Proč chodit na pedikúru? Uzdravíte chodidla a předejdete bolesti zad | Moje zdraví

Proč chodit na pedikúru? Uzdravíte chodidla a předejdete bolesti zad

Proč chodit na pedikúru? Uzdravíte chodidla a předejdete bolesti zad
Benefity pedikúry • Autor: iStock.com
28. září 2022 • 14:00

Celý den nás nosí za vším, co chceme a potřebujeme. A kolik péče jim za to věnujeme? Na naše nohy, zejména chodidla, často v péči zapomínáme. Při péči o tělo končíme u kotníků a na pedikúru začneme chodit, až když se vyskytne problém jako kuří oko, popraskané paty nebo zarůstající nehty. Jak se starat o své nohy a nevynechávat pedikúru?

Krásné nohy musí být především zdravé a toho docílíme tím, že se o ně budeme starat, a to i když netrpíme žádnými obtížemi. Tak jako si dopřáváme manikúru, depilaci, kosmetiku, akupunkturu a další procedury, které přispívají ke zdraví a kráse našeho těla, bychom měli také zařadit i pedikúru – postarat se o tu úplně nejspodnější část našeho těla. Pravidelnou pedikúrou můžeme předejít mnoha komplikacím, a to i takovým, které s chodidly zdánlivě nesouvisí – například bolesti zad a hlavy.

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na létoVIDEO 

Benefity pedikúry. Proč na ni alespoň občas zajít?

„Záběr pedikúry je ale mnohem širší a přímo souvisí s naším zdravím,“ říká pedikérka Jitka Rydvalová používající Bis Bis, kosmetiku specializující se na domácí pedikúru. „Pedikúra se zaměřuje na péči o nohy, nehty a jejich odborné ošetření. Řeší zejména problém deformity či zarůstajících nehtů, silných otlaků, mykóz či kuřích ok, která vás mohou pěkně potrápit. Neléčení popraskaných pat může dokonce vést až k nepříjemným a velmi bolestivým krvavým prasklinám. Díky pravidelné péči tedy nejen předejdete chorobám nohou, ale především jim ulevíte od každodenní námahy.“

Pedikúra poskytuje 2 typy ošetření. Prvním typem je tzv. mokrá pedikúra, kterou znaly již naše babičky. Ošetření nohou probíhá po vodní lázni, která zajistí změkčení kůže. Následně pedikérka pomocí kleštiček a skalpelu upraví nehty, odstraní případná kuří oka a nejčastěji pomocí skalpelu odstraní otlaky a změklou kůži na chodidlech. Druhým typem je přístrojová pedikúra, často označovaná jako suchá. „Jedná se o metodu, která minimalizuje riziko poranění kůže. Při tomto typu ošetření se nohy nenamáčí a k ošetření se používá speciální přístroj s frézkami,“ vysvětluje pedikérka Iva Hospodková ze Silky salonu na Praze 1. „Setkat se můžete i s kombinovanou pedikúrou. Je to kombinace mokré a přístrojové pedikúry. Pedikérka pomocí frézky upraví nehty a nehtové kůžičky a kůži na chodidlech odstraňuje až po koupeli skalpelem.“

Nejčastější problémy s chodidly

Mezi nejčastější problémy, kterými lidé na chodidlech trpí, jsou kuří oka, zarostlé nehty, suché a popraskané paty a mykózy. Někdy jsou tyto problémy podmíněny genetikou, trpí-li jím vaši rodiče, je velká pravděpodobnost, že například suchými patami budete trpět i vy. I o této oblasti je dobré s rodiči promluvit. „I když jsou kuří oka způsobena nejčastěji tlakem a protitlakem a špatnou obuví i genetika může mít vliv. Měla jsem v péči mladou drobnou ženu, která na kuří oka ve větším množství trpěla, i když volila vhodnou obuv a o nohy se starala. Zde sehrála roli genetika, kdy její maminka také na kuří oka extrémně trpěla. Z deseti kuřích ok na noze, jsme díky soustavné péči pedikúry už na dvou a blížíme se k absolutnímu vymizení. Ale pedikúru musí navštěvovat pravidelně,“ popisuje svou zkušenost pedikérka Iva Hospodková ze salonu Silky na Praze 1.

