5 vad trápí naše oči. Jak je vyřešit? | Moje zdraví

5 vad trápí naše oči. Jak je vyřešit?

5 vad trápí naše oči. Jak je vyřešit?
Dioptrie i astigmatismus odstraní femtosekundový laser. Pacienti okamžitě po operaci vidí lépe než před zákrokem. • Autor: Neovize Group s.r.o.
19. února 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Očima přijímáme až 80 procent podnětů. Oční vady nám ale mohou tyto vjemy narušit. Jaké nejčastější vady trápí naše oči a jak je může dnešní medicína vyřešit?  

1. Krátkozrakost

Špatně vidíte a rozeznáváte vzdálené předměty a také citlivě vnímáte oslnění. Sedí na vás popis? Pak hovoříme o krátkozrakosti. Ta je při řízení vozidel a strojů, kdy je zraková pohoda nezbytná, dokonce riziková. Při krátkozrakosti (neboli myopii) je obraz vytvářen před sítnicí, a proto dochází k neostrosti. Koriguje se „minusovými“ čočkami. Ty posunou obraz dozadu na sítnici a ten se tak stává ostrým. Jak vadu řešit? Brýlemi, kontaktními čočkami anebo laserovou operací. Nejmodernějším laserem pro odstranění střední a vyšší krátkozrakosti je v současné době femtosekundový laser. „Laser na základě precizních výpočtů separuje přebytečnou tkáň uvnitř rohovky a chirurg ji následně odstraní speciální pinzetou. Nedojde k narušení samotného povrchu oka, a rohovka si díky tomu zachová svou pevnost a stabilitu,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

2. Dalekozrakost

Obtížně zaostřujete na blízko umístěné předměty. Slabšího stupně si vůbec nemusíte všimnout, protože se oko automaticky doostří (akomoduje). Permanentní akomodace oka však může už při stupni +0,5 dioptrie způsobit bolest hlavy, migrény, ospalost či nesoustředěnost. Při dalekozrakosti (hypermetropii) je obraz vytvářen za sítnicí, proto se korekce provádí „plusovými“ čočkami, které posunou obraz vpřed na sítnici. K odstranění dalekozrakosti jsou vhodné laserové refrakční zákroky. Vyšší dioptrické vady jsou odstraňovány nitroočními zákroky, jako například implantací nitrooční čočky ICL nebo metodou PRELEX.

Krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, vetchozrakost a šedý zákal patří mezi 5 nejčastějších očních onemocnění. Moderní medicína umí tyto vady odstranit. • Autor: Neovize Group s.r.o.

3. Astigmatismus

Astigmatismus jde většinou ruku v ruce s krátkozrakostí a dalekozrakostí. Ovlivňuje vidění na blízko i do dálky. Nízké postižení je zřídka patrné, u vyšších stupňů astigmatismus se objevuje snížení ostrost vidění a zhoršené vnímání detailů a deformovaný obraz, což vede k zaměňování písmen a znaků – např. 3 za 8. Průvodním jevem astigmatismu je například bolest hlavy nebo pálení očí. Řada lidí dokonce ani neví, že tuto vadu má anebo ji má a neví, že se dá řešit. Astigmatismus se koriguje speciálními brýlovými skly a kontaktními čočkami. Obě tyto možnosti ale nedokáží vadu odstranit, jen ji vyrovnávají. Vada se dá vyřešit laserovou nebo nitrooční operací. Při laserové operaci se za použití nejmodernějšího femtosekundového laseru zároveň odstraní krátkozrakost a dalekozrakost. K oblíbeným a často žádaným zákrokům patří na Oční klinice DuoVize a NeoVize ReLEx SMILE (NeoSMILE 3D®) nebo NeoLASIK HD®. Při nitrooční operaci je oční čočka nahrazena čočkou umělou (torickou), ta srovná zakřivení rohovky a vyřeší astigmatismus tak, aby vidění bylo natrvalo ostré.

4. Vetchozrakost

Celý život nenosíte brýle a najednou po čtyřicítce pociťujete zhoršení zraku na blízko?  Tak to je presbyopie neboli vetchozrakost. Není klasickou dioptrickou vadou, ale souvisí se stárnutím očí a přirozenou akomodací oční čočky. Nevidíte dobře na jemné ruční práce, s obtížemi hledáte v mobilním telefonu, oddalujete předměty od sebe, abyste na ně lépe viděli… K tomu se přidává bolest hlavy, pálení očí nebo pocit písku v očích. Řešením jsou brýle na blízko, ale ty nevyřeší obtíže natrvalo. Moderním řešením je zákrok metodou PRELEX, při němž je do oka implantována speciální víceohnisková nitrooční čočka, která umožňuje dobré vidění do dálky, na střední vzdálenost (např. při práci na počítači) i na blízko bez použití brýlí.

5. Šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta postihuje každého druhého člověka ve věku nad 75 let. Oční čočka se kvůli stárnutí postupně zakaluje natolik, že se vidění stává neostrým a zamlženým, až nakonec může zmizet úplně. Léčba je jediná: operace. Ale není se čeho obávat. „Zákrok je rychlý, bezbolestný a díky použití nejnovější technologie – laseru LenSx – šetrnější a přesnější,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize. Jak zákrok probíhá? Při použití laseru LenSx vykoná první část operace samotný laser: svým paprskem rozmělní zkalenou nitrooční čočku, vytvoří otvor v pouzdře čočky, řezy v rohovce a zkoriguje astigmatismus. Hned na to si pacienta přebere oční chirurg a operaci dokončí pod mikroskopem. Pacienti se tak během operace šedého zákalu mohou zároveň zbavit i dioptrií a astigmatismu. Záleží na zvolené nitrooční čočce. Kolem šedého zákalu panuje řada mýtů. Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je tomu ale jinak: „Zákrok doporučujeme v okamžiku, kdy se pacientům začne zhoršovat vidění. Platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější,“ vysvětluje primářka DuoVize MUDr. Lucie Valešová.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.