Jak pomoci epileptikovi? Zapomeňte na dřívko do pusy | Moje zdraví

Jak pomoci epileptikovi? Zapomeňte na dřívko do pusy

Jak pomoci epileptikovi? Zapomeňte na dřívko do pusy
Autor: istock.com
26. září 2019 • 06:00

Na mýty, které kolem epilepsie panují, chce 30. září, čili v den Národního dne epilepsie, upozornit spolek EpiStop. Epilepsie je totiž onemocnění, které trápí více jak 80 tisíc lidí. O průběhu nemoci a zejména o záchvatech přitom mezi laiky panuje neskutečně mnoho mýtů.

Co víte o epilepsii? To, že máte nemocnému se záchvatem dát do pusy dřívko? Není to pravda, vysvětluje Martin Kudr z Kliniky dětské neurologie FN v Motole. Správná reakce okolí u epileptických záchvatů je přitom zcela zásadní. „Lidé často netuší, jak by měla první pomoc vypadat. Problémem jsou i zažité mýty, třeba že musíme nemocnému něco vložit mezi zuby, aby si neprokousl jazyk. Je to velká chyba! Pacientovi v žádném případě nic do úst nevkládáme ani nebráníme křečím. Důležité je odstranit z okolí nemocného všechny předměty, kterými by se mohl poranit, a případně přivolat lékařskou pomoc,“ vysvětluje lékař.

V Česku má epilepsii přibližně 80 tisíc lidí. V současné době lékaři při správné a včasné diagnostice a farmakologické léčbě dostanou nemoc pod kontrolu až u 70 procent pacientů. U většiny z nich nemoc ovlivňuje všechny oblasti jejich života. Epileptické záchvaty, které toto onemocnění mozku způsobuje, mohou mít různé projevy. Od jednoduchých zrakových vjemů až po bezvědomí se zástavou dechu a křečemi celého těla. „Kromě samotných záchvatů se pacienti potýkají s nežádoucími účinky léků, poruchami pozornosti či paměti a celou řadou dalších těžkostí, ke kterým v mnoha případech patří i předsudky a nepochopení jejich okolí,“ popisuje Jana Zárubová z Centra pro epilepsii FN Motol, která je zároveň předsedkyní spolku EpiStop.

Co je to epilepsie?

Epilepsie je neurologické onemocnění charakterizované opakovaným výskytem epileptických záchvatů. Patří mezi nejčastější mozková onemocnění. Ke stanovení diagnózy epilepsie zpravidla dochází při výskytu dvou a více epileptických záchvatů, výjimečně již po jednom takovém záchvatu.

Epilepsie není jedna nemoc, jedná se spíše o skupinu onemocnění. Hlavním projevem jsou epileptické záchvaty, které mohou mít různou podobu. Mohou se projevovat například pouhým zahleděním, brněním končetin, výpadkem paměti nebo známými křečemi končetin se ztrátou vědomí. Vyskytují se jak v průběhu dne, tak v noci během spánku.

I když se epilepsie může objevit v kterémkoliv věku, jsou životní období, ve kterých je nový výskyt epileptických záchvatů častější než v jiných – hlavní vrcholy jsou u malých dětí a v období stáří. Příčiny mohou být získané na podkladě úrazu, infekce, vrozených odchylek vývoje mozku či na genetickém podkladě. U převážné většiny epilepsií příčina není doposud známá.

Pro lidi s epilepsií je přínosné pravidelně sportovat. U většiny pacientů cvičení lehce snižuje množství záchvatů a zlepšuje celkový stav těla i mysli. Vyhnout by se ale měli sportům ve výškách, jako jsou například horolezectví nebo parašutismus. Lékaři nedoporučují ani potápění a plavání bez dozoru.

Vodácký triatlon i pro epileptiky

Bořit mýty o epilepsii je jedním z hlavních cílů EPPI vodáckého triatlonu, který proběhne ve Vlkovské pískovně u Veselí nad Lužnicí v sobotu 28. září ve 13 hodin. Sportovci budou zápolit v kategorii jednotlivců a ve štafetách. Lidé, kteří by se chtěli triatlonu zúčastnit, se mohou hlásit buď od 10 hodin přímo na místě, nebo prostřednictvím webu www.vodackytriatlon.cz. Před hlavním závodem si zasoutěží i děti, a to v běhu na 200 metrů. Pacienti s epilepsií i zdraví lidé změří své síly v běhu na tři kilometry, 10 kilometrové jízdě na kole a ve dvou kilometrech pádlování. Loni se závodu zúčastnilo 127 lidí a s podobnou účastí počítají organizátoři i letos. Součástí akce je i nácvik první pomoci. „Závod je českou variantou kalifornského EPPIE’S GREAT RACE. Je složený tak, aby se ho mohli účastnit i lidé s epilepsií – místo plavání závodníci pádlují na lodích,“ popisuje za organizátory Monika Bártová.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.