Problémy s erekcí: Na vině není jen psychika | Moje zdraví

Problémy s erekcí: Na vině není jen psychika

Problémy s erekcí: Na vině není jen psychika
To není tvá vina, zlato. • Autor: Shutterstock
1. prosince 2022 • 06:00

Problémy s erekcí má přes milion českých mužů. Ačkoliv je toto onemocnění dobře léčitelné, pomoc se rozhodne vyhledat jen každý desátý muž. Erektilní dysfunkce však může být prvním signálem mnohem vážnějšího onemocnění.

Ostych není namístě

Ačkoliv je problém s erekcí pro muže zásadním a mnohdy skličujícím tématem, je potřeba spojit se s odborníkem. Potíže s erekcí totiž vyvolává celý balík faktorů, které spolu úzce souvisejí. A za vším rozhodně není jen psychika. Ta může erektilní poruchu vyvolat hlavně u mužů před dovršením 30. roku života. Jak je to ale u starších ročníků?

Video se připravuje ...
Sexuolog: „Bolí mě hlava“ říkají i muži s poruchou erekce. Stydí se!VIDEO 

U starších mužů psychika skutečně nehraje hlavní roli. Zde převládají příčiny tělesné. „Vždy jde o spojité nádoby, člověku se nedaří pohlavní styk a propadá skepsi. Bojí se o tom mluvit, doufá, že vše je jen v hlavě a že to brzy přejde. Ve čtyřech z pěti případů ale stojí za erektilní dysfunkcí špatná průchodnost cévních stěn penisu, na které se podepisuje věk a nezdravý životní styl jedince. Takový problém sám neodezní, zato je velmi dobře léčitelný. Moderní terapie planární rázovou vlnou dokáže ‚opravit‘ funkci erektilní tkáně už po pár týdnech,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pozor na životní styl

Máte sedavé zaměstnání, jste vášnivý kuřák a stresujete se víc, než je zdrávo? Pak vás porucha erekce skutečně může postihnout. Právě tyto faktory totiž způsobují cévní změny, které snižují jejich elasticitu i průchodnost. Nejdříve se tyto změny projeví na okrajových částech krevního oběhu a na úrovni nejmenších cév, jako jsou drobné kapiláry zásobující topořivá tělíska. Problémy s erekcí by tak měly být o tom, že nebudete řešit pouze důsledek této dysfunkce, ale zaměříte se na její příčinu. Tou není nic jiného než změna životního stylu. Žít zdravěji se vám v tomto případě rozhodně vyplatí.

Na vině může být i sebevědomí

Za poruchou erekce může skutečně stát také nedostatečné sebevědomí. Tedy pocit muže, že selže, že není „dost“ na to, aby u ženy obstál. Velkou zásluhu na tom má dnešní zrychená doba a svět sociálních sítí, kde je interakce s opačným pohlavím mnohdy jediné, čeho je muž schopen. Realita pak bývá o poznání horší.

Kdy jde o erektilní dysfunkci

Pokud vás sem tam zaskočí slabá, nebo dokonce žádná erekce, není potřeba hned propadat panice. „O dysfunkci mluvíme až v okamžiku, kdy se nezdary o pohlavní styk opakují pravidelně po dobu alespoň půl roku. Pak je namístě konzultace s praktickým lékařem nebo urologem a zahájení vhodné léčby. Naopak neřešené potíže mohou postupem času přerůst v ischemické choroby dolních končetin, rozvoj diabetu mellitu II. typu, ale i infarktu myokardu či cévní mozkové příhody,“ upozornila Iva Bílková.

Další příčiny vzniku erektilní dysfunkce

  1. Životní styl a s ním spojená špatná životospráva, stres a nedostatek pohybu.
  2. Onemocnění jako vysoký cholesterol, obezita či epilepsie. 
  3. Úrazy
  4. Psychika

Pokud i vás trápí problémy s erekcí, nebojte se o svém problému mluvit s odborníkem. Každý problém je nutné řešit včas. A každý má své řešení. Navíc je třeba si uvědomit, že každý muž se chce jako muž také cítit, a dobře fungující mužství má na to samozřejmě velký vliv.

Víte, jak je to s randěním v současnosti?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.