Psychosomatika rýmy a co s tím? | Moje zdraví

Psychosomatika rýmy a co s tím?

Psychosomatika rýmy a co s tím?
I obyčejná alergie na pyl může být nebezpečná • Autor: iStock.com
25. září 2021 • 06:00

Všichni to známe. Přijde podzim a s ním nejen ochlazení venku, ale celkově bídnější stav uvnitř nás. Jenže ani zde to není jen o tom, že léto je pomalu za humny a my se jen ocitli na chladnější vlně počasí.

V alternativní medicíně se věří, že každá nemoc je navázána na nějaký psychický blok, u kterého se zkrátka projeví právě na fyzickém těle. Psychika tedy tělu zaklepe na dveře, aby ho upozornila, že něco není v pořádku. A ani rýma na tom není jinak.

Video se připravuje ...
Jak poznat chřipku od virózy?VIDEO 

Oslabená imunita?

Ano i ne. Jasně, že je oslabená imunita jedním z faktorů, proč rýmu zkrátka dostaneme, ale často sahá její původ mnohem dál. Až ke strachu či tísni uvnitř nás. Faktorů, které v sobě dlouho nosíme, aniž bychom si to zprvu museli uvědomovat, je víc, a to, že tyto příznaky nijak neřešíme, se nakonec projeví právě na fyzickém těle. Je třeba je pustit ven!

Hurá k lékaři

A přesně tak končí většina lidí, kteří onemocnění, a je úplně jedno, zda je to nepodstatný kašel, nebo právě akutní rýma. Jdeme k lékaři a chceme antibiotika, zkrátka něco, co nám uleví a my, pokud možno zázrakem kouzelného proutku, budeme druhý den naprosto fit a bez příznaků. Málokdo se však zamyslí nad tím, že pokud se něco opakuje až příliš často, je za tím možná něco jiného, než klasické prochladnutí ze změny počasí.

Signály těla je potřeba poslouchat

Psychické rozpoložení a duševní pohoda jsou jasnými atributy celkového zdraví, ať už si to přiznat chceme, nebo nechceme, a jakmile se ocitneme v situaci, která nás jakýmkoliv způsobem tíží a my si všechna příkoří s tím spojená ukládáme dovnitř sebe, nemoc na sebe nenechá dlouho čekat. Musí se přece nějak projevit, abychom sami se sebou začali něco dělat.

Tělo pak vysílá signály, jakási varování, aby nás upozornilo, a my tak mohli na své psychice dostatečně zapracovat. Pokud se podíváme právě na rýmu, jedná se většinou o jakýsi duševní zmatek, citový chaos, vnitřní vzdor, ale také skrytý pláč. Žijeme tedy životem, ze kterého se vytratily radost a entusiasmus. Hlavou nám proudí milióny myšlenek, se kterými si často ani nevíme rady. A tento mentální nepořádek se projeví zahleněním, které se ukládá v těle a při neřešení se pak může prohloubit až do chronické roviny.

Symbolika ucpaného nosu a kýchání

Snad každá nemoc, nebo spíše její projev, je symbolikou pro náš duševní stav a zrcadlí se v ní naše duševní rozložení, emoce a smýšlení. Jak píše lékař a uznávaný autor v oblasti psychosomatiky Rüdiger Dahlke v knize Nemoc jako řeč duše: výklad chorobných příznaků:

„Nos je naším nejvíce vyčnívajícím smyslovým orgánem a považuje se za nejupřímnější.“

Dahlke současně upozorňuje na to, že také lhaní jak sobě, tak i ostatním, může být důvodem ucpaného nosu. Nos je totiž nejblíže k ostatním lidem, a proto je důležitým komunikačním kanálem.

Zajímavé také je, kolik lidových rčení popisuje toto psychosomatické propojení těla a duše: Vodit/tahat někoho za nos, věšet bulíky na nos, chytit se za nos, jít za nosem, strkat do něčeho nos.

Co nám chce tělo říci?

Znáte přece větu: "Nechoď ke mně, mám rýmu." A to je hlavní podstata této nemoci. Odstup od ostatních. Blokací tohoto smyslového orgánu si podvědomě stavíme zeď a uzavíráme se do sebe. 

Plný nos pak značí také komplikace v mezilidské komunikaci.

Co s tím?

Eliminujte prodloužení nebo opakování nemoci tím, že poslechnete projednou své tělo a chvilku nebudete nic dělat. Vždyť vám stejně nic neuteče a jeden den relaxace vám jistě přijde vhod. Klidně si dovolte mít na někoho vztek, plakejte, protože vás něco mrzí, a nakonec si dovolte všechny staré křivdy odpustit.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.