Sportovci se naopak zase často setkávají se zarůstajícími nehty, které souvisí s bolestmi zad, i když to na první pohled nevypadá. Aby lidé předešli bolestivosti zarůstajícího nehtu, prstu ulevují, špatně došlapují, nohu šetří, chodí pokřivení, a tím podporují bolest zad či hlavy. No a suché popraskané nehty jsou živnou půdou pro infekce. „Neřešené problémy mohou mít za následek hlubší trhliny v kůži na patě, čímž se velmi výrazně zvyšuje riziko infekce. Hlubší trhliny jsou mnohdy velmi bolestivé a mohou prasknout až do krve. V takovém případě už je tu nutné jít za odborníkem, který vám z nejhoršího stavu pomůže a poradí, jak o nohy pečovat,“ upozorňuje Hana Hubená z Bis Bis.

A na co lidé v péči o chodidla nejčastěji zapomínají? 

Hydratovat a promazávat chodidla, chodit bosí, naopak používat vhodné měkké pantofle, mají-li tvrdší podlahy a podlahová topení, a samozřejmě volit zdravou obuv, kdy je ideální bota dostatečně prostorná, ohebná a vyrobená z kvalitních materiálů, jako je třeba kůže. Boty se zdravou stélkou uleví nejen nohám, ale i zádům. Důležité je předcházet i vzniku mykóz a plísní, s tím souvisí i výběr kvalitních bavlněných ponožek. 

Nutnost pedikúry v těhotenství

V těhotenství to díky výrazným hormonálním změnám platí dvojnásob. „Díky navyšování hmotnosti nohy více zatěžujeme, což může být jednou z příčin otékání nohou a praskání pokožky pat. Právě otoky nohou a křečové žíly jsou nejčastějšími nepříjemnostmi, se kterými se ženy během těhotenství potýkají,“ říká pedikérka Jitka Rydvalová.

A jak tomu předejít? „Univerzální recept asi neexistuje, ale kromě pravidelného pohybu a vyvážené stravy je důležité nohám dopřát alespoň jednou měsíčně odborné pedikérské ošetření v kombinaci s wellness pedikúrou. Ta je specifická v tom, že obsahuje i reflexní masáž, která je pro nohy velmi uvolňující,“ doplňuje Jitka Rydvalová. Snížení výskytu křečových žil můžete předejít také nošením speciálních kompresních punčoch a rozhodně nezapomínejte na vhodnou obuv. 

SOS postup na domácí péči

Dopřejte si změkčující lázeň – s mořskou solí a oblíbeným esenciálním olejem. Tím nohy změkčíte a připravíte na absorpci aktivních látek z krému na nohy.

Zbavte se ztvrdlé pokožky a odumřelých buněk – například peelingem nebo pemzou. Peeling pak opakujte jednou týdně. „Pro své klienty vybírám jemné peeligy, pro co mi v tomto ohledu vyhovuje Bis Gentle jemný peeling a výživná maska v jednom, které si mohou klienti aplikovat i sami doma,“ doporučuje pedikérka Iva Hospodková.

Vždy používejte kvalitní kosmetiku určenou speciálně na péči o nohy, s obsahem aktivních látek – urea a lactil. Urea napomáhá změkčení ztvrdlé kůže v oblasti chodidel a odstraňuje odumřelé buňky, lactil obnovuje jejich přirozenou hydrataci.

Začněte paty pravidelně promazávat, a to každý večer po koupání.

Udělejte si zábal na chodidla. Nohy namažte krémem, přidejte vhodnou masku a nasaďte bavlněné ponožky. Nechte působit pár hodin či přes noc.

Dodržujte pitný režim. Hydratujte svou pokožku zevnitř, je to velmi důležité. Pomoci mohou také vitaminy a minerály, zejména omega-3 mastné kyseliny a zinek.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.