Nejzdravější koktejl na Zemi? Mléko od švábů | Moje zdraví

Nejzdravější koktejl na Zemi? Mléko od švábů

Nejzdravější koktejl na Zemi? Mléko od švábů
K snídani už si možná budete moci brzy dát mléko od švábů • Autor: iStock.com
4. června 2018 • 06:00

Myslíte si, že už jste slyšeli a četli všechno? Tak teď se držte, protože tohle vás dostane. To, co je uvedeno v nadpise, totiž myslíme vážně – mléko ze švábů je totiž realita. Chcete vědět víc?

Všechno to začalo v roce 2016. Tehdy tým mezinárodních pracovníků zkoumal nažloutlou tekutinu, kterou švábi krmí svá mláďata, v jejichž tělech se mění na proteinové krystaly. Tým zjistil, že se jedná o jednu z nejvýživnějších látek na planetě. Dokonce je prý tato látka až čtyřikrát výživnější oproti kravskému mléku. Ve studii publikované v časopise Journal of the International Union of Crystallography se také dočteme, že mléko ze švábů obsahuje bílkoviny a aminokyseliny, které prospívají lidskému zdraví. Vylučuje jej ale jen specifický druh švábů.

Zní to možná odpudivě, ale i tak myšlenka na konzumaci této „lahůdky“ přitahuje mnoho vědců i spotřebitelů.  Důvodem je i rostoucí poptávka po mléčných výrobcích bez laktózy. Ocenit by ho mohli i vegani a také každý, kdo chce být šetrnější k životnímu prostředí.

Kdy bude v obchodě?

V době publikování výše uvedené studie autoři uvedli, že ještě neexistují žádné důkazy o tom, že je mléko z námi sledovaného hmyzu pro lidi bezpečné. Jeden z vědců ale potvrdil, že mu tekutina velmi chutnala. Studie také poukazuje na to, že švábi produkují jen velmi malé množství „mléka“, takže je skoro nemožné, aby bylo komerčně využito a nabízeno spotřebitelům.

Ale i tak je to prý velká výzva pro budoucnost, může z toho být totiž chytrý marketingový tah. Stačí třeba jen malé množství tohoto mléka v nějaké jiné tekutině a výnosný business je na světě. Vezměte si příklad rozemletého hmyzu v různých tyčinkách, které už dnes seženete skoro všude.

Cestou, jak z toho skutečně udělat dobrý obchod, je prý genetické inženýrství – tedy uvedení genů ze švábů do kvasinkových kultur, díky čemuž by se pak mohla stejná tekutina vyrábět uměle v komerčním měřítku. Je prý ale zatím nepravděpodobné, že by se švábí pochoutky někdo brzy napil.

Je libo hmyzí zmrzlinu?

Business s hmyzem jako potravinou ale jede ve velkém. Například jihoafrická firma Gourmet Grubb představila zmrzlinu vyrobenou z hmyzu. Můžeme si ji dát například s příchutí arašídového másla či čokolády. Tato pochoutka je vyrobena z larev, ale její struktura i chuť jsou prý úplně normální. Firma se nyní zaměří i na výrobu podobného jogurtu a sýru.

Třeba už brzo hmyz ochutnáte i vy. V loňském roce publikovaná studie v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry totiž zjistila, že hmyz obsahuje důležité vitamíny a minerály včetně železa, kterého je v něm prý dokonce vyšší množství než v hovězím mase. Pojídat hmyz ale samozřejmě není nějaký trend posledních let. Jen v západních zemích to zatím není moc běžné. Zpráva Organizace spojených národů (OSN) z roku 2013 totiž uvádí, že více než 1900 druhů hmyzu je v současné době považováno v různých kulturách po celém světě za potravu.

Nemá ale cenu smutnit, že se zatím hmyzího mléka nenapijete. Existuje přece řada alternativních mléčných výrobků „bez mléka“. Stačí se podívat na internet a určitě si vyberete. A kdo ví, třeba na nás jednou z regálů v supermarketech skutečně z obalu nějakého mléčného výrobku „vybafne“ obrázek švába.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.