Jídla, která si dejte při nachlazení. Uleví vám a pomohou postavit se na nohy

Přestože se většina z nás drží více doma, neznamená to, že se nemůžeme nakazit běžnou virózou. Tady je samozřejmě nejlepší ji vyležet. Které potraviny vám pomůžou bojovat s rýmou, kašlem a pomůžou s uzdravováním?
Viróza je odborným termínem pro všechny nemoci způsobené viry. Většina lidí ho ale používá jako synonymum pro nachlazení , které doprovází nejčastěji rýma, kašel, vysoké horečky, bolesti svalů a malátnost.
Stejně jako na chřipku, nezabírají ani na virózu antibiotika. Léčí se tedy příznaky nemoci, jako je například horečka, rýma a kašel. Léčbu ale můžete podpořit konzumací vhodných potravin.
Tekutiny
V první řadě je třeba pít dostatek tekutin, abyste nahradili ztráty vzniklé pocením při horečce. Dejte přednost vlažným nebo chladným nápojům, nejlépe obyčejné vodě nebo bylinkovému čaji (šalvěj, máta, meduňka, zázvor). Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík nebo fluor).
Vývar
Tekutiny doplníte i díky slepičímu, kuřecímu nebo hovězímu vývaru, ve kterém uvaříte kořenovou zeleninu. Zelenina dodá tělu vitaminy a minerály, maso zase bílkoviny, které pomáhají tělu při zotavování. Horký vývar pomůže při uvolňování ucpaného nosu.
Ovoce
Oblíbené citrusy mohou být poněkud agresivní do přecitlivělého žaludku. Zkuste nejprve něco chuťově neutrálního, například banány, strouhaná jablka nebo kokosové mléko – nebo ještě lépe smoothie z těchto surovin s kouskem kurkumy. Přirozeně protivirový účinek má grapefruit, můžete zkusit například kapky z grapefruitových jader. Dostanete je v lékárně.
Ořechy a semínka
Další látka, která má pozitivní vliv na imunitu a uzdravování, je zinek. Jeho přirozeným zdrojem je červené maso, především hovězí. Z živočišných zdrojů se zinek do lidského těla lépe vstřebává, pokud ale maso není součástí vašeho jídelníčku, můžete zkusit meruňky, dýňová či slunečnicová semínka a také ořechy.
Cizrna a další luštěniny
Hovězí maso by pochopitelně nemělo být na talíři každý den. Skvělou rostlinnou alternativou jsou luštěniny. Šálek vařené nebo konzervované cízrny má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, a navíc obsahuje 2,5 miligramu zinku. Vláknina a bílkoviny dokážou navíc zasytit a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Ve výsledku nemá člověk po takovém jídle brzy hlad, což dělá z luštěnin velkého pomocníka v boji s nadbytečnými kilogramy.
Řecký jogurt
Řecký jogurt je jednou z nejzdravějších potravin: Obsahuje probiotika podporující střevní mikrobiom, ale i velké množství bílkovin, sodík a vápník. Vybírejte ten, který má menší obsah tuku. Kromě zasycení a dobrého vlivu na krevní cukr dostanete ale i zmíněný zinek, a to přibližně 1,4 mg v jednom kelímku.