Tetanie – tak trochu velká neznámá | Moje zdraví

Tetanie – tak trochu velká neznámá

Tetanie – tak trochu velká neznámá
... • Autor: istock.com
14. září 2021 • 14:00

Tetanie nebo také tetanický syndrom je onemocnění, o kterém se v posledních letech doslýcháme stále hojněji. Právě moderní doba plná stresu a spěchu totiž přináší nárůst počtu pacientů s touto chorobou. Nejčastěji jde přitom o mladé lidi, kterým tato nemoc komplikuje i běžný život a mnozí o příčině svých obtíží dlouho neví. Projevy tetanie totiž mohou být různé a její diagnostika není nijak jednoduchá.

Co je tetanie

Pojmem tetanie označujeme zvýšenou dráždivost nervového systému (a to jak centrálního, tak i periferního). Projevy tohoto onemocnění mají tři stádia, kdy první má podobu lehkého brnění prstů, druhé se vyznačuje záchvaty s křečemi končetin až paralýzou s dýchacími obtížemi a pro třetí je typická ztráta vědomí s nutnou hospitalizací. Křeče při záchvatu totiž postihují i hrtanové svalstvo, takže může dojít i k dušení.

Video se připravuje ...
5 potravin, které pomohou odbourat únavuVIDEO 

Doprovodnými projevy u všech stádií tetanie mohou být také tiky, závratě, bolesti hlavy, pocení, únava, bušení srdce, dušnost, syndrom neklidných nohou, mžitky před očima, pocit úzkosti, přecitlivělost na hluk či světlo, podrážděnost, poruchy soustředění či průjem.

Koho se tetanie týká?

Tetanie nejčastěji postihuje mladé lidi ve věku od 20 do 30 let, postihnout ale může pacienta jakéhokoliv věku. Častěji se přitom vyskytuje u žen, než u mužů – obzvláště pokud se hůře adaptují na zátěžové situace.

Stav tetanie je důsledkem abnormálně snížených koncentrací iontů, zejména hořčíku, vápníku či draslíku. K tomuto snížení dochází často v důsledku dlouhodobého stresu nebo jednorázového enormního stresu či vyčerpání. Ovlivněno může být ale i onemocněním zažívacího traktu, nedostatečnou výživou, přemírou sportu či přemírou alkoholu.

Jak lze tetanii odhalit a jak s ní žít

Diagnostika tohoto onemocnění je poměrně složitá a spočívá v laboratorních, přístrojových a klinických vyšetřeních včetně tzv. provokačních manévrů. Pokud je tetanie diagnostikována, bývá pacientovi doporučena změna životního stylu. Léčit tetanii totiž nelze. Základní opatření spočívají v pravidelném doplňování hořčíku, úpravě jídelníčku a eliminaci stresu. Pomoci může pak také aromaterapie, arteterapie, relaxační a dechové techniky.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.