Sluneční brýle jsou v létě nezbytnost. Jde o zdraví vašich očí! | Moje zdraví

Sluneční brýle jsou v létě nezbytnost. Jde o zdraví vašich očí!

27. července 2020 • 06:00

Nemusíte se dívat přímo do oslnivého slunce, a přesto vaše oči trpí. Dokonce, i když pozorujete vodní hladinu, od které se UV záření také odráží, máte oči schovat za sluneční brýle.

„Odborné studie prokazují, že až 20 % onemocnění šedého zákalu může být způsobeno nebo negativně ovlivněno právě UV zářením. Působení UV záření je jedním z mnoha faktorů, které se na vzniku katarakty podílejí. Nicméně příčin je vždy víc a nejsou u každého stejné. Jediné, co víme přesně, je, že šedý zákal je součástí přirozeného stárnutí organismu,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Podle ní si mnohdy neuvědomujeme, že slunce zraku škodí, i když je schované za mraky.

Co vnímáme

Po krátkodobém vystavení UV paprskům mohou být oči podrážděné, zarudlé a bolestivé, mohou slzet a být světloplaché. UV záření může vyvolat zarudnutí očí, bolest, pocit „písku“ v očích, slzení a citlivost na světlo. Lékařka upozorňuje, že nejvíce ohroženou skupinou jsou děti, neboť mají větší zornici a průhlednější čočku a tráví venku bez jakékoli ochrany očí hodně času.

Riziko, které si neuvědomujeme

„Při přímém pohledu do slunce je intenzita světla dopadajícího na sítnici tak vysoká, že může dokonce dojít až k vypálení díry. Bolest přitom nepociťujeme, poškození se pozná až za několik hodin. Do dvou týdnů se v popáleném místě vytvoří jizva, která pak spolu se zhoršením viděním přetrvává celý život a nedá se vyléčit ani odstranit,“ varuje docentka Šárka Skorkovská.

Které brýle fungují

Ochranu před UV zářením poskytnou sluneční brýle, ale podle docentky Šárky Skorkovské málokdo tuší, že UV filtr by měly mít i čiré brýlové čočky. Ty mnohdy oči chrání mnohem lépe než brýle sluneční. Nebezpečí ultrafialového záření spočívá zejména v jeho nenápadnosti a v závažnosti očních onemocnění, která se obvykle projeví až ve starším věku. „Dlouhodobé vystavení UV záření může poškodit oční víčka, rohovku nebo oční čočku a má za následek vznik takových onemocnění, jako jsou katarakta, poškození sítnice, změny rohovky nebo rakovina kůže očního víčka,“ vyjmenovává odbornice. Kvalitní sluneční brýle nejsou proto jen módní doplněk, ale důležitá zdravotní a ochranná pomůcka.

Při výběru slunečních brýlí je důležitý zejména dostatečně výkonný UV filtr. Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř. Vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. „Podstatné hledisko při výběru slunečních brýlí je i to, kam je chceme nosit. Na outdoorové sportování, například cyklistiku, jsou vhodné samozabarvující brýle, které usnadní přechody ze světla do stínu. Do auta jsou ideální brýle s polarizačním filtrem, které minimalizují odlesky. Polarizační filtr na brýlích je takový malý čaroděj. Ve skutečnosti se jedná o chemickou směs. Její molekuly se přirozeně řadí vedle sebe do vodorovných řetízkových struktur. Skrze tyto řetízky projde vertikální záření (nahoru a dolů), nikoli však horizontální (zleva doprava). Díky absenci odraženého světla je krásně ostře vidět třeba i na mokré silnici zalité sluncem,“ objasňuje princip spolehlivých brýlových čoček doc. Šárka Skorkovská.

Zvlhčující kapky ulevují při prašnosti

Kromě toho, že bychom si v létě měli dávat větší pozor na úrazy, zvláště pacienti se syndromem suchého oka potřebují aplikovat umělé slzy bez konzervantů. Ty také působí preventivně v prašném prostředí a poskytnou pomoc či úlevu při nutnosti vyplavit z očí nečistoty.

Jak chránit děti

„Děti tráví venku mnohem více času než dospělý člověk, jsou tak více vystavené přímému slunečnímu záření,“ zdůrazňuje specialistka na dětské oči MUDr. Gabriela Pilková z Dětského očního centra Kukátko. „Má to ovšem svá ale. V našich zeměpisných šířkách u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplachosti. Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, už i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně, starším dětem už brýle na oči patří, ale když na to nejsou zvyklé, strhávají si je,“ upozorňuje MUDr. Gabriela Pilková. Pro menší děti mohou být řešením brýle s páskem, který jejich stržení znesnadňuje. „Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UVB zářením. Doporučený je UV 400. Kvalitní brýle poznáte tak, že na vnitřní straně postranice brýlí bude uveden certifikát CE a zároveň i stupeň ochrany – pro děti volte 2–3,“ radí MUDr. Gabriela Pilková. Ovšem pozor, pokud se vaše dítě léčí s tupozrakostí, na sluneční brýle zapomeňte, nehledě na počasí. U těchto dětí je důležitější léčba oční vady než nošení slunečních brýlí. V současné době i kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže rodič se nemusí bát, že by dítě nemělo dostatečnou ochranu před UV zářením.

Letošní trendy

Podle Lukáše Janošíka, designéra slunečních brýlí značky Relax, v letošní kolekci dominují na čočkách i rámech jemné světlé tóny, především modré, růžové a béžové barvy. Nechybějí oblíbené gradientní čočky, které mají horizontální tmavší ztmavení v horní části celé čočky a světlejší ztmavení ve spodní části čočky. Tato úprava slouží v horní části pro dostatečné filtrování ostrého slunečního svitu. V dolní části čočky, přes kterou se dívá uživatel směrem na zem, umožňuje dostatečnou viditelnost a také filtruje dostatečně nepřímý sluneční svit.

Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští.

Sluneční záření nemá vliv na počet dioptrií. Jeho působení však může způsobit větší únavu očí, ale i poškození zraku při přímém pohledu do slunce.

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.