Bílý, žlutý, růžový nebo šedý? Barva jazyka může odhalit vážný zdravotní problém | Moje zdraví

Bílý, žlutý, růžový nebo šedý? Barva jazyka může odhalit vážný zdravotní problém

Bílý, žlutý, růžový nebo šedý? Barva jazyka může odhalit vážný zdravotní problém
Co o zdraví řekne barva jazyka? • Autor: istock.cz
19. března 2024 • 06:00

Je to vlastně jednoduché. Zdravý jazyk je světle až tmavě růžový, bez povlaku či skvrn a bez velkých hrbolků na povrchu. Malé a rovnoměrně rozmístěné hrbolky jsou naopak v pořádku, jde o papily, které nám pomáhají mimo jiné ochutnávat jídlo. 

Zatímco východní medicína pracuje s barvou jazyka velmi často, západní na ni takový důraz neklade. Ale zároveň je pravda, že barva jazyka skutečně může hodně napovědět, jak na tom člověk je se zdravím. 

Výjimečně a na krátkou dobu se jazyk může zbarvit například po nějakém jídle či pití, ale pokud máte delší dobu jazyk například bílý, nažloutlý či našedlý, možná nebude od věci zmínit se o tom svému lékaři. 

Barva jazyka značí tyto nemoci

„Vzhled jazyka může ukazovat na onemocnění dutiny ústní, jako jsou glositida, stomatitis aphtosa či kandidóza, jež vyžadují specifickou léčbu. Stav jazyka se může změnit i v případě celkových onemocnění nebo vlivem užívání léků. V těchto případech může být vyšetření jazyka jedním z pomocných diagnostických prvků,“ uvedla na nedávném webináři věnovaném ústní hygieně stomatoložka Lucie Himmlová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Glositida je zánět sliznice jazyka, stomatitis aphtosa jsou bělavé bolestivé vřídky zvané afta, kandidóza je plísňová infekce. 

Co znamená bílý jazyk?

Asi nejčastěji jazyk mění barvu na bílou, například právě v důsledku plísňové infekce (moučnivka) – nejčastěji se tahle potíž objevuje u kojenců, batolat a u seniorů. Může však rovněž jít o leukoplakii, v tom případě jde spíše o skvrny než o pokrytí celého jazyka. Kromě toho se mohou objevit i například na sliznici tváří. Nejdou nijak setřít. Výjimečně může jít o potenciálně prekancerózní stav. 

Co znamená žlutý jazyk?

Žlutý jazyk je většinou projevem přemnožení bakterií, nejčastěji kvůli nedostatečné ústní hygieně. Mimochodem, zatímco v některých zemích je běžné si kromě zubů čistit speciální škrabkou právě jazyk, v Česku tak podle průzkumu DM Drogerie činí sotva půlka lidí. Žlutý jazyk mívají rovněž kuřáci a lidé s lupénkou, žlutým nádechem se může projevit i dlouhodobá dehydratace a výjimečně jde o projev žloutenky – ta se ale většinou ohlásí jinde a jinak. 

Kvůli špatné ústní hygieně může mít člověk jazyk zbarvený i do oranžova, za tuhle barvu navíc mohou i některá antibiotika a dlouhodobá konzumace jídel s vysokým obsahem betakarotenu. 

Spála, nebo spíše mapovitý jazyk? 

Červený jazyk? Někdy tak o sobě dá vědět alergie na potraviny a léky, může jít také o projev nedostatku vitaminu B. Typický je malinový jazyk při spále, je to dokonce jeden z typických příznaků. 

Medicína zná i takzvaný mapovitý jazyk vyskytující se zejména u dětí. Projevuje se hladkými červenými ploškami a nepředstavuje žádné riziko. Lidé s mapovými skvrnami mohou mít někdy jazyk do šeda, stejně jako ekzematici – u nich to doložila menší studie z roku 2017.

Pozornost si zasluhuje případná erytroplakie projevující se spíše vyvýšenými červenými skvrnami. Někdy jí trpí dospělí. Vzácně se z ní může vyvinout rakovina. 

Chlupatý a černý jazyk

Extrémem je jazyk zbarvený do černa, děje se tak například kvůli nahromadění bílkoviny zvané keratin, která se vyskytuje ve vlasech, kůži a nehtech. Buňky povrchu jazyka neustále odumírají a odlupují se, ale někdy se neodloučí a hromadí se na papilách spolu se zachycenými zbytky jídla a podobně. Jazyk kvůli tomu může dokonce vypadat jako chlupatý. K načernalému jazyku přispívají i snížená tvorba slin, dlouhodobě pouze tekutá strava, kouření, některé léky, a dokonce i některé ústní vody. 

Modrý nebo fialový jazyk může být projevem nedostatečnosti krevního oběhu či problémů s ledvinami a může vyžadovat okamžitý lékařský zásah. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.