Solo kartáček a další. Tyhle pomůcky na zuby by vám doma neměly chybět | Moje zdraví

Solo kartáček a další. Tyhle pomůcky na zuby by vám doma neměly chybět

Solo kartáček a další. Tyhle pomůcky na zuby by vám doma neměly chybět
Autor: istock.com
31. srpna 2021 • 14:00

Krásný úsměv a zdravý chrup si vyžaduje pravidelnou správnou péči o zuby. Jejím základem je samozřejmě pravidelné čištění zubů kartáčkem, pomůcek pro dentální hygienu je ale daleko více a jedině jejich správnou kombinací dosáhnete ideálního výsledku.

Zubní kartáček

Klasický kartáček je optimálním řešením pro vyčištění vnějších, vnitřních a kousacích ploch zubů. Představuje základní kousek, který nesmí chybět ve výbavě nikoho z nás. Ideální kartáček je takový, který má spíše menší hlavičku a rovně zastřižené štětiny. Tvrdost pak vybírejte podle stavu vašeho chrupu i osobní preference. Ideální je porada s dentální hygienistkou, která stav vašeho chrupu odborně zhodnotí a doporučí ideální tvrdost kartáčku.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáčekVIDEO 

Zubní pasta

Zubní pastu volte podle osobní preference chuti, subjektivních obtíží chrupu a složení. Pokud máte citlivé zuby, trpíte krvácením dásní nebo jsou-li vaše zuby zabarvené, volte pasty určené pro tento typ obtíží. Při kontrole složení se zaměřujte především na obsah fluoridu, který by měl být u dětí do 3 let do 400 ppm, u dětí od 4 do 6 let mezi 500 a 750 ppm a u dětí nad 7 let a dospělých nad 1000 ppm. Dalším parametrem pak může být míra abrazivity, kdy nízká se používá pro citlivé zuby, střední pro běžné užití a vysoká jednorázově pro lokální odstranění skvrn nebo zubního plaku.

Mezizubní kartáček a zubní nit

S klasickým kartáčkem se nedostanete do mezizubních prostor, proto byste pro jejich čištění měli pravidelně užívat mezizubní kartáček nebo zubní nit. Velikost mezizubního kartáčku vám optimálně pomůže vybrat dentální hygienistka. Na místa, kam se nedostanete ani mezizubním kartáčkem, pak můžete spolehlivě využít zubní nit. Tu lze pořídit buď klasicky namotanou v klubíčku, nebo i nataženou na plastovém párátku, což může usnadnit práci s nití v ústech zejména u dětí.

Solo kartáček

Solo kartáček tvoří úzký krátký svazek štětin a je určený pro důkladné čištění povrchu jednotlivých zubů. Hodí se především pro situace, kdy chcete vybraným zubům nebo lokalitám věnovat speciální pozornost, případně pro příležitostné generální čištění, po kterém budou vaše zuby absolutně hladké.

Video se připravuje ...
Stomatoložka Ilona Ludvíková poradí, jak pomoci dítěti s bolestí při růstu prvních zoubkůVIDEO 

 

Ústní voda

Ústní voda je při péči o chrup spíše nástavbovým doplňkem, který osvěží dech a pomůže zlikvidovat poslední zbytečky plaku po čištění kartáčkem. Skvělá je také při řešení akutního zánětu dásní.

Fluoridační přípravky

Fluoridační přípravky jsou vhodné jako prevence zubního kazu nebo již při řešení počínajícího zubního kazu ve fázi, kdy došlo k odvápnění skloviny. Na tuto skutečnost vás může upozornit například váš zubař na preventivní prohlídce. Vhodné je pak použít fluorizační gel či zubní krém, které omezují účinky „kazotvorných“ bakterií v ústech a usnadní hojení zubu.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.