Proč kupovat celé melouny? Z krájených hrozí nákaza nebezpečnou infekcí! | Moje zdraví

Proč kupovat celé melouny? Z krájených hrozí nákaza nebezpečnou infekcí!

1. července 2023 • 06:00

Melouny patří k létu stejně jako sluníčko nebo koupání. Kromě osvěžení tělu přinášejí i nespočet prospěšných vitaminů a částečně zaženou žízeň. Při jejich nákupu a skladování bychom ale měli být obezřetní. Proč?

Meloun plný zdraví prospěšných vitaminů

V horkých dnech meloun opravdu oceníme. Tělu dodá potřebnou hydrataci díky velkému množství obsažené vody. Spolu s tekutinami tělu dodáme i spoustu zdraví prospěšných látek. V melounu najdeme kromě vitaminu C i vitaminy A nebo B6 a velké množství antioxidantů, které naše tělo ve slunných dnech opravdu ocení.

Video se připravuje ...
Jak snadno nakrájet vodní melounVIDEO 

Jak meloun správně skladovat?

Pokud je to jen trochu možné, nekupujte melouny krájené. Když už půlku nebo čtvrtku melounu koupíte, vyberte si jen ty kousky, které jsou skladované v lednici.

Nejlepší ale je koupit rovnou celý meloun, který důkladně umyjete ihned po příchodu domů. Tedy předtím, než vůbec zakrojíte do slupky. Rozkrojený meloun skladujte v lednici a spotřebujte do 2 dnů. Jestliže plánujete vzít si kousky chlazeného melounu na koupaliště nebo na piknik, snězte ho do 4 hodin.

Co nám hrozí z nesprávně skladovaného melounu?

Dužina melounu má přirozeně nízké pH, a tím pádem přeje množení choroboplodných zárodků. Rozkrojením špatně omytého melounu nebo jeho špatným skladováním si tedy koledujeme o závažné zažívací potíže

Jak poznat zralý meloun?

Koupě celého melounu, který bude akorát zralý, se zdá jako úkol hodný jasnovidce. Existují ale znaky, které nám pomohou vybrat ten správný, sladký kousek:

  • „zvonivý“ zvuk při poklepu
  • seschlá stopka
  • váha mezi 6 až 10 kilogramy
  • žlutá skvrna na spodní straně melounu.

Je meloun ovoce, nebo zelenina?

Ač se nám to nezdá, z botanického hlediska je vodní meloun skutečně zelenina. Konkrétně se řadí mezi tykvovitou zeleninu. Příbuznými melounu jsou tedy okurky, tykve nebo třeba lufa.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.