Chlorella | Moje zdraví

Chlorella

Chlorella je moderní superpotravina, která se polyká v kapslích nebo se v podobě prášku dává do nápojů.

Chlorella patří do rodu sladkovodních jednobuněčných řas. Název je odvozen od řeckého slova chloros (zelený) a latinské přípony ella (malá). Chlorella obsahuje vysoké množství chlorofylu. Dnes je velmi populární jako superpotravina.

Účinné látky

Kromě chlorofylu v řase najdeme tuky, aminokyseliny, vlákniny, bílkoviny, minerály (vápník, draslík, hořčík, sodík, zinek nebo železo), vitaminy (A, skupiny vitaminu B, C, D, E, K1) a polysacharidy.

Použití

Užívají se zejména kapsle a populární je prášek z chlorelly.

Účinky na zdraví

Chlorella dokonale detoxikuje organismus. Může za to její schopnost vázat na sebe těžké kovy, i ty nejodolnější (olovo, kadmium, rtuť, uran), které se přirozenou cestou vyloučí ven. Má příznivé účinky v léčbě infekcí, srdečních onemocnění i rakoviny (zrychluje zotavení po chemoterapii). Rovněž zpomaluje proces stárnutí, pomáhá i při hubnutí. Snižuje i hladinu cukru v krvi i cholesterol

Výskyt

Najdeme ji v Japonsku, na Taiwanu, jde ovšem uměle pěstovat i jinde, dokonce i u nás.

Sběr

Řasa se sbírá večer, aby přes den nabrala energii ze slunečního záření. Na rozdíl od ostatních řas není poživatelná v syrovém stavu, proto se nejčastěji přetransformuje do prášku.

Domácí recepty

Zdravé smoothie: rozmixujeme celý banán, mango, půl ananasu, šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu spolu s lžičkou chlorelly. Následně zředíme ještě s kokosovou vodou.

Výživná polévka je studená, plná vitamínů. Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujte, přidejte petrželovou nať, půl litr vody, čajovou lžičku chlorelly a sůl. Před podáváním nechte ještě dvě hodiny v chladničce.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.