Kde začínají zdravé zuby? Jednoznačně u výběru kartáčku | Moje zdraví

Kde začínají zdravé zuby? Jednoznačně u výběru kartáčku

Kde začínají zdravé zuby? Jednoznačně u výběru kartáčku
7 rad pro správnou ústní hygienu • Autor: istock.com
21. prosince 2022 • 06:00

Zuby máme jen jedny, a proto bychom se o ně měli i náležitě starat. Víte ale, jak taková péče vypadá, nebo se to dozvídáte pět minut po dvanácté, když vám váš zubař spravuje kazy?

Obecně platí, že je stále hodně lidí, kteří si raději pořídí novou kabelku, než aby zašli na dentální hygienu. Jenže chyba lávky. Na kabelku si vždycky našetříme, jakmile ale přijdeme o chrup, jiný nebude. Nebo možná ano, ale částky, které za něj zaplatíme, kabelku jednoznačně strčí do kapsy.

Video se připravuje ...
Nejčastější chyby v péči o dětský chrupVIDEO 

Jak vypadá správná hygiena úst?

Docela jednoduše. U výběru zubního kartáčku. Ten bychom měli volit co nejměkčí, protože díky tomu nebudete dráždit krčky a ničit si sklovinu. Kartáček by měl být rovný. 

V případě, že je kartáček příliš tvrdý, se často nedočistí právě zubní krček. Tam se následně usazuje plak a problém na sebe nenechá dlouho čekat. Chyby čištění jsou bohužel stále jedním z hlavních problémů, které náš chrup mohou ohrozit.

Dočištěním krčku totiž dochází také ke správné masáži dásní, na kterých často ulpívají bakterie z jídla či pití. To má za následek vznik kazů, které mohou přejít v zánět dásní.

Mezizubní kartáčky jsou základ

Samotný kartáček ale nestačí. Stejně důležité jsou i mezizubní kartáčky, které pomohou zuby dočistit a zbavit je všeho, co se usadilo v mezizubních prostorech a na co samotný kartáček zkrátka nestačí. Jídlo usazené v mezizubí je také příčinou vzniku zubních kazů. Pokud zubní kartáčky nepoužíváte, dentální hygienistka to zjistí tím, že vám dásně při čistění začnou krvácet. Na vině je plak, který kromě kazů může způsobit odhalení zubního krčku.

Proč chodit na dentální hygienu?

Dentální hygiena vaše zuby dočistí. Zbaví vás zubního kamene, který se chtě nechtě na zubech usazuje. Dentální hygienistka vás také naučí, jak si zuby správně čistit. A jakmile to budete vědět, budete mít daleko větší šanci mít zdravý chrup nezatížený kazy. Je to jakási spojená nádoba, která vás buď navede k vašemu zdraví, nebo (pokud půjdete jinou cestou) ke chrupu, který zdravý nebude. 

Co dalšího pomůže?

Podle odborníků je dobré si ústa po každém jídle vypláchnout čistou vodou. Pokud si tedy chrup nemůžete vyčistit. Poté, co si večer vyčistíte zuby, se nedoporučuje pít sladké nápoje nebo alkohol. Právě alkohol působí na zuby kysele, tj. zvyšuje kazivost, pokud si předtím, než si jdeme lehnout, zuby znovu nevyčistíme.

Pozor na přejídání

Pokud si dáte vydatnou večeři, kterou zakončíte sladkou tečkou a brambůrky, své zuby ničíte. A to i v případě, že si je před spaním správně vyčistíte. Víte proč? Protože nadbytek stravy těsně před spaním vytváří v žaludku také nadbytek kyselin. Ty se pak během noci vrací zpátky do úst a okyselují zuby. Tím se zvyšuje jejich kazivost.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.