Chůze naboso: Kdy nám prospívá, a kdy naopak škodí? | Moje zdraví

Chůze naboso: Kdy nám prospívá, a kdy naopak škodí?

Chůze naboso: Kdy nám prospívá, a kdy naopak škodí?
... • Autor: istock.com
2. srpna 2023 • 14:00

Chůze naboso je sice podle odborníků vhodný „léčebný“ prostředek pro plosky našich chodidel, není ji ale možné praktikovat všude. Kdy nám bosá chůze pomáhá, a kdy naopak škodí?

Chůze naboso se zdá být zdravá a přirozená, zapomínat bychom ale neměli na fakt, že většina z nás se pohybuje ve městech, kde hrozí zranění. Právě tam může být chození naboso skutečně nebezpečné.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: První krůčkyVIDEO 

Je bosá chůze skutečně zdravá?

V botách je noha často nepřirozeně utlačována, někdy i v nepřirozené poloze. Obecně platí, že by končetina měla dýchat a mít kolem sebe dostatek prostoru. Měla by být zdravě stimulována. Chodit naboso ale nelze všude, a tak řešíme problémy s pomačkanýma nebo oteklýma nohama často tím, že si je dáváme nahoru nebo do speciálně připravené lázně. V tento okamžik nám bosá chůze může skutečně připadat jako správná alternativa pro mnohdy až příliš zatížené nohy

Pravidla bosé chůze

Je na každém z nás, jak se rozhodne o své nohy pečovat, přesto má ale bosá chůze zásadní pravidla:

  • Nechodit po rovných površích – bosá chůze má stimulovat, zatímco rovný povrch podporuje propad klenby chodidla.
  • Nejvhodnějším povrchem je ten strukturovaný, který podpoří stimulaci plosky a zaktivuje reflexní body v ní.
  • Chodit naboso by neměli lidé trpící cukrovkou, u kterých by tento druh pohybu mohl zapříčinit vznik neuropatie dolních končetin.
  • Obezřetní by měli být i lidé trpící ortopedickými a neurologickými obtížemi.
  • Chůze naboso by měla být příjemná, pokud tomu tak není, není třeba to pokoušet.

Jak a kde chodit naboso?

Chození naboso je velmi zdravé hlavně v přírodě, ve městě je tomu spíše naopak. Skvělým způsobem, jak dopřát chodidlům volnost a zároveň ochranu, jsou minimalistické boty. „Léto je ideálním obdobím, kdy chodidlům po zimě, během které je většina lidí uzavírá do zateplených, pevných, vysokých bot, dopřát regeneraci. K tomu jsou minimalistické boty ideální – simulují chůzi naboso, a přitom chodidlo chrání před poraněním, jsou lehké a kopírují přirozený tvar chodidla. Ve městech na milovníky bosé chůze číhá řada nástrah v podobě nečistot nebo střepů, před tím vším minimalistická obuv chodidlo chrání a zároveň mu dopřává kýženou volnost,“ popsala Barbora Nikolaus, zástupkyně společnosti Wildling Shoes.

Pozor na poranění

Nebezpečí poranění hrozí nejen ve městě, ale také ve vodě. Povrchy koupališť jsou často kluzké, v rybníku zase hrozí zranění od střepů nebo ostrých kamenů. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.