Fit mozek v každém věku: Co pro to můžete udělat? | Moje zdraví

Fit mozek v každém věku: Co pro to můžete udělat?

Video se připravuje ...
16. ledna 2021 • 06:00

Neurovědcům se podařilo vyvrátit vžitou domněnku, podle níž se člověk narodí s určitým počtem neuronů, které postupně zanikají a nemohou vznikat nové. Tím byl vyvrácen mýtus o stárnutí mozku jako nezvratném procesu. Mozek se dá trénovat a s věkem tak nemusí ubývat jeho schopnosti. Co tedy dělejte? 

Mozek si dokáže udržet tvárnost i ve velmi pokročilém věku. Záleží na jeho častém používání. Pravidelná námaha různých oblastí mozku vede k upevňování nervových spojení. Jak tedy mozek trénovat?

Luštěte křížovky

Sudoku či křížovky představují pro mozek skutečný trénink. Nervovým buňkám dají docela zabrat. Procvičí paměť, logické uvažování a zapnou spojení, která jste používali naposledy, když jste dělali úkol s dětmi. 

Zpívejte

Opakování textů písní, vzpomínání si na ty, které jste zapomněli je také účinným tréninkem. Můžete se zkusit naučit třeba novou báseň. Cokoliv nového je pro váš mozek užitečné.

Hýbejte se

A to platí i pro pohyb. Tvrdíte, že už se nenaučíte bruslit? Že nemáte talent na tanec nebo na běžky? Zkuste si vyrazit s někým, kdo to umí. Dejte si čas a uvidíte, že to půjde.

Změňte stereotypy 

Stereotypy jsou něco, co mozku nedělá dobře. Proto někteří odborníci na mozek radí i takové zdánlivé nesmysly, jako je čistit si zuby levou rukou, i když jste pravák. Choďte na oblíbená místa jinou cestou. Proč? Prostě zapojíte jinou část mozku, povzbudíte neurony, aby se něco naučily.

Jezte ryby

Mozek je nejtučnějším orgánem v těle, tuk ho tvoří z 60 %. Proto je potřeba dodat mu správné stavební kameny. Ačkoliv byl tuk v posledních letech tak trochu démonizován a považován za nezdravý hlavně pro srdce a cévy, dnes mají odborníci jasněji: Kvalitní tuky zdraví prospívají a mozku též.

Nejdůležitější tuky pro náš mozek jsou omega-3 mastné kyseliny. Jejich nedostatek může ovlivnit normální vývoj mozku, podle některých studií se podílí na předčasném stárnutí mozku a poklesu kognitivních funkcí. Kde je najdete? Kromě tučných ryb, jako jsou losos nebo tuňák, jsou to také vlašské ořechy, chia semínka, lněné semínko či vejce.

Pište si deník

Aktivita, která vám nezabere denně moc času, ale dokáže s vaší hlavou zázraky. Zkuste si každý večer přehrát to, co se přes den stalo, a zaměřte se na to, co bylo alespoň trochu fajn. Pokud strávíte jen pět až deset minut denně tím, že si zapíšete vaše pocity či zážitky, zlepšíte svou emocionální i mentální inteligenci.

Spěte

Výzkum Harvardské univerzity naznačuje, že lidé s kvalitním spánkem mají o 33 procent vyšší pravděpodobnost lepšího pamatování, nápaditosti a kreativity. Spánek lépe dokáže uchovat vaše vzpomínky a zlepšuje dovednosti. I jedna nekvalitně prospaná noc dokáže velmi silně ovlivňovat vaše schopnosti následující den.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.