Otužování: 4 pravidla, bez kterých se neobejdete! | Moje zdraví

Otužování: 4 pravidla, bez kterých se neobejdete!

Otužování: 4 pravidla, bez kterých se neobejdete!
Otužování • Autor: Foto Srdce v hlavě, scom
18. února 2023 • 06:00

Možná si myslíte, že hlavním smyslem otužování je lepší imunita. Pozitiv, která nám  pobyt v ledové vodě může dát, je však ve skutečnosti mnohem více. Jedním z nich je také trénink naší psychiky. 

Tolik omílané otužování, které hlavně na podzim a v zimě vidíme všude kolem nás. Důvodem je nejen lepší aklimatizace na příchod chladných dnů, ale také nakopnutí imunity, které tímto vysíláme signál, aby pracovala, jak má. 

Video se připravuje ...
Otužování - Jak začít? Vyzpovídali jsme profesionály!VIDEO 

Benefitů, které nám otužování může dát, je však celá řada. Ti, kdo se pravidelně otužují, lépe spí, dokážou se lépe soustředit a v neposlední řadě se z nich stávají psychicky odolnější lidé

Podle Wima Hofa, třiašedesátiletého Nizozemce, který je jedním z hlavních propagátorů pobytu v ledové vodě a otužování vůbec, je právě tohle cestou k tomu, jak poznat kořeny své vlastní podstaty. „Chlad je nemilosrdný, ale spravedlivý. Dovede tě až ke kořenům tvého já.“

Jak to tedy je? 

Obecně platí, že vše, co nám takříkajíc není po vůli, je vždy to, co nás obrovským způsobem posune kupředu. Díky jakékoli zkoušce se skutečně stáváme silnějšími, odolnějšími a hlavně otrlejšími vůči okolním vlivům. A co si budeme říkat, hlava dělá nejvíc, a tak pocit, že na ní konstantně pracujeme, je zkrátka k nezaplacení. 

Jak to vypadá v praxi?

Pokud i vás tato cesta zajímá, připravte se na to, že to nebude jen tak. Otužování obecně je nutné trénovat postupně, aby vás to neodradilo a aby vám to neškodilo. Podle Hofa jde o kombinaci pobytu v chladu, správné techniky dechu a jakési meditace. Pokud se tyto tři prvky spojí a spojí se správně, benefitům, které z otužování můžete čerpat, se meze skutečně nekladou. 

Díky dechu se zlepší fyziologické procesy těla a díky meditaci se naučíte ovládat svou mysl. To je během pobytu ve vodě, která je vždy pod bodem mrazu, skutečně nutné. 

Možné kontraindikace

I tady je však potřeba, abychom brali v potaz fyzické předpoklady svého těla. Nelze jen tak skočit do ledového rybníka a vydržet rovných deset minut. Stejně tak není otužování vhodné v případě, že máte problémy se srdcem nebo vás trápí angína. Tělo musí do chladu „vstupovat“ v dobré fyzické kondici. To je zásada číslo 1. 

Jaké jsou další zásady otužování

Rozhodněte se – Ano, je to jako se vším. I tady musíte být rozhodnutí, že otužování je přesně to, co chcete. Ne váš partner nebo kamarádka. Musíte to primárně chtít vy sami. Jinak u toho ani nevydržíte.

Nespěchejte – Všechno uspěchané není dostatečně promyšlené, a je tak hypoteticky méne udržitelné. 

Trpělivost – Na cestě za chladem je třeba dát si čas. Přesně tolik času, kolik bude potřeba. Je úplně jedno, zda měsíc vydržíte v ledové vodě pouhých pár vteřin. I malý krok je krokem kupředu. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.