Sůl vytváří návyk podobně jako drogy. 7 rad, jak ji jednoduše z jídelníčku odstranit

Sůl vytváří návyk podobně jako drogy. 7 rad, jak ji jednoduše z jídelníčku odstranit
Nadměrné solení se postupně projeví na zdravotním stavu člověka • Autor: istockphoto.com
27. července 2016 • 10:35

Vymačkejte do sklenice půlku citronu, přidejte cukr a ochutnejte. Něco tomu chybí, že? A teď zkuste přisypat malou špetku soli, stačí jen pár zrnek. Chuť se rázem zlepší… Stejně postupují výrobci potravin, a proto „skrytá“ sůl tvoří celých 80 % příjmu sodíku a je hlavní příčinou „přesolenosti“ české populace. 

Doporučená, respektive tolerovatelná denní dávka kuchyňské soli (NaCl) činí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 5 gramů, což představuje asi 2 gramy sodíku. K normální funkci všech tělesných systémů a procesů však dostačuje pouhých 500 miligramů (0,5 g) sodíku. Čeští muži ovšem denně konzumují 16,6 g soli a ženy 10,5 g (!). To z nás dělá spolu s Rumuny a Bulhary smutné evropské rekordmany.

Sůl života. Nebo smrti?

Sodík tělo nezbytně potřebuje k udržení životně důležitých procesů, avšak s jeho dlouhodobým nadměrným příjmem jsou různými přímými i nepřímými mechanismy spojena závažná zdravotní rizika: vysoký krevní tlak, poškození cév, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, poruchy funkce ledvin, osteoporóza, rakovina žaludku i astma. Většina onemocnění z tohoto výčtu vás snadno může zabít. Snížení a důsledná kontrola příjmu soli je proto více než žádoucí.

Přijatelných 5 g soli se vejde na kávovou lžičku. Půl gramu z tohoto množství připadá na sůl přirozeně obsaženou ve všech potravinách a pitné vodě, jejíž příjem nijak neovlivníte, pokud chcete normálně, vyváženě jíst. Co ovlivníte, je množství „volné“ soli, kterou používáte při vaření nebo dochucování hotových pokrmů, při přípravě studených salátů, pomazánek apod. Toto regulovatelné množství představuje na pomyslné pětigramové lžičce soli dalšího půl gramu.

Jsme na jednom gramu, zbývají čtyři, tedy plných 80 %. Těmi plynule zásobují naše těla výrobci potravin. V době, kdy na domácí vaření z čerstvých, neupravovaných surovin (maso, mléko, vejce, zelenina, ovoce, obilniny) není moc času a značná část konzumace se odehrává v podnicích veřejného stravování zhusta využívajících polotovary a všelijaká dochucovadla, jsou průmyslově zpracované potraviny hlavním „viníkem“ nadměrné spotřeby soli.

Kdo a proč nám „podsoluje“ 

Sůl se do potravin přidává kvůli zlepšení chuti i z důvodů ryze praktických. Návyk na slanou chuť se u české populace rozvíjí už od kojeneckého věku (v kravském mléku je třikrát více sodíku než v mléku mateřském) a v dospělosti nese některé rysy závislosti. „Sůl působí na mozková centra odpovídající za příjemné pocity a tvorbu ‚hormonů štěstí‘ podobně jako drogy,“ připomíná vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu (SZÚ) MUDr. Marie Nejedlá. Pečivo, sýry a uzeniny s přídavkem soli mají lepší texturu a soudržnost (dobře se krájejí), déle vydrží (sůl je vynikající konzervant) a také lépe vypadají. Spíše tak obstojí v konkurenci na trhu. Situace se nezlepší, dokud zákazníci nezačnou méně slané potraviny plošně vyžadovat a tím motivovat výrobce k používání zdravějších receptur, například dusitanových směsí se sníženým podílem soli. 

Než nastane doba soli nezaslíbená, je třeba se soustředit na minimalizaci rizik. Jak na to radí nutriční specialista Ing. Petr Havlíček:

 • Odstraňte ze stolu slánku, maggi do polévky, kečup, sójovou omáčku.

• Příjem soli snižujte postupně – redukci o 20–25 % vaše chuťové pohárky vůbec nezaznamenají.

• Část soli nahraďte bylinkami, pažitkou, kořením, česnekem, citronovou šťávou, ořechy, aromatickými (sušenými) houbami.

• Vařte z čerstvých surovin.

• Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl, ale hodnotný tuk, například panenský olivový olej. Jsou v něm esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a chrání cévy poškozované sodíkem.

• Čtěte informace na obalech a sledujte obsah soli – vybírejte nutričně vyvážené potraviny, které mají celkově kvalitní složení a tím i nižší podíl soli.

 • Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny druhy mají minimum sodíku a naopak hodně draslíku, který částečně eliminuje škodlivé účinky sodíku.

Jaké jsou rizikové potraviny z hlediska obsahu soli? Možná vás to překvapí, ale nejsou to jen ty "přesolené", kde byste to čekali na první pohled. Čtěte následující přehled.

 

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Nejedlá, Státní zdravotní ústav, www.szu.cz 

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.