Přírodní složky zubních past. Jaký mají vliv na zuby a jak pomáhají? | Moje zdraví

Přírodní složky zubních past. Jaký mají vliv na zuby a jak pomáhají?

Přírodní složky zubních past. Jaký mají vliv na zuby a jak pomáhají?
Přírodní složky pasty • Autor: iStock.com
3. února 2022 • 06:00

Co by měla obsahovat zubní pasta, aby prospívala vašemu chrupu? Často slýcháme o fluoridu, ale co další složky. Jak pomáhají ty přírodní? A jsou vhodné pro všechny? Podívejte se na složení organických past a zjistěte, jak vám jednotlivé složky pozitivně pomáhají.

Jsou přírodní složky v pastách opravdu účinné? Často si myslíme, že když zubní pasta dostatečně nepění, není chuťově dobrá, že se o zuby kvalitně nepostará. Zubní pasty s přírodními složkami možná nevypadají tak dokonale, nezapění celá ústa, ale na chrup mají velmi pozitivní účinek. Která složka pomáhá při citlivosti zubů a která je doporučována těhotným ženám?

Video se připravuje ...
Používání fluoridů a přírodních zubních kartáčkůVIDEO 

Fluorid

Začněme „kontroverzní“ složkou, která bývá součástí klasických i některých přírodních zubních past a o které se posledních několik let vede mnoho spekulací. Jedná se o čištění zubů pastou s fluoridem. To má mnoho příznivců, stejně tak ale i odpůrců. Jaký názor má na fluorid v pastách zubní lékařka? „Fluorid patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků v prevenci proti zubnímu kazu a rozhodně není pravda, že zubní pasty s fluoridem jsou nebezpečné. Pozor si dávejte pouze na to, abyste pastu s fluoridem nepolykali a dobře vyplachovali ústa,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

Bioaktivní vápník Calcis

Pokud se ve složení zubní pasty nachází bioaktivní vápník Calcis neboli laktát vápenatý, můžete být v klidu. Jedná se totiž o jednu z nejlepších forem vápníku, který je vyrobený z vaječných skořápek. Ústní dutině prospívá, a to tak, že posiluje zubní sklovinu a snižuje citlivost zubů. Co se týká citlivosti zubů, k jejímu snížení pomáhají také ionty draslíku. Jestliže jsou v zubní pastě tyto ionty obsažené v aktivní formě, dokážou proniknout poškozenými oblastmi skloviny, zpevňují ji a snižují rovněž přecitlivělost zubů.

Biokoncentrát z levandule

Některé zubní pasty obsahují ryze přírodní složky, například esenciální oleje z levandule, rozmarýnu a tymiánu. Tyto složky jsou v zubní pastě žádoucí, obvykle mají silný protizánětlivý účinek a pomáhají v boji proti zánětu dásní. „Silný antioxidační účinek mají i aktivní přírodní éterické oleje se solí a zinkem. Vyhýbat se nemusíte ani pastě s obsahem bělicích solí, které rozpouštějí usazeniny, jemně čistí a bělí zuby,“ uzavírá zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická.

Hydroxyapatit vápníku

Hydroxyapatit vápenatý (HAP) je nepostradatelnou složkou zubní skloviny a je jejím základním stavebním kamenem. Působí jako výplň, výrazně snižuje citlivost zubů, těsní mikrotrhliny na povrchu zubní skloviny, zpevňuje ji, tvoří ji odolnou proti usazování zubního plaku, a tudíž i proti negativnímu působení bakterií. „HAP je vlastně taková tekutá zubní sklovina, zajišťující aktivní, účinnou a dlouhodobou ochranu citlivým zubům. Jako součást zubní pasty hydroxyapatit pomáhá nejen zuby důkladně vyčistit, ale působí na zubní povrch pozitivně i tím, že na něm vytváří ochrannou vrstvu“, vysvětlujete MDDr. Jana Karbusická.

Aktivní uhlí z březového dřeva

Další bezpečnou složkou, kterou můžete objevit v přírodních zubních pastách, je aktivní uhlí. „Aktivní uhlí účinně a na rozdíl od agresivních abraziv, jako jsou oxid hlinitý, hydroxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý, bezpečně bělí zuby. Kromě toho aktivní uhlí obsažené v pastě zabraňuje hromadění zubního plaku, pohlcuje nepříjemné pachy, a tak osvěžuje dech po dlouhou dobu,“ říká Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa. Efektivní v bělení zubů jsou i další přírodní složky v pastách. Například extrakty z papáji – enzym papain a z ananasu – enzym bromelain dokážou narušit strukturu plaku a šetrně vyleštit sklovinu.

Extrakty z bylin

Existuje nekonečná řada zubních past a mnoho z nich nese na obalu nějakou variantu slova „herbal“. Jenže někdy to jen značí, že do dané zubní pasty bylo „na efekt“ něco „bylinného“ přidáno.  Dobré je proto vybírat pasty, které se na bylinné přírodní složky specializují. A jak poznáte, že jste opravdu koupili přírodní bylinnou pastu? „Náš extrakt ze sedmi bylin, který je základní součástí všech našich bylinných přípravků včetně zubních past Herbadent, je z bylin vyroben. A díky vysokému obsahu bylinného extraktu mají naše pasty tu nezvyklou barvu a intenzivní chuť i vůni, a tak výrazný protizánětlivý účinek. A proto také mají zubní pasty tak malou pěnivost: neobsahují totiž žádná chemická pěnidla, vše musí zajistit byliny. V případě pěnivosti je to šalvěj. A když jsme u té pěnivosti: nadměrné pěnění způsobuje falešný pocit čistých zubů a člověk tak má tendenci skončit dřív, než je práce hotová,“ vysvětluje MUDr. Pavel Smažík, stomatolog a majitel firmy Herbadent.

Mléčný enzymový komplex

Bát se nemusíte ani tehdy, když v zubní pastě narazíte na názvy jako laktoferrin, laktoperoxidáza a glukózooxidáza. Jedná se totiž o přírodní mléčný enzymový komplex, který má výborné antibakteriální účinky a pomáhá udržet v dutině ústní zdravou mikroflóru.

Organický gel z aloe vera

Zcela bezpečné a zároveň pro zdraví ústní dutiny prospěšné jsou zubní pasty obsahující organický gel z aloe vera. „Organické pasty s obsahem gelu z aloe vera jsou určené speciálně pro posílení zubní skloviny a ochranu dásní. Jsou skvělou volbou také během těhotenství a celého kojení, kdy kvůli hormonálním změnám častěji dochází k zánětu dásní, jejich uvolnění, hypertrofii a často i k jejich krvácení,“ tvrdí Zuzana Heiník Bělová.

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.