdu oddychnou!

Osobní prohibice

I když sklenička lehkého vína k večeři je dobrou prevencí proti infarktu, o alkoholu obecně se toho tolik dobrého říct nedá. Na hladinu cholesterolu v krvi má neblahý vliv především pravidelná konzumace velkého množství piva (horší je v této souvislosti ležák, jehož vliv na rozvoj rakoviny tlustého střeva a konečníku je již vědecky prokázaný) a kořalky. Proto byste měli dva posledně jmenované druhy alkoholu mít spojené spíš se svátečním hodováním, rozhodně ne s každovečerním restauračním rituálem.

Dále od stresu

Během stresové reakce se do těla vylučuje adrenalin a kortisol. Obě látky zvyšují hladinu špatného cholesterolu. S krátkodobým stresem si tělo poradí. Zatěžujete-li své tělo dlouhodobě a neděláte-li nic pro to, abyste se následků stresu zbavili, škodíte svým cévám neúnosným způsobem. Pokud se často dostáváte do stresových situací, pokuste se je vhodným způsobem co nejdříve vybalancovat. Nejlepší je zase stará známá fyzická aktivita - a nezáleží na tom, zda raději štípáte dříví, nebo budujete svaly v posilovně.

Čím těžší, tím horší

Obezita je epidemie moderní doby. A z té jde především o tu abdominální. Jinými slovy, váš zdravotní stav se může začít prudce zhoršovat, pokud vám při měření pasu přestane stačit 100 cm. Znamená to, že s hladinou vašeho cholesterolu je třeba začít něco dělat. Měli byste se dát co nejdříve do boje - nejen změnou jídelníčku, kterou byste měli ve spolupráci s odborníky ve svém denním režimu nastolit co nejdříve, ale také fyzickou aktivitou. Té pohodlný život ve městě spojený se sedavým zaměstnáním příliš nepřeje. Běh, rychlá chůze, jízda na kole - to všechno jsou aktivity vhodné pro snižování váhy nebo alespoň pro zdravější způsob života. Za ideální se přitom považuje takový pohyb, který zvýší naši tepovou frekvenci na 60-75 % té maximální. Tu vypočítáme tak, že od čísla 220 odečteme svůj věk.

Ryba nasucho

Rybí tuk, ať už užívaný jako doplněk stravy nebo „na lžíci“, je velmi účinný proti usazování cholesterolu v cévách. Středomořská dieta, v níž jsou bohatě zastoupené ryby a další plody moře, není tak složitá.
Zkuste i vy, jak chutná, a zařazujte do svého jídelníčku množství ryb a zeleniny! Dejte si rybku 2x týdně a uvidíte, jak vám začne plnit vaše přání o nízkém cholesterolu!

Lecitinová odměna

Látka, která je schopná na sebe navázat cholesterol, se jmenuje lecitin. Pomáhá rozpustit i cholesterolové usazeniny, které se na stěnách cév již utvořily, a rovněž snížit vysoký krevní tlak. Bohatým zdrojem lecitinu jsou játra, žloutky, burské oříšky či sojové boby.

Éčko je antioxidant

Vitamin E se řadí mezi nejdůležitější antioxidanty. Vědci prokázali, že snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje ten dobrý. Pokud chcete dosáhnout cholesterolové rovnováhy, dopřávejte si mandle a k večeři si občas dejte přílohu ve formě špenátu nebo avokáda.

Koenzym Q10

Dodává energii buňkám. Je to látka, kterou cholesterol přibývající v cévách ničí. Proto je třeba tento antioxidant neustále doplňovat. Pokud jej do těla dostáváte společně s omega-3 mastnými kyselinami, zajistíte jeho komplexní vstřebávání.

Vysoká hladina cholesterolu je jednou z nejdůležitějších hodnot ovlivňujících váš další kardiovaskulární osud. Dokonce i vaše děti mohou na svých bedrech nést stopy vašeho způsobu života - narodí-li se do rizikové rodiny, je třeba je hlídat. K tomu slouží změření cholesterolu v 5. a 13. roce života. A i když vy jste už dospělí, myslete na pravidelné kontroly a nechejte si změřit „svůj cholesterol“ při příležitosti preventivních prohlídek.

Máte vysoký cholesterol? Dejte si pozor na Alzheimera!

Vysoká hladina cholesterolu nemusí být nebezpečná jen pro srdce - podle některých výzkumů zvyšuje pravděpodobnost, že onemocníme Alzheimerovou chorobou. Výsledky studie, kterou provedli vědci z univerzity ve finském městě Kuopio, byly překvapivé. Lidé, u nichž byla naměřena hladina cholesterolu mezi 2,49 a 5,0 mmol/l, byli 1,5x více ohroženi vznikem Alzheimerovy choroby než ti, jejichž hladina cholesterolu byla nižší než 2,49 nmol/l. Pokud se hladina celkového cholesterolu pohybovala od 2,21 do 2,48 mmol/l, byla možnost rozvoje Alzheimerovy nemoci o 1/4 vyšší než u zdravých jedinců.

Podle vedoucí studie dr. Aliny Solomonové je však cholesterol sice nejdůležitějším, ale jen jedním kouskem skládačky. Při vzniku Alzheimerovy choroby hrají roli i další faktory, především obezita spojená s nedostatkem tělesné aktivity. Čím více faktorů, tím více stoupá nebezpečí. „Myslet na své srdce znamená chránit i svou hlavu,“ uzavírá doktorka Solomonová.

Dobrý a špatný

Cholesterol se dělí na dva druhy: Dobrý, prospěšný cholesterol je pro tělo velmi důležitý. Nazývá se high density lipoprotein (HDL). Vyrovnává účinky ostatních tuků a snižuje riziko usazování špatného cholesterolu. Ten se nazývá low density lipoprotein (LDL). Špatný cholesterol se usazuje na stěnách cév. To vede k jejich ucpání a tvorbě trombů - vmetků. Utržený vmetek může tím, že zablokuje průchod životodárné krve k srdci nebo do mozku, zapříčinit stav neslučitelný se životem.



Odborná spolupráce: MUDr. Marie Skalská, STOB odborná garantka edukční internetové soutěže 7S

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